Foto: 
autor nepoznat

Jači sam i ne možeš mi ništa

Od pamtiveka je važilo nepisano pravilo da se zna da u kući muškarac nosi pantalone, a žena suknju. Suknja je kod žena neophodna, jer se lako zadiže, a poželjno je da bude i poduža da ne bi došlo do nepoželjnih bacakanja tuđih muških očiju na kolena i butkice rezervisanih i zauzetih gospođa. Takođe, duža suknja  omogućuje da muškarac popunjava prazninu svoje žene, dok u mislima može biti sa bilo kojom. Naravno, ona kao fizički slabija polovina, u mislima može biti sa bilo kojim, pod uslovom da on to ne primeti, jer ako on samo posumnja, ona po pravilu dobija prirodnu kozmetiku oko očiju, koja vremenom menja boju njene fasade. Pa, to nepisano pravilo je nekako opstalo vekovima, a nepisane legende kažu da će biti primenjivano i u dalekoj budućnosti.

Ipak, i feminizam je uzeo maha, a kako smo pred Bogom svi jednaki i žene su u novije vreme počele da nose pantalone, zahtevajući ravnopravnost sa muškim delom planetarne populacije. Zakoni se menjaju prilagođavajući se većinskoj populaciji, iako u mnogim zemljama žene i dalje imaju ustavno pravo da ćute. U zemljama Skandinavije on može od nje da traži sveže skuvanu kafu, a ona zbog toga može da ga tuži, jer je time povređeno njeno ljudsko dostojanstvo i tretira se kao psihičko nasilje u porodici. Na bliskom istoku ona dobro zna kada sveža kafa treba da bude na stolu, jer bi zbog pogrešne procene pravog tajminga mogla besplatno da dobije novu kozmetičku prezentaciju, a tretira se kao normalna porodična idila.

A Balkan je tu negde između liberalnog zapada i ekstremno patrijarhalnog istoka. Konstantna besparica i čemer od života glavni su izazivači opšte nervoze, pa se u pojedinim porodicama dešava nasilje, pri čemu ona dobije po tamburi, jer je on fizički jači. Ona retko prijavljuje policiji nasilje u porodici, jer zna da policija nije baš voljna da se meša u porodične rasprave, a posledica bi bila još jedna njena hitna poseta urgentnom centru. Jer, on je fizički jači i može mu se. Ukoliko bi slučaj dospeo na sudsko razmatranje, on bi morao da plati neku novčanu kaznu i sudske troškove, a ona bi morala da potraži utočište na nekoj drugoj planeti iz veoma objektivnih razloga. Postoji predlog zakona da se kazne za nasilje u porodici drastično pojačaju, sa novčanih na kazne oduzimanja slobode na duže vreme, ali zakonodavac prvenstveno gleda ekonomski aspekt, pri čemu prava ugroženih žena padaju u duboku vodu i uglavnom se utapaju u opšte ništavilo. Duža zatvorska kazna je garancija njegovog gubitka zaposlenja, pa bi, kao nezaposlen, postao socijalni slučaj na teretu države. Svaka plaćena kazna za nasilje u porodici i sudski troškovi su još uvek prihod državnom budžetu, a zatvorenik ipak mora da dobije tri obroka dnevno i krevet na teret države, jer zatvorenik nije u obavezi da prihvati radni angažman u vremenu trajanja kazne. Par meseci dokolice u zatvoru mu je dovoljno vremena da osmisli osvetu kada mu kazna istekne, a ona ima sreće ako se u međuvremenu preuda za nekoga ko je fizički jači od njenog bivšeg, pa čak i onda uglavnom živi u stalnom strahu od osvetoljubivog bivšeg. Pa ti čoveče budi žena, ako smeš.

Komentari

Komentari