Foto: 
Dale

Koska

Uglađeni gospodin sedeo je u svojoj omiljenoj fotelji koju je dizajnirao poznati francuski stilista. Njegova porodica je otputovala na produženi vikend na planinu, supruga da neguje dobru krvnu sliku, ćerka da neguje ten, a mlađani naslednik da uživa u snežnim vratolomijama.
Vatra u kaminu je pucketala umirujuće. Ušuškan u mekoću svog bade-mantila, gospodin je rešavao ukrštene reči. Naočare, privezane za svileni kanap, čvrsto su stajale na nosu sa kojeg je pre par nedelja laserom odstranjeno masno tkivo. Vrsta peršuna: AK. Rešavanje ovog pojma mu nije pomoglo da reši ostala nerešena polja, ali je on strpljivo nastavio da gleda u ukrštenicu.
Zimsku idilu je naprasno prekinuo pas koji je napolju zalajao. Čula se tiha molba njegovog kućnog pomoćnika upućena psu da ućuti, ali pas je nastavio da laje.
- Siniša! – pozva čovek svog kućepazitelja.
- Recite gospodine?
- Zašto pas laje?
- Nisam siguran, gospodine.
- Pas laje zato što mu je to u prirodi kao što je u tvojoj prirodi da me jediš. Daj psu neku kosku da se zanima, pobogu!
- U redu, gospodine.
Nakon nekoliko trenutaka pas je utihnuo, a uglađeni gospodin je bio zadovoljan ponovnom tišinom i činjenicom da je rešio još jedan problem koji mu se našao na putu. Vrsta ptice, američki borbeni avion i engleska glumica su mu trenutno predstavljali manju poteškoću, ali bio je siguran da će na kraju ipak rešiti ovu ukrštenicu.
- Mora biti da je 'tićar, ta vražja ptičurina koja se traži - prokomentarisao je na glas.
Zvono na vratima mu je stvorilo još jednu znatiželju.
- Siniša!
- Izvolite, gospodine.
- Ko je to?
- Bračni par, prosjaci. Mole za nešto novca, kažu da imaju petoro dece.
- Zapakuj im ostatke od ručka i reci im da više ne dolaze!
- U redu, gospodine.
Toplina doma je omamljivala gospodina koji je odmarao u svojoj fotelji. Zadremao je držeći na kolenama novine. San ga je držao kratko. Nije bio siguran da li ga je probudilo penkalo koje je ispustio ili tiho kuckanje na vratima.
- Uđi, Siniša!- dreknuo je nervozno.
- Gospodine, zvali su Vas iz stranke, kažu da imaju problem.
- Naravno da imaju problem! Čim me nema nastanu problemi! Šta hoće?
- Kažu da se okuplja narod...ispred zgrade opštine. Kažu da je narod, da je nezadovoljan nekim Vašim potezom i da je došao da protestuje.
- Svašta! Recite im da im bace neku kosku, neka se zanimaju. Znaju oni. I neka me više ne uzmeravaju! Ni oni, a ni ti! Hoću jednom u ovom veku da odmorim!
- U redu, gospodine.
Zimski dan je isuviše kratak da bi razbijao glavu sa ukrštenicom, pomislio je vlasnik velelepnog doma. Pogledao je rešenje, uneo tražene pojmove a zatim se potpisao ispod ukrštenice.
Popodne je proveo gledajuću humorističku seriju.
Napolju je padao sneg.

Komentari

Komentari