Foto: 
Sofija Injac / Osvald Tomović

Kreatori javnog mnjenja i seronje – 3

http://www.konkretno.co.rs/politika-i-drustvo/drustvo/kreatori-javnog-mnjenja-i-seronje-1

http://www.konkretno.co.rs/politika-i-drustvo/drustvo/kreatori-javnog-mnjenja-i-seronje-2

Iako nekima mnogo toga izgleda jednostavno, ipak neke stvari nisu baš tako proste kao što se misli. Jedna od osnovnih stvari je koriščenje jezika, primera radi. Dete se uči od malena sa velikom upornošću da govori, a onda se zasipa raznim budalaštinama. Jezik oslikava način razmišljanja, a i ponašanje pojedinaca, grupa i mase, pa i naroda. Tragične primere možemo da vidimo na bivšem ex-Yu prostoru gde je svaka novostvorena država stvarala svoj jezik. Samim tim se odvajala od zajednice kojoj je ranije pripadala i time nametnula svojim državljanima drugačiji način razmišljanja od prethodnog.

Šta mislite, da li su svi ti silni pronosioci svojih „genijalnih ideja“ stručni u oblastima kao što su filologija, etnologija, kulturologija, sociologija, a da i ne pomišljamo na teologiju, filozofiju itd.? Da li oni sa stanovišta poznavaoca stvaraju nove kulturološke obrasce i komentarišu i nameću svoje mišljenje, ili im je prosto svejedno? Da li oni to rade po nalogu? Šta mislite?

A kad sve to u svom razmišljanju presaberete, zamislite da vas leči i operiše autolimar, da vam pekar popravlja auto i da vam poljoprivrednik razvodi struju po kući i vodoinstalater popravlja kompjuter. Kad pomislite da se stvari dešavaju tako, nešto se ne uklapa, zar ne? A sve to se dešava, a povrh svega svaki nedotupavni bizgov zauzima mesto u javnosti.

I sve to ne bi bilo bitno da inače sve funkcioniše, pa smo se eto igrali. Ali, nije tako. Surova istina, poštovani čitaoče, je da je priroda u više nego alarmantnom stanju, da je sve što danas postoji prilično okrnjeno i da je mnogo toga pred raspadom i to onim totalnim. A onda pomislite na to da samo u ovoj državi nestaje godišnje oko sto hiljada ljudi, i to po zvaničnim podacima. A koliko li je tek u stvarnosti, ako se uzme u obzir ko i sa kojim ciljem kreira javno mnjenje i ko kontroliše koji podaci će ići u javnost, a koji ne?

Pa sad razmislite još malo o tome kako je gomila ološa sebi finansirala sve svoje ekskurzije sa kojih u ogromnim količinama šalju selfije i pomislite na skoro trodecenijske karijere koje su stvorene na krvi i širenju mržnje među ljudima i usađivanjem potpuno debilne ideje da je ljudsko biće gospodar svega na svetu i da ima pravo da uništava sve što stigne.

E, to je ono čemu mnogi “prepametni” javno kumuju i zato vam to niko niti govori, niti vas obaveštava o tome. Ali, zato možete u izobilju da nađete njihova proseravanja na svaku temu i njihovo “uvaženo mišljenje” da slušate i čitate i gledate po svim medijima. Da li vas sad zanima slava, kumovi smrti i propasti? Ili vam je i dalje svejedno? Da li i dalje mislite da je vaše “jedinstveno viđenje” bitno, kada znate da time opslužujete smrt i da ste u stvari produžena ruka zla koje satire sve pred sobom? Da li ćete posle čitanja ovih redova i dalje da se oglašavate gde god možete i na svaku temu i da se pravite da nemate pojma ni o čemu, nego “Eto, samo da kažete”.

Pitanje je zapravo vrlo jednostavno. Da li vi želite sveopštu smrt, pa i svojoj deci? Ili ste možda srećni zbog ovoga što se dešava? Odgovorite sami sebi.

-kraj-

Komentari

Komentari