Foto: 
Bev Sykes

Krtica

Često mislim o krticama. Ne o krticama u ljudskim redovima, o podrivačima neke ideje, o podrivačima sistema i državnog poretka, već o crnim, plišanim životinjama. Čini mi se i da ih često viđam, ali u to ne mogu biti siguran, ne znam koliko često ih vi nalazite. Ako otpočnemo anketu, eto, ja ih vidim tri ili četiri puta za deset godina. I to uvek mrtve, uvek na leđima i sa onim ljudskim ručicama prema nebu.

Nisam siguran da li često razmišljam o njima iz neke unutrašnje potrebe, recimo, maskirane potrebe za identifikacijom, ili jednostavno neku opazim, pa onda mi često potom pada na pamet. Imam i neke neočekivane asocijacije. Tako je Pavezeu parnjak krtica, iako ne znam da je ikad pomenuta u nekom njegovom stihu. Jedino što bi bilo racionalno u tom slučaju jeste udaljenija, indirektna asocijacija. Nekada sam mladalački pomno čitao njegovo dnevničko teoretisanje o samoubistvu, kada mi je konačno objasnio da za taj čin nikada nema samo jedan razlog, nego da se radi o čitavom ličnom sistemu, o životnom opredeljenju (svet mu se osvetio, kao da je hteo da ga demantuje, da ga nadglasa, pa su svi naširoko pričali da se  ubio zbog holivudske glumice), a iz suicida proističe smrt, čije je carstvo podzemno, baš kao što je podzemlje i obitavalište krtica. Ipak, ovde se moj racio buni, jer bi tada krtica poprimila nekakav mistični oreol, a njega kao nema u mojoj svesti, sem ako krtice ne izlaze na površinu da bi sebi oduzele život. Moguće je.

Moguće je i da to čine iz praktičnih razloga, kao psi ili mačke, koji odlaze na skrivena mesta da uginu. Ima smisla razmišljati o njihovoj solidarnosti sa onima koji nastavljaju život. Ako bi uginule u nekom od tunela koji su godinama prokopavale i održavale (uh, koliko je ljudi kojima je to razlog da sve potruju posle sebe), tu bi počele da se raspadaju i ugrozile bi život svojih potomaka. Plemenito je to, svakako, kao što je plemenito i ljudsko nemirenje, podrivanje, pišanje po opštim mestima, naročito kada vetar duva iz njihovog pravca.

Hm, ispade da sam napravio razliku između krtice i podrivača. Ili nisam?

 Zoran S. Nikolić​ 

Komentari

Komentari