Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - Pleme moje snom mrtvijem spava... ili Gde je ta srpska pamet?!

Upravo sam pročitao tekst Vedrane Rudan – „Molimo javnost za privatnost” (preporučujem), pa ne zamerite ako mi se omakne neka u njenom stilu, pomenuh ovde i Njegoša, a hoću da pišem o vaskolikoj srpskoj pameti – Srpskoj Akademiji Nauka i Umetnosti – SANU, koja li će tu papazjanija na  kraju da ispadne?

SANU pusti, gde me sad zadesi…da, za početak izigravam Njegoša, a Vedranu ću posle, na kraju, kad ih sve poteram (ove što spavaju) u pizdu, lepu materinu. 

Znate li, poštovani građani, vi koji plaćate SANU, da je to po njuhovom statutu „najviša naučna i umetnička ustanova u Republici Srbiji“, „od posebnog nacionalnog značaja“, „koja primernim naučnim i umetničkim radom svojih članova i njihovim učešćem u radu obrazovnih, naučnih i umetničkih ustanova, doprinosi privrednom i kulturnom razvoju i ugledu Republike Srbije.“ 

Znate li, poštovani građani, koji su to primeri njihovog doprinosa privrednom i kulturnom razvoju i ugledu Republike Srbije, sem ako se pod tim ne podrazumeva – u prvrednom smislu, da smo „deset i dvadeset puta uspešniji“ od razvijenih zemalja Zapada, a u kultutnom smislu ono što nam nude Pink, Hepi i dr, a caruje na ovom prostoru – Parovi, Zadruge i sl.

A znate li, poštovani građani da, prema sajtu SANU, „u ovom trenutku ima 99 redovnih, 32 dopisna, 103 inostrana i 13 članova van radnog sastava“.

Da li ste, poštovani građani, primetili, sem časnih izuzetaka – Dušana Teodorovića, veoma, predsednika Vladimira Kostića, povremeno i Ljubomira Simovića, u poslednje vreme (po mojim saznanjima, pa se izvinjavam onima koje neopravdano ne pomenuh), doprinos onih preostalih – njh preko dvesta u „privrednom i kulturnom razvoju i ugledu Republike Srbije.“ 

Postoji i Zakon o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Tim zakonom uređena su i primanja cenjenih akademika. Oni, po Zakonu, pored plate (ako su još uvek u radnom odnosu) ili penzije, primaju i akademsku nagradu. Nagrada redovnog člana iznosi dve i po, a dopisnog dve prosečne neto zarade po zaposlenom u Republici Srbiji, što bi prema poslednjim objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku – neto zarada 58.892 dinara, za redovnog člana iznosulo 147.230 (neto), odnosno oko 230.000 (bruto), a za dopisnog člana 117.784 (neto), odnosno oko 180.000 dinara (bruto) dinara mesečno.

Naravno, tu su i onih  „103 inostrana i 13 članova van radnog sastava“, a „u izvršavanju zadataka Akademije učestvuju, pored njenih članova, i drugi naučnici, istaknuti stručnjaci i umetnici čija se prava i dužnosti uređuju Statutom i opštim aktima Akademije“ (član 16. Zakona).

Dragi akademici, diko naša, vi koji „doprinosite privrednom i kulturnom razvoju i ugledu Republike Srbije“, nek su vam srećne te pare koje građani Srbije svakog meseca izdvajaju za vas i u zdravlju i dugo da ih tečete, ali oglasite se i pomozite ovom narodu u ovim teškim trnucima da neke stvari razume i da se prema njima odredi. Zaboravite na strah – da vam ova vlast, ako im se zamerite, te apanaže ne ukine ili smanji. Zaboravite i na vašu političku opredeljenost. Dobrodošla su svačija mišljenja – onih „pravomislećih“, da nam pomognu da shvatimo neke poteze ove vlasti, kao i onih „krivomislećih“ da ovom narodu objasne zašto ometaju vlast u njenim izvanrednim naporima – i reziltatima, dakako, u vođenju ove zemlje. Nemojte da nas dovodite u poziciju da vam kažemo, da se plata po Ustavu daje za obavljeni rad – pokažite ga!

Mnogo sam, dragi akademici, uozbiljio ovu stvar, a moja malenkost ne pretenduje da ovom pričom pokrene vašu sadašnju neozbiljnost, pa zato – obećah to na početku, moram da pomenem i onu „šašavu“ Vedranu Rudan, koju svi volimo, i da vas, na kraju, u njenom stilu  pozdravim – Dragi akademici, nosite se u krasan q... (prim. autora: ne znam gde će me Vedrana zbog ove šifre na kraju oterati – gde ja da se nosim).

 

Dragiša Čolić, 23.08.2020.

Komentari

Komentari