Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija* javlja – Više od sporta

Novak, Vasa, Nikola … Naši ljudi, tu iz kraja, a svetski, najbolji. Oni sa zapada da popizde – izmislili tenis, košarku, još u onom veku tamo, za sebe, da se kao kolonijalna gospoda ne dosađuju, a sada se umešali neki bivši autsajderi, kojima je bila namenjena uloga asistenata – da dodaju lopte i tako to, što bi rekli za nešto po kući, eventualno da budu posmatrači i sve pokvarili. A među njima, najgori su tamo neki Srbi. Novak Đoković se drznuo da bude najbolji u tenisu, Nikola Jokić, najbolji u košarci – onoj američkoj, čuvenoj NBA ligi, a onaj Vasa Micić se ugledao na njega, pa da ne zaostane – najbolji u evropskoj košarci.

Pariz, Rolan Garos, nedelja po podne, 3 p.m., tv prajm tajm, jedan od četiri glavna teniska  događaja sezone, tzv. grand slams. Očekuje se da ovaj događaj, širom sveta, prati više od milijardu ljudi. Umešao se i biznis, onaj svetski, odavno to više nije samo sport – sponzori su vodeći svetski brendovi, u skladu sa tim su cene, pa i nagrade. Tu su i bukmejkeri svih vrsta, kladionice, menadžeri, tv prava, mediji…svi uzbuđeno prate početak meča.

A na užas onog finog zapadnog sveta, u glavnoj ulozi opet onaj Srbin, Novak Đoković! Lepo je bilo planirano da ovaj turnir osvoji Španac Rafael Nadal, jer ovo je njegova teritorija – za poslednjih 16 godina osvojio ga je 13 puta, tu su ga do sada pobedila samo dva čoveka – po jednom, Đoković i Soderling, Šveđanin, koji više i ne igra tenis. Čak je i žreb blago korigovan – za svaki slučaj, ako već budu morali da se sretnu, neka ga Nadal izbaci u polufinalu, da taj Srbin ne kvari finale, jer kako je nezgodan, u finalu može svašta da napravi, pa čak i da pobedi, što je jednom, 2016. godine i učinio i to baš protiv Nadala. Što baš mora da osvoji i ovaj Nadalov grand slam, malo mu je što pobeđuje na ona preosta tri – Australia openu, Wimbldonu i Njujork openu.

Đoković nije mislio tako, u polufinalu je pobedio Nadala i izbacio ga iz trke za prvo mesto. A bilo je teško, Nadal je startovao u svom stilu, silovito. Ne zovu ga za džabe bik sa Majorke. Novak je pokazivao znake umora, imao je do tog meča teži put od Nadala, ne ide mu – protivnik vodi sa  5:0 i dobja prvi set. Niko više ne veruje u njegovu pobedu – sem Novaka. Preokrenuo je tok meča i pobedio sa 3:1. Nadal – i ne samo on, bili su u šoku. Kako je ovaj Đoković krenuo, on će zapadne miljenike Federera i Nadala da prestigne i po broju osvojenih grand slam titula – oni su sada na po 20 pobeda, a on na 18. Eh, da je Nadal osvojio i ovaj Rolan Garos, otišao bi na 21, Novak bi ostao na 18, a ta razlika se ipak teže stiže.  

 I došlo je finale – Đoković protiv Grka Cicipasa. Cicipas je mlad, pun snage, ambiciozan, a Đoković je opet u prethodna dva dana proveo 9 sati na terenu. Cicipas je startovao furioznno – na samom početku 7 as servisa, kreće se preko terena samouvereno sa glavom u oblacima … i dobio je prva dva seta. Publika je oduševljena – pored njegoviih navijača za njega bučno navijaju i Španci koji su u čvrstom uverenju da će u finalu umesto Đokovića biti Nadal, kupili i karte za finale, pa sad svi navijaju za Cicipasa, jer ako pobedi Đoković, prilazi mu na razliku od samo jedne grand slam pobede, a tada je već vrag odneo šalu.

I, šta reći. čak i Novakovi navijači ne veruju da može doći do preokreta – niko sem Novaka!  Uspeo je! Cicipas, očajan, seda na klupu sa glavom u rukama.

A onda je na svečanosti povodom proglašenja pobednika bilo lepo biti Srbin. Uz zvuke himne Bože pravde, srpska zastava se diže na počasni jarbol. Teniske legende Kurijer i Borg, pozvane da uveličaju svečanost, u svom obraćanju kažu da je ovo bio meč sa druge planete. Cicipas je i dalje u šoku, po protokolu on prvi treba da se obrati, priča nešto ali nema glasa … Đoković uzima mikrofon i teši ga kao stariji brat … ni pomena od onoga kad je ovaj do maločas parao oblake i demonstrirao silu. Srpska zastava se i dalje vije…

Ostao sam pored televizora i kad su se komentari preselili u studio – Mats Wilander, teniska legenda i ekipa. Bilo je prelepo … Bio sam ponosan što ima i takvih Srba.

Neizbežni scenario teško da iko više može da spreči. U martu mesecu, Đoković je pretekao Federera po broju nedelja pprovedenih na čelu ATP liste svetskih tenisera. Pre toga Federer je bio neoprikosnoven sa 312 nedelja i niko nije verovao da iko to može da premaši. Ostao je još samo broj osvojenih grand slam titula – Đoković je sada samo sa jednom titulom zaostatka, a dolaze turniri koji su njegova teritorija – Wimbldon, Njujork open, pa opet Australija open. A ta dva dosignuća su i najrelevantniji kriterijumi za rangiranje tenisera.

I tako, uskoro bi se, na užas onog finog zapadnog sveta koji na turnirima više navija protiv  Đokovića nego za pobedu svog igrača, moglo desiti da Novak Đoković postane najbolji teniser svih vremena u konkurenciji svetskih legendi kakvi su bili Lejver, Kurijer, Borg, Beker, Agasi, Sampras … i još uvek aktuelnih Federera i Nadala.

Čovek iz kraja – naš, a svetski, u sportu koji su oni sa zapada izmislili za sebe.

      

          *U mom selu ima jedan opančar.                            

            Što on pravi dobre opanke. !

            Obuješ ih, popenješ se na soliter

            i skočiš sa desetog sprata –

            ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić, 16.6.2021.

Komentari

Komentari