Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija pita - Aleksndre, reši problem – sve su to tvoji ljudi

Pre jedno godinu dana, u tekstu pod naslovom „Ostavite nam bar fudbal“, napisao sam – „Da se malo odmorimo od politike – idemo na sport. Ne zato što su nam uzeli institucije i što nam vređaju inteligenciju i ne samo inteligenciju, već i zato što je fudbal danas, ne samo najvažnija sporedna stvar na svetu i zabava miliona, već i veliki biznis, šta god to značilo – i onaj legalni i onaj u kome se mulja. Mi nismo uspešni ni u onom prvom – imamo sjajne fudbalere a loše rezultate, ni u onom drugom – muljamo na sitno, jajare, što bi u selu rekli…”

Nisu nam ostavili fudbal, uzimaju nam i košarku, ostavljaju nam samo koronu i izveštaje Kriznog štaba, a ide zima, šta da gledamo – eto svih uslova za dalji razvoj rijaliti programa i njihov uticaj na kulturno prosvetni razvoj stanovništva.

 

* * *

Navijam za Zvezdu od malih nogu – još iz vremena kad bi me posle nedeljnog ručka pokojni otac uzeo za ruku i trekao – ‘Ajdmo mi druže da gledamo Zvezdu! Hoću li sada da prestanem da navijam za nju, zato što, kako čujem, i Vučić i Čović navijajaju za Zvezdu. Ne pada mi na pamet. Zvezda je više moja nego njihova, jer kad sam ja za nju počeo da navijam oni se nisu bili ni rodili.

Moj kum, Branko Marković, navija za Partizan od kako ga znam. Nikad ga nisam pitao zašto za njih navija (a nemaju pojma), niti me to interesuje. Često gledamo utakmice zajedno – svako navija za svoj klub, posle utakmice zajebavamo jedan drugog – zavisno od toga ko je pobedio.

Odem na Zlatibor, dočekaju me |Žunići – Pero i Dragan, dobri ljudi, ali navijaju za Partizan! Obukli dresove Partizana. Tu se “isvađamo”, ko ima, a ko nema pojma o fudbalu i završimo u Mačkatu na jagnjetini – uzmemo kilo vina i nastavimo da razmatramo aktuelne svetske i domaće fudbalske probleme. Uveče, ako Partizan ili Zvezda igraju neku međunarodnu utakmicu, zajedno navijamo za naše…

Mi smo navijači – nismo ni “delije” ni “grobari”. Oni nisu navijači – navijači ne pale baklje i izvode kojekakve performance na utakmici, dok njihov tim izvodi akciju za gol ili mu preti opasnost da primi gol. Mi gledamo utakmicu.

I među sportistima je to tako. Ja sam navijao za Zvezdu (u fudbalu) i kad sam osam godina, u veslanju, nosio dres Partizana. Prošle godine je Janković – košarkaš, prešao iz Zvezde u Partizan, ove godine Volden iz Partizana u Zvezdu – oni su profesionalci i poštuju pravila sporta.

Problem su, pre svih, “društveno-sportski radnici” koji vode sportske klubove, a potom i oni “navijači” – “delije” i “grobari”, “vatreni” ili kako su tek sebe krstili, koji su njihov “dvanaesti igrač”. 

 

* * *

 

A ovih dana su se stvari ozbiljno zakuvale –  i u fudbalu i u košarci, i prete da pređu u međunarodnu bruku. “Društveno-sportski radnici” koji vode Partizan su umislili – ili nisu, apsolutno je irelevantno, da ovo državno rukovodstvo protežira Zvezdu u odnosu na Partizan, a to se naravno odnosi i na rukovodstvo fudbalskog saveza Srbije, koje je naravno komponovano po meri da maltretira Partizan u odnosu na Zvezdu. Navodno, radi se o brutalnim krađama koje fudbalsko rukovodstvo svesno sprovodi protiv Partizana  – navode se banalni primeri kao dokaz pomenutoj tezi, ne i suprotni primeri, povlače se drastični potezi – pretstavnici Partizana u svim fudbalskim organima podnose ostavke, preti se sportskim sudom u Lozani, sudom u Strazburu, idemo ka sudu u Hagu, Ujedinjenim nacijama…  

Niko se ne bavi fudbalom na terenu, ni zašto je Zvezda tokom prošlogodišnjeg prvenstva sve vreme imala dvadesetak bodova prednosti, ni zašto u prvih šest kola novog fudbalskog pevenstva već beži Partizanu šest bodova. Ne pomaže ni izjava Nenada Bjekovića, potpredsednika fudbalskog saveza Srbije, legende Partizana, koji je čitavu svoju fudbalsku karijeru proveo u tom klubu, koji kaže – Pa  zar mislite da bih ja i jedan dan proveo na ovom mestu, da se ovde svesno radi protiv Partizana. Sve se zasniva na tome da je predsednik fudbalskog saveza, čovek Zvezde, niko ne pominje predhodni period kad je na čelu fudbalskog saveza godinama bio Tomislav Karadžić, čuveni Tole, čovek Partizana i šta je sve on tada – navodno, radio protiv Zvezde, kada su uloge bile promenjene.

A saopštenja Partizana koja se tim povodom izdaju su posebna priča – “Selim-veziru valja učiniti otpozdrav na pismo jer je "tvrd orah, voćka čudnovata, ne slomi ga, al’ zube polomi", od Njegoša do Brehta, pa sve to na po nekoliko novinarskih šlajfni. Prvo saopštenje sam pročitao do kraja, kao literaturu koja me je dobro zabavila, s tim što na kraju ne saznadoh koja je budala to pisala – izdato je u ime kompletnog rukovodstva Partizana, propraćeno fotografijama čuvenih “društveno-sportskih radnika” Milorada Vučelića, predsednika i Vladimira Vuletića, potpredsednika, tako da je moja prva slutnja pala na njih kao autore, sve dok sinoć na dnevniku nisam čuo zapenušanog Vuletića koji svoju besedu započe citatima Njegoša – Samoobmana je pogubna i po ljude i po narode … tako da više nemam sumnje na gore iskazanu znatiželju, ko je autor ovih budalaština…

 

* * *

 

Ista se stvar dešava i u košarci pred sam početak ABA lige – regionalnog takmičenja u kome učestvuju timovi iz svih bivših jugoslovenskih republika, iz koje proističe prohodnost za viša evropska nadmetanja – Evro ligu i Evro kup, a sve pod motom da je Partizanu učinjena ogromna  nepravda, jer je prošle godine bio na čelu tabele (pre održanog plej ofa) i bio bi, kako kažu, sigurno i konačno prvi i ove godine bi on a ne Zvezda igrao Evro ligu, da usled pandemije korona virusa sva prošlogodišnja takmičenja nisu bila prekinuta, pa će se odlukom nadležnih međunarodnih košarkaških organa pomenuta evropska takmičenja i ove godine igrati sa prošlogodišnjim učesnicima – Zvezda u Evroligi, a Partizan u Evrokupu.

E sad, kakve to veze ima sa Zvezdom, to nikome nije jasno, sem novom košarkaškom znalcu i predsedniku KK Partizan, Ostoji Mijailoviću, koji se, po ugledu na fudbalsku sekciju, stavio na čelo košarkaške sekcije i zaratio protiv Zvezde – ne slaže se (jedini od svih klubova ABA lige) da u ABA ligi igra i FMP, koji u toj ligi igra od njenog osnivanja (kao i u svim ostalim takmičenjima  na teritoriji Srbije), jer su Crvena Zvezda I FMP povezana lica, odnosno klubovi, pa u tom smislu ne priznaje ni donete odluke skupštine ABA lige, za koje je inače kao zvanični pretstavnik Partizana prethodno glasao, već traži arbitražu međunarodnog  sportskog suda u Lozani. Ne prihvata ni sudovanje Trgovačkog suda u Zagrebu, kako proizilazi iz dokumenata ABA lige koja je registrovana na principima DD društva – samo međunarodni sud i ništa drugo!

Pobogu, dokle ćemo da se brukamo. Možda pomenuti klubovi i jesu u nekim povezanim odnosima, ali zar je malo vremena bilo od – pojave korone, kada su sva sportska takmičenja bila prekinuta, do danas, da se pokuša da se to pitanje raspravi, po mogućstvu u kući, a ne sad pred sam početak takmičenja, čime zajebavamo ne samo sebe nego i druge. Evo već stižu glasovi ostalih učesnika da se ovo društvo rasformira i formira novo – bez onih iz Srbije!

Aleksandre, pozovi ove tvoje čauše – sve po spisku: i Vučelića i Vuletića i Kokezu i Terzića i Čovića i Mijailovića (čujem da je i on član Glavnog odbora SNS-a, što me čudi jer kad pratim ove akcije Partizana ja umislio da ti samo za Zvezdu navijaš), iščupaj im uši i zapreti onako kako samo ti znaš – i Zaharovoj i Lavrovu i Putinu i Makronu i luksemburškoj televizij i  Đilasu, naravno – umalo njega da zaborvim.

Ako to ne možeš ili nećeš da uradiš izvućićemo iz toga svoje zaključke – da hoćeš i sport da nam uzmeš.

 

Dragiša Čolić, 12.9.2020.    

Komentari

Komentari