Foto: 
Sofija Injac / Osvald Tomović

Poslednje vreme… / Potomci –deo 3.

http://www.konkretno.co.rs/politika-i-drustvo/drustvo/niski-start-potomci-deo-1

http://www.konkretno.co.rs/politika-i-drustvo/drustvo/nepostojece-vrednosti-potomci-deo-2

U skorijoj istoriji na ovim prostorima je bio priličan broj takvih „potomaka“ na sceni, a njihov broj se uprkos tome što se države i narodi u njima nalaze u jako lošem stanju ne smanjuje, već se stiče utisak da se čak i povećava. Svemu tome kumuje disproporcija koja je stvorena veštačkim putem - preko medija. Nekadašnji potomak (a to nekada je bilo pre samo nekoliko decenija) je bio ušuškan u svojim privilegijama i u društvu sličnih sebi i preko svojih „veza i vezica“ je ostvarivao svoje interese, bez ikakvog obzira na to kakve će to posledice imati po širu celinu koja ga okružuje, a često i hrani.

Tako su se pomešali potomci svinjarske monarhije, predratnih trgovaca i raznih drugih povlašćenih slojeva društva (kurve, trgovci raznim uslugama i oružjem, „uspeli“ kriminalci itd.) sa novonastalim potomcima crvene buržoazije i zajedno su uživali u svemu što im je komunizam priuštio. Nisu se ni komunisti, ni članovi njihovih porodica, pa ni njihovi potomci libili da sarađuju sa kapitalistima, da se školuju na zapadu i na istoku, da troše narodne pare na svoje često jalove „ekskurzije i seminare“, jer u njihovom opisu je izričito jasno da ih „boli đoka“ (pomodarski rečeno) za sve, sem za sopstveno prkno.

Današnji potomak ima na raspolaganju bar jedno masmedijsko sredstvo preko koga širi svoje bolesne fantazije. Posledica toga je vidljiva u tome da veliki broj ljudi više ne gleda televiziju, a izbegava se i čitanje novina, naročito tabloida.

Ali, to potomke ne brine preterano, kao što ih ne brine činjenica da je njihovo šire okruženje usled njihove „uspešne saradnje“ sa raznim neprijateljima izložena bolestima, siromaštvu i opštoj degradaciji kvaliteta življenja. Oni teraju po svome, jer drugačije ne umeju.

Naslednici crvene buržoazije su svojom mediokritetskom pameću, koja je često uslovljena višegeneracijskom degeneracijom usled incesta i zloupotrebe opojnih sredstava svake vrste, bili izuzetno aktivni na celom balkanskom prostoru u stvaranju ratova među dojučerašnjim „bratskim“ narodima. Forsiranjem nacionalističke ideje do njene izopačene fašističke varijante dobili su manevarski prostor u okviru desetogodišnjeg ratovanja, na račun koga su se dohvatali i para i funkcija o kojima njihovi mali umovi ne bi mogli ni da sanjaju da nisu raspirivali mržnju na sve strane. Oružane borbe koje su imale za posledicu stotine hiljada mrtvih i izbeglih ih ne brinu, niti saosećaju sa narodima koji su ih odhranili tako maloumne. Oni su i dalje najglasniji u svakoj situaciji, jer sebičnost ne zna za stid i meru.

Dovoljno je da malo bolje pogledate medijsku scenu i da propratite rodoslove onih koji ne silaze sa ekrana i naslovnih strana i videćete da su to potomci onih kretena koji su ili u ime boga, ili „ideje“ hapsili, zatvarali i ubijali…

-nastavlja se-

Komentari

Komentari