Foto: 
autor nepoznat

Šala - komika

Ovih dana mi je u inbox često stizao jedan te isti video snimak. Znate onaj gde šarmantni bradonja, sedeći u kolima, razgovara telefonom sa rodjenim detetom, a tema je vrlo in - nastava na daljinu i njeno (ne)sprovodjenje.

Bradonja niže hipotetičke, (možda i stvarne situacije) na komičan i zabavan način, sve je tako pitko, viralno i lepršavo. Ismevanje teške situacije - najlakši poeni, zar ne? Uvek bilo. Nego, ima tu nekoliko bitnih stvari koje nisu ni malo zabavne, pa se o njima ne zbijaju čak ni šale.

Pre svega, video je dobrano - odocnio. Sav taj ironični, slabokontrolisani haos se, u stvari, već desio i to Kovidskog proleća 2020. Tada se istinski neko vreme nije znalo - ko pije, a ko plaća. No, smešna "videa" su izostala. Hipnotisano smo zurili u morbidne KZN i na scenu je stupio sveopšti zort.

Vickastiji medju nama, razumljivo, nisu dobijali posebnu inspiraciju. Sad je mnogo lakše?! Ili recimo, više nego "zabavna" činjenica: oko 10% dece školskog uzrasta nema dostojne uslove ni za život, a kamoli za učenje na daljinu. U njihovom slučaju radi provereno pedagoško - tehnološko sredstvo: dobra volja, štap i kanap. Načini kako se dovijamo da pojedinim učenicima romske nacionalnosti ili jednostavno teškog materijalnog stanja u ovakvim uslovima doturimo materijal za učenje je idealan za beskrajnu viralnu šegu. Predlažem našim vidjenijim stendaperima, komičarima ili wanna be humorističkim zvezdama da se raspitaju malo kako to tek izgleda. Stvar je - da crkneš. Od muke ili smeha - zavisi od ugla posmatranja.

Do sledeće šale - komike, pozdrav i čuvajte se. Prosvetari i njihovi učenici će se već nekako snaći, naviklo se.

Komentari

Komentari