Foto: 
Kat Shaw

Sin ili sin – pitanje je sad?

Otkad je Eva otkinula onu zloglasnu jabuku na nagovor zmije i jadnog Adama naterala da je proba, zapečatila je sudbinu ljudskog roda. Takođe, situacija je iskorišćena da se i ženskoj pameti pripišu određene karakteristike. Sve u svemu, nakon izgnanstva iz raja, svako je dobio svoj usud sa kojim se nosi kroz život. Jedino je jabuka dobro prošla.

Priča je, bez cenzure,  opstala dva milenijuma, a u međuvremenu, pridružila im se Pandora sa svojom kutijom i sve ostale nesreće sa apokalipsom na kraju, koje su, namerno ili slučajno, mahom ženskog roda.

Moralo se naći opravdanje za smrt, naročito kod primitivnih društvenih zajednica gde je sve pripisivano višoj sili, ali posledice priče o Evi traju i danas.

Nisu ih ublažile epiteti  ni lepši ni nežniji pol niti bilo kakvo drugo, lepše viđenje žena, a dokaz za to nije samo ona čuvena: „Duga kosa, kratka pamet“, već je od prvog dana začeća deteta, važno da bude muško. Ustvari, nije važno, ali eto... svi nekako misle da je dečak. Sin! Da se iz prvog pokušaja obezbedi naslednik, produžetak loze, neko ko će sačuvati prezime i ostati u kući.

Dok se živelo u velikim porodičnim zajednicama i rađalo više dece, moglo se očekivati da ova, nazovimo je, potreba, bude ispunjena. Više generacija pod istim krovom gde je najstariji  član bio dominantan i čija se reč morala poštovati bez pogovora šta god to značilo, je situacija slična onoj u raju gde je bilo zabranjeno jesti sa drveta saznanja. U prevodu, svako osamostaljivanje i pokušaj drugačijeg razmišljanja, doveli bi do propasti ustaljenog poretka, a to najmanje odgovara onome ko je na vrhu piramide.

Sin je sin, a žensko je rođeno da ode od kuće i na nju se ne može računati, sem da udovoljava muškim glavama i da rađa decu. Po mogućstvu mušku! U suprotnom, nešto sa njom nije u redu.

Danas, kad su porodice drugačije organizovane i sa mnogo manje članova, u velikom broju slučajeva, postoji skoro nepromenjen stav po pitanju pola deteta. Da li roditelji u sinu vide sigurniju budućnost ili očevi sebe a majke neku vrstu kompenzacije za praznine u svom životu?

Može biti bilo koja od ove tri solucije.

Muškarci, kao jači pol, ratnici, vladari, moćniji od žena, stvaraju roditeljsku sliku sigurnijeg oslonca u starosti. Dokaz da iz praroditeljskog greha ništa nismo naučili! Takvu poziciju su im dale okolnosti, a vladari iz senke su bile žene. Uostalom, Eva se prva mašila jabuke!

Muškarci žele sinove iz svih pomenutih razloga-od sigurnosti zbog očuvanja prezimena do toga što će imati nekog s kim će igrati fudbal i deliti zajednička interesovanja. Svakako će se sa sinom bolje razumeti nego sa ćerkom, jer žene su, u najmanju ruku čudne, i ko će njima ugoditi? Siroti Adam! Lilit je htela da bude ravna njemu, zato je i nastradala, a Eva ga je navela na greh! U ženama je problem, definitivno! Mada, kakav bi to muškarac bio kad bi rekao da želi ćerku? Ne, to nije prirodno, jer umanjuje njegovu vrednost u očima okoline.

A majke? Majke bi najpre da svom muškarcu ispune želju i da mu rode sina. Kao da to zavisi od jedne strane i kao da dete rađa samo svom partneru. Sina će vaspitati da ne bude kao otac, što je najbitnije, a ako slučajno bude ćerka, da se ne bi mučila kao ona što se muči, naučiće je bude pametnija od svoje majke, jer...

Opet, dokaz da smo se promenili samo spolja i da se Eva džaba žrtvovala za nas! Mnogo joj je bilo lakše da živi u raju i da ne misli ni o čemu, ali je rešila da se suprotstavi neznanju i slepilu za ono što joj je, tik, ispred očiju, a to je istina! Ona i Adam su bili goli!

I mi ćemo biti goli sve dok ne budemo shvatili da je najvažnije da su nam deca voljena i da je najsigurniji oslonac ako od njih napravimo ljude! Ne uskraćujmo im plodove! Nije važno kog su pola, sinovi ili ćerke, naši su.

Izbacimo iz sebe predrasude koje mogu da nam iskomplikuju život, jer koliko god problem „željenog“ pola deteta izgledao prevaziđen, oslušnite koliko ljudi se ženskom detetu obraća sa „sine“.

Komentari

Komentari