Foto: 
KORAX

Trinaesti mesec

Izbori se približavaju. Umesto karanfila na reveru, njihov zaštitni znak će biti Korona. "A must have" za ovu (i verovatno) sledeću sezonu. Ima još skoro mesec dana do njihovog održavanja, a mnoge tanane duše su već u predinfarktnom stanju.

Taman su se oporavile od "Sam protiv svih" igrokaza, jedna doterana, mlada žena je javno spalila sve diplome koje poseduje. Suze, do srži potresenog publikuma su zamaglile "small print" dogadjaja. Članica POKS-a, profesionalni bot (do juče?), samohrana majka, tužna priča ... Paradigma antičke tragedije a la serbien. Čak je i mesto dogadjaja kopija antičkih mizanscena. Stepenice amfiteatra, rulja koja se dovlači pred vladara, "usamljena" žrtva. I najvažniji začin svake dobre drame - sveprisutna nepravda. Ona nas sve toliko žulja, zar ne? No, zlobnici bi dodali - jedino i isključivo u predizbornom periodu.

Ako niste znali, u Srbiji godina ima 13 meseci. Onaj trinaesti je Limburg, iliti predizborni mesec. Da, da ...Punih 30 dana svakojakih čuda i prikazanja. Mesec, u kome je sve moguće, u kome se realnost ukida u Službenom glasniku. U Limburgu narod doživljava kolektivne halucinacije i čudovišne vizije. Kakav se to prašak sipa u vodu, tih dana, pa se masovno prividjaju novčanice stranih valuta, pozlaćena stvarnost, tutnjava metroa u daljini koja povremeno biva presečena fijukom letećih automobila?

Većina učenjaka se uglavnom slaže da je uzrok masovne pomerene stvarnosti najobičnija glad. I to ne ona fensi, ad hoc, već odrpana, svakodnevna, začinjena poniženjem - umesto mesa. Ona oslobadja dodatni prostor u telu, koji u Limburgu mesecu biva ispunjen svakojakim senzacijama, od kojih čovek biva sit, kao da je obilno ručao. Za one, sa jeftinijim ulaznicama, obezbedjena su pozorišta na trgovima. Besplatne kvazi antičke jednočinke ili pak igrokazi, koji traju danima (sa skandiranjem i pucanjem - srećom, za sada - samo živaca). Konformisti, uz kokice i pivo, prate sličan rialiti format, ali na led monitorima ili ajfonima. Jedna od prednosti su svakako fabrički ugradjeni brisači obilne pljuvačke koja šiklja sa druge strane monitora. Priznaćete, mnogo elegantniji način uživanja u iščašenoj stvarnosti Limburga meseca.

Bilo kako bilo, 13. mesec možete mrzeti, voleti, biti ravnodušni prema njemu, ignorisati ga, praviti se da ne postoji, ali, onako iskreno, medju nama - to vam je godišnje jedina prilika da živite - kao gospodin čovek. Račun "slatkog života" Limburga meseca će plaćati vaša deca i unuci, a vama će biti lepo - dok traje. Hipnoza će ispariti, a dugovi će ostati. Po tome je Limburg mesec - krajnje specifičan.

Komentari

Komentari