Foto: 
Little Kits

Učitelji VS Učenici

Da li ja isuviše subjektivno doživljavam svet i sve što nam se nudi kao rešenje svih naših problema, ili je ipak previše duhovnih učitelja, modernih gurua, psihičkih trenera, kauča i drugih fotelja koji žele da „običan“svet nauče kako treba da živi?

Verovatno taj utisak imam, jer sama tražim najbolje rešenje za prihvatanje ove bolne realnosti, a vašara gde god hoćeš. Savetnika koliko hoćeš! Ja uopšte ne sumnjam u dobre namere i dobar ishod takvih zanimanja, bezbroj puta su me saveti tih stručnjaka za psihu i savest vraćali na teren sopstvenih vrednosti i zapravo sam takvima i najzahvalnija, ali ima i onih drugih...

Čovek je masa za oblikovanje, tačnije ljudi (kao masa) jesu masa za oblikovanje od strane onoga ko zna da vaja, jer u glavi ima sliku završnog dela, kao i svest svojih moći da to realizuje. Rođeni smo da se nad nama i sa nama vrše eksperimenti, a da toga nismo ni svesni. Važna je sreća zbog ishoda, taj lažni osećaj da je bitan pojedinac, a ne, bože sačuvaj, kapital bogate elite, ako mogu tako da nazovem ove koji imaju novac i moć. Naravno, sve je to relativno, samo znam da postoje ti tamo, za koje ne bih ni pomislila da u ovoj državi gladnih, ubijenih duša, uopšte i postoje.

Dakle, najbolji i najuspešniji „učitelji“ oblikovači su političari. Dobro istreniran političar je mag. Većina mu se klanja i slepo veruje zbog duboke emotivne povezanosti idejom „neko će nas spasiti“, a to nije vera u boga , nego u Njega. Pobogu ljudi, koliko puta se vrti taj film u našim životima i to uvek sa tužnim krajem, kao ono kada ti predstave i ubede te da je poraz zapravo pobeda? Ja sam dete SFRJ-a, pa vi računajte koliko sam samo takvih učitelja imala!

Drugi učitelj je Reklama kao deo globalnog sistema učitelja zvanog Mediji u koji spadaju i Novine (dobri stari učitelj), pa moderni Internet, zvani Nemožešbezmene i drugi uplivači ideja, rešenja, razrešenja svih naših životnih čvorova. Televizori su uključeni, sluša se, upija se, jednom, pa drugi, pa hiljaditi put. Učenik zaspi pored TV-a koji radi i to vredno radi svoj posao...

Treći učitelj, a možda je trebalo  da bude prvi, jesu ljudi, pojedinci, ali i institucije, koji utiču na Učenike: roditelji, rodbina, škola, prijatelji, neprijatelji, ulica i na kraju savetnici za posao, za sreću, za telo, za ljubav, za uređenje stana,za destinacije... Roditelj je najvažniji Učitelj, ali za malo! Roditelj je samleven više puta u mašini za oblikovanje, i takav prenosi detetu štafetu mladosti i zabluda i ako nema finansijsku podršku, teško će i sam gladan i bez posla moći da lepo oblikuje svoje dete... U tom slučaju se računa na snagu genetike.

I tako, ima zaista, puno onih koji nama Učenicima  mogu da pomognu, ali nekako sve uslovljavajući  nekim detaljima, jer ako hoćeš da držiš određenu dijetu, teško da ćeš moći ako nemaš ni za hleba, ako hoćeš da meditiraš, teško da ćeš moći u malom stanu gde se susreću mirisi (vetrovi) sve četiri strane sveta brojnih članova porodice i praktično je nemoguće da se osamiš, ili ako imaš dobrog Uplivača za modu i modne detalje, teško će pomoći nekome ko kupuje gaće na pijaci (pamučne, praktične, tople), a pak nema para za čarape (čitaj luksuz)...

E, sad, ima i još puno Učitelja, tihih ubica duha, vere i nade i naravno raznih društvenih slojeva Učenika.

Na kraju ostaje najvažniji Učitelj, a to si ti dragi Učeniče! Da li ti je jasno ako kažem plivaj između redova i spašavaj dušu, ili bi trebalo da ti kažem radi po savesti, voli sa strašću, daj od srca i budi svestan lepote koju zaslužuješ!

Tvoja svest Učeniče, zavisi od miljea tvog rođenja, od vrednosti koje si naučio od cenjenih roditelja, od tvoje duhovne moći da dosegneš pojam Pravde, Ljubavi i Smisla u ovom životu, na kraju ti si odgovoran samom sebi, bar to shvatiš kada stigneš u zrele godine i budeš svestan da šta god da ti nude, ne nude ti ono što sam možeš sebi da učiniš. Učitelji su imali naporne treninge, imali su šansu da postanu Učitelji i veruj mi, učiniće sve da ostanu to što jesu bez obzira na tvoj bol, glad,  jad ili na tvoj uspeh i vrednosti!

Za njih si samo deo mase koju treba oblikovati. Samo pazi, nad svima nama je ipak Bog! Bogu hvala!

Komentari

Komentari