Foto: 
državni posao

Državni posao

Najveći svetski poslodavci su Ministarstvo odbrane USA,  Narodnooslobodilačka vojska Kine, te Wallmart i slične giga- mega kompanije. Evropski lider je britanski javni zdravstveni sistem - Nacional Health Service UK, koji zapošljava 1,7 miliona ljudi. Mala, ali ponosita, Srbija je i u tom segmentu uhvatila korak sa savremenim vrlim svetom, pa najveće domaće preduzeće poznato po troslovnoj skraćenici zapošljava skoro sedamstotak radnika.

Firma koja uliva nešto manje poštovanja od straha okuplja one koji predano rade za budućnost svoju i svojih namilijih, ne stide se ničega, spremni su da izvrše svaki zadatak i složni su u jednom. Obožavaju svoje rukovodice a posebno direktora preduzeća čija je primarna delatnost konstantna proizvodnja izdajnika i stranih neprijatelja, bave se i reciklažom nevidljivog boljitka za domaće tržište, jer nisu okrenuti ka izvozu, te i nisu omiljeni van granica svoje zemlje.

Kod njih ne postoje starosne granice, pa tako može da se desi da u firmu prime i ženu od 65 godina, urednicu muzičkog programa nacionalne televizije i penzionerku, kojoj je zbog prekršaja zabranjen ulaz u jednu veliku zemlju i koja ima neki sitan višemilionski dugčić. Firma će promeniti sve.

Love i studente, jer bi da svaku studentsku organizaciju, pa i onu najmanju, na nivou klupe, obeleže prepoznatljivim logom. Dobijete belu majicu, kačket i obećanje da vas neće zaboraviti kad vam zatreba posao. Nekad zalepiš plakat, a skineš tuđi, pljuneš kolegu, posetiš neku laganu naci tribinu, raširiš transparent, profesori firmini ljudi, nema brineš.

Na istim obećanjima vredno kuca i hiljade botova, koji neumorno lupaju pluseve i minuse po internet portalima i stranicama. Na dnu lanca ishrane su profesionalni putnici u hiljadama autobusa, nosači transparenata i bukači po trgovima, skromni, ali uporni. Vojska trećepozivaca koja neumorno radi u korist štete svojih potomaka. Neostvareni.

A, ako si ’’ostvaren’ ’i nestane ti para samo se prijaviš, zveknu ti miliona po želji na račun i još ti prodaju hiljade karata za nesnimljeni film. Tvoje je samo da se na najprizemniji način obratiš i obračunaš sa svima koji ne dele direktorovu poslovnu i kadrovsku politiku.

Nova srpska glumačka zapovest, koja se srećom baš i ne poštuje, glasi: ’’Ne tvituj ništa loše o firmi i rukovodećem kadru, a posebno oko direktorove familije’’.Tim bezumnim činom za svagda gubiš nadu u lični boljitak oličen u snimanju reklame za banku, pumpu ili supermarket.  Ako pak tvitneš nešto lepo o rukovodstvu, na konju si, kao i firma koja, po rečima direktora, čeka početak Avgusta meseca i par kišnih dana da bi ujahala u zlatno doba.

San većine precvalih rokera, koji su pre par decenija izašli iz stvaralačkog ciklusa, je da pohvale preduzeće pa da ih ovi ubace na jedan od mnogih letnjih festivala u organizaciji lokalnih samouprava. Narodnjaci su, kako im ime i kaže - ljudi iz naroda, bili daleko vispreniji. Svi su odavno u preduzeću, problema bez, kraljice i kraljevi trgova, vašara i šatri, reality-ja i svakog drugog zaglupljivanja mase koja ih netremice prati i upija njihovu filozofiju života. U preduzeću se kao zvezdice rađaju i takvi idu u penziju.

Za posao nije potrebna nikakva potvrda o zdravstvenom stanju. Tražiće vam da se na svakom redovnom ili vanrednom izjašnjavanju o rejtingu firme obavezno pojavite sa bližom i daljom rodbinom i selfijem listića za koji dobijate firmin bonus. Humanitarni rad se ogleda u nošenju paketa sa uljem, brašnom i šečerom starim i nemoćnim, koji će priznanicu o prijemu potpisati na nečemu što podseća na glasački listić.

Konkurs je stalno otvoren, uz upozorenje da zbog moguće zaraze na posao ne nosite obraz.

Komentari

Komentari