Foto: 
William Garrett

Cena BDP-a

Hajde da demontiram mit o ekonomskom rastu i rastu BDP-a i o tome kako nam dobro ide. Razlika između BDP-a Srbije i Nemačke je ogromna. Diktator kaže da se približavamo Nemačkoj po rastu BDP-a i tu je u pravu – ali! Ali BDP u Nemačkoj se obračunava drugačije i objasniću to ovako.

Merna jedinica kod nas je jedan, a u Nemačkoj 10 hiljada i, kad imate te merne jedinice, BDP Nemačke raste za 2,9%, a naš ima rast od 2,4% i ta razlika je ogromna. Idemo dalje. Rast BDP-a je motivisan smanjenjem penzija i plata u javnom sektoru, kao i većoj naplati PDV-a i uterivanju poreza onima iz sive zone. To jeste za pohvalu, osim smanjenja penzija i plata, koje ima kontraefekat, a imaće i dalekosežne posledice u budućnosti, jer ne isključujem da ćemo morati taj novac da vratimo našim najstarijim sugrađanima, a sve zato što je ta uredba protivzakonita i protivustavna.

Takođe, i sama ta činjenica je ništavna na sve one koje građani Srbije plaćaju, a oni prave sve veće gubitke. O tome smo i juče čitali u novinama (Dug RTB Bor za struju je 4,3 milijarde i nastavlja da raste). Još ekplicitniji je primer železare za koju je diktator našao neki menadžment, sa kojim se dogovorio polutajno a oni napravili dodatni gubitak koji opet mi plaćamo. Dalje, imamo i ogroman dug po pitanju poreza, i to svih onih koji su bliski vlastima. Dalje, rast BDP-a je visoko plaćen subvencijama nižerazrednim stranim preduzećima koja se na našem tršištu radne snage ponašaju kao robovlasnici. I to je vlada dozvolila.

Mnogo hvaljene investicije u tekstilnu i auto-industriju mahom se svode na zapošljavanje krojačica i sečenje kablova, bez razvoja domaćeg znanja i celine proizvodnje na domaćim sirovinama. Naš BDP se većinski bazira na izvozu neprerađenih sirovina i to znači da smo puki proizvođači sirovine, ne i znanja i tehnologije. Državni aparat je sve glomazniji i sve je veći broj zaposlenih u JP-u, što vidim kao ogroman balast za Srbiju u narednim godinama. Nema ulaganja u najvažnije, a to su znanje i tehnologije. U svakom slučaju, naša ekonomija je nespremna za ulazak u EU i potonula bi za 24 sata ako bismo sutra ušli u EU. Najgore nas tek očekuje. Mislite o tome.

Dragan Murar

Komentari

Komentari