Foto: 
David Davies

Kako se premijer (NE)razume u ekonomiju

Tanjug je 06.07.2015. godine preneo izjavu premijera Republike Srbije; Aleksandra Vučića; koja glasi ovako:

"Kada je reč o referendumu u Grčkoj, to je volja naroda u toj zemlji, ali brinem zato što je evro pao za 1,5 odsto, što nam povećava javni dug u evrima iako ni dinara nismo uzeli", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Topoli. (TANJUG)

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=187944

Ono što je veoma interesantno u ovoj izjavi; pored toga što je navedena toliko sitnim slovima ispod slike premijera Vučića da se skoro ni mikroskopom ne može videti (da ne govorimo o bakama i dekama koji verovatno nisu imali tako dobar vid ni u najranijem detinjstvu da bi mogli da pročitaju ovo gore navedeno); jeste i to da je rečenica potpuno nelogična.

Razgovarala sam sa par ekonomista i niko nije mogao ili umeo da objasni o čemu se tu zapravo radi (nije sasvim sigurno ni da su shvatili poentu izjave), dok je jedan od njih tvrdio da je to potpuno nelogična i trivijalna izjava, što ona zapravo i jeste ako se vodimo ekonomskim modelima razmišljanja.

Elem, ako bismo npr. imali 100 evra duga, a dinarska protiv vrednost u tom momentu kada je zaduženje nastalo iznosi npr. 11 500, 00 dinara po kursu po kome je jedan evro jednak stopetnaest dinara, to onda znači da ako u međuvremenu opadne kurs eura; odnosno, dinar ojača; mi ne da ne dugujemo više nego što smo dugovali u trenutku zaduženja, niti dugujemo onoliko koliko je to u dinarskoj protivrednosti bilo u momentu zaduženja, već dugujemo manje zbog opadanja te valute. Sve je to toliko prosto da i neko ko je završio samo srednju ekonomsku školu može jasno da uvidi netačnost informacije koja nam je prosuta, kao i bezobrazluk koji iz nje proizilazi. Zapravo, nije uopšte potrebno nikakvo predznanje da bi se razumela ova izjava. Ne bih da spominjem koliko sama izjava vređa inteligenciju kompletnog jednog naroda, jer je i to sasvim jasno.

Dakle, nisam sigurna da li dotični  gospodin i NEPOZNAVALAC opštih ekonomskih principa zaista veruje u to što priča ili pokušava da nađe još jedan modalitet po kome će nas napraviti budalama. Nisam sigurna ni koliko zapravo vremena treba da prođe da neko odreaguje na ovakve budalaštine i gluposti, jer očigledno da od svih srpskih ekonomskih stručnjaka, niko nije uočio ne baš tako malu nelogičnost u izjavi premijera. Ja se iskreno nadam da je u pitanju lapsus i/ili zamena teza; ili mu je pak neka neznalica pisala govor. U poslednjem slučaju, premijer nije ni razmišljao o onome što čita, a na taj način se ne rukovodi državom i na takav način se ne odlučuje o sudbini jednog naroda.

Ili pak, ekonomski stručnjaci ne smeju da ospore gore navedenu izjavu i objasne njenu neispravnost iz straha da ne ostanu bez posla. Što je podjednako strašno kao i nerazmišljanje o onome što se čita narodu, a što prenose i strani mediji.

U svakom slučaju, jedno pitanje objedinjuje čitavu ovu „problematiku“, a ono glasi:

KO JE OVDE LUD!?

Ivana Pekić Malimarkov

Komentari

Komentari