Foto: 
Dennis Jarvis

Dosije: Destabilizacija Francuske

U međuvremenu, priprema scenski nastup igrač bez kojeg dosije destabilizacije Francuske ne bi bio potpun. Nikola Sarkozi je rođen 1955. god. od oca mađarskog katoličkog plemića, Pal Sarkösyde Nagy-Bocsame, migranta koji se našao u Francuskoj, bežeći pred Crvenom armijom i  majke, Andrée Mallah, jevrejkinje iz Soluna. Bračni par se razvodi nakon nekoliko godina braka i iza sebe ostavljaju tri sina, Gijoma, Nikolu i Fransoa. Pal Sarkosy de Nagy-Bocsa se ponovo ženi, ovog puta plemkinjom, Christine de Ganay sa kojom dobija dva deteta, Pjer-Olivjea i Karolinu. Mali Nikola Sarkozi raste rastrgan između dve porodice. U tom periodu, Nikolina majka dobija posao kao sekretarica kod Ahila Peretija, koji nakon kriminalne, nastavlja uspešnu političku karijeru. Ahil je izabran za poslanika i gradonačelnika najbogatijeg pariskog predgrađa Neuilly-sur-Seine, a kasnije postaje i predsednik narodne skupštine Francuske. Međutim, 1972. godine, magazine TIME objavljuje reportažu o kriminalnoj korzikanskoj organizaciji “Korzikanski Savez”, koja kontroliše ogroman deo narkotrafika između Evrope i SAD i usko povezuje ime poznatog francuskog političara Ahila Pernetijasa Korzikanskim Savezom. Politička karijera istog je stopirana. Za poznavaoce istorije i istorije kinematografije, poznati holivudski film "French Connection" je inspirisan ovom pričom.

Šta je magazin TIME saznao i objavio? Saznanja sopstvenih istraživačkih ekipa i skupštinska saslušavanja su pomogla da se poveže ime mafijaškog šefa Žana Venturea, uhapšenog prethodno u Kanadi sa Šarlom Paskom budućim ministrom unutrašnjih poslova Francuske, a tada komercijalnim direktorom preduzeća Alkoholi Ricard. Imena više mafijaških šefova se pominju u anketi TIME-a, a jedno od njih je Ahil Pereti, već poznati i priznati političar i nosilac visokih političkih funkcija. Ahil daje ostavku na mesto predsednika narodne skupštine Francuske i «slučajno izbegava samoubistvo». (Neutvrđen je broj «samoubistava» u svim svetskim aferama krunskih svedoka. Ovih dana, «izbegao je samoubistvo», poslovni partner Dominika Štros Kana, inače jednog od savetnika vlade Aleksandra Vučića u aferi silovanja njujorške sobarice afro-američkog porekla, bivšeg predsednika Međunarodnog Monetarnog Fonda).

No, vratimo se porodici Sarkozi. Tata, Pal Sarkozy se 1977. godine razdvaja i od druge supruge, Kristin d Gane, koja se nakon razvoda zbližava sa zamenikom šefa američke centralne administracije. Udaje se za njega i odlazi da živi u SAD. Taj njen muž nije niko drugi, nego nama poznati lik iz prvog dela dosijea Destabilizacija Francuske Frank Wisner Jr. Njegova stvarna uloga u organima CIA nije u potpunosti poznata, iako se sa tvrdnjom zna da je bio jedan od istaknutijih članova. U tom periodu, još mladi Nikola Sarkozi, koji je bio emotivno vezan za svoju maćehu Kristinu, svog polu-brata Pjer-Olivjea i svoju polu-sestru Karolinu, sve češće putuje u SAD, ostaje duže vremena i stiče «znanja i sposobnosti» pri «obrazovnom programu» američkog Stejt departmenta. U tom periodu, Nikola Sarkozi se učlanjava u degolističku stranku. Jedan od njegovih prvih mentora i bliskih saradnika iz tog perioda je, već pomenuti korzikanac, bandit, pa trgovac, potom političar, Šarl Paskva, kao odgovorni degolističke stranke za francuski departman (okrug) Gornja Sena (Hauts-de-Seine). A već 1982. godine, kao svršeni student prava, Nikola Sarkozi se ženi sa sestričinom Ahila Pernetija. Kum mu je...pogodite? Šarl Paskva. U početku, kao advokat, Nikola Sarkozi se specijalizuje u odbrani interesa svojih korzikanskih mentora i prijatelja. Već tada, postaje vlasnik terena na Korzici u mestuVico i mašta da korzikanizuje svoje prezime. Što i čini i iz originalnog Sarkozy izbacuje y i zamenjuje ga sa i. Već sledeće godine, nasleđuje mesto gradonačelnika od svog prijatelja Ahila Pernetija koji nestaje pogođen srčanim udarom. Novi mladi gradonačelnik najbogatijeg pariskog predgrađa nije veran muž. U stalnoj je vanbračnoj vezi sa ženom poznatog francuskog televizijskog voditelja Žaka Martana, Sesilijom, koju je upoznao venčavajući ih kao gradonačelnik opštine Neuilly sur Seine. Taj život na dve stolice traje 5 godina, kada Nikola i Sesilija napuštaju svoje respektabilne bračne drugove i venčavaju se. Još jedno interesantno venčanje se desilo u bliskom periodu, 1992. godine, ćerka Žaka Širaka, Klod Širak se u istoj opštini udala za jednog kolumnistu Figaro-a. (Oduvek sam znao da je po bračno zdravlje opasno biti kolumnista). Sarkozi nakon tog venčanja i upoznavanja sa mladencima osvaja i mladu Klod Širak i na kratko vreme mu ona postaje ljubavnica. Muž koji saznaje za prevaru (kolumnista) izvršava samoubistvo. Žak Širak, budući premijer, pa predsednik Francuske republike, prvi čovek degolističke stranke u tom periodu ne oprašta Sarkoziju rasturanje braka svoje ćerke. U istom periodu, odbija kohabitaciono mesto premijera u vladi Fransoa Miterana, gura u prve redove svog dugogodišnjeg prijatelja, Eduara Baladura, a sam se sa svoje strane sprema za nastupajuće predsedničke izbore.

Nastaviće se …

Dragan Pajović

Komentari

Komentari