Foto: 
SCY

Zaštita

Pojačavanje nacionalističke retorike i bestijalno prozivanje svih, uvlačenje ono malo preostalih Srba na severu Kosova u predizbornu kampanju u kojoj će ponovo služiti kao topovsko meso i današnje nacionalno poniženje, kad je potpisano rušenje nekog zida. Nazivanje Srba u Crnoj Gori nacionalnom manjinom a potpirivanje tenzija u BiH retorikom koja liči na devedesete je sve samo ne normalna politika. To je politika poraza i daljeg smanjenja spoljnih granica Srbije. Sve što se dešava oko briselskih sporazuma i primene istih je zamajavanje javnosti i građana Srbije.

Kosovo je nezavisno i potpis na tu predaju Kosova su stavili Ivica Dačić Vučić i Nikolić. Vrlo je jasno da u svakom momentu možemo povući potpise sa tog sporazuma i vratiti stvar na početak i time pokazati nacionalno dostojanstvo. Samo, nisam siguran da bi to donelo išta dobrog građanima Srbije nastanjenim na severu Kosova. Najrealnija opcija je podela Kosova koju sam predložio. Što se tiče Srba u Crnoj Gori, država Srbija treba jasno da zauzme stav da je svako ugnjetavanje državotvornog naroda u CG neprihvatljivo i treba da povuče pravne poteze u skladu sa tim. Otkazivanje gostoprimstva onima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, a ovde u Srbiji imaju status kao i građani Srbije. Sledeći potez treba da bude izolacija Crne Gore i potpuno odsustvo komunikacije na nivou višem od sekretara ambasade. Što se tiče Srba u BiH i Republike Srpske, zalažem se da dobiju mogućnost referenduma o nezavisnosti po istom principu koji su primenili kosovski Albanci.

U odnosima sa Hrvatskom, koji su jako osetljivi, treba primenjivati reciprocitet i preduzeti sve pravne mere zaštite Srba koji sada tamo jesu nacionalna manjina iz poznatih razloga. Kada je Srbija suverena i jaka država, naši sunarodnici u okruženju moraju to osetiti i dobiti svu pomoć Republike Srbije. Ključno, pre svega toga, jeste određivanje odnosa sa EU. I to je razrešivo jedino referendumom, na kome bi pitanje bilo „da li ste za to da se nastavi pristupanje EU?”

U odnosu na rezultat tog referenduma, treba zauzeti stav kako dalje. Ovo je moj lični stav i stav koji ću predložiti na skupštini pokreta Građanin Srbije. U svakom slučaju, moramo imati odgovore na sva pitanja.

Dragan Murar

Komentari

Komentari