Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - Odluka nije laka, ali dokle tako...

Odluka nije laka, ali dokle tako... Gostujući ovih dana u jutarnjem programu televizije Prva, predsednik Vučić reče: Srbija će do kraja ove godine u vezi Kosova i Metohije dobiti ponudu koju neće moći da prihvati, ali neće smeti ni da je odbije. Biće to ultimatum, pojašnjava dalje Vučić. I dalje, sledi meditiranje na temu šta bi to moglo da bude, šta bismo mi njima na to rekli .... a ne smemo da odbijemo! – I šta onda, pita voditeljka. – Šta onda?, uzvraća Vučić: Pitam ja vas? ... – Vi ste predsednik, ne ja, kaže mu voditeljka mirno.

I dalje sledi priča kako je on imao plan za Kosovo, kako taj plan nije bio prihvaćen... govorili su – ti hoćeš da priznaš Kosovo ...

A istine radi, to što Predsednik sada pominje nikada nije bilo ni u jednoj ozbiljnoj raspravi – niti u Skupštini, niti na bilo kom drugom mestu. Pominjala se i nekakva razmena teritorija, ali sve je to bilo na nivou ovakvom kakvo je i ovo informisanje u jutarnjem programu o kome je reč. Navodno – ni tada, Predsednik nije smeo da kaže više, da ne otkriva naše adute, šta li ... ko će to znati.

A stvar je veoma ozbiljna, Amerikanci su preuzeli inicijativu na najvišem nivou, ne verujem da će pristati na pregovore u stilu Mogerini – Vučić – Tači, pa tako godinama. A svima je u sećanju Rambuje i bombardovanje koje je iza toga usledilo.

Niko ne spori da je u pitanju teška odluka, ali ova garnitura je i došla na vlast – i evo vladaju već osam godina, zahvaljujući Kosovu. U legendu je već ušla priča kako se Tadić na jednom međunarodnom skupu u Dubrovniku pozdravio sa Tačijem! To je maltene proglašeno za izdaju od strane ovih koji su sada na vlasti, a oni treba tu tešku odluku da donesu.

Moram na ovom mestu da citiram sebe – Još 2012. godine, u uvodu svoje knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA, napisao sam :

"Nisam ja ni neki pobornik teorija zavere, ali mislim da, jednostavno, to tako funkcioniše.  Držim da nam oni, u interesu tih svojih strateških ciljeva, čak i izbore kroje, a trenutno neposredni cilj im je da završe ovo sa Kosovom. Mislili su da to mogu da sprovedu sa Tadićem, koji je demokrata po meri, dok nisu shvatili da je on obična akademska zamlata, koja se uz to i primila na lepote vlasti pa, iz straha da to ne izgubi, ne sme da se zameri onima iz (tadašnje) opozicije, jer će ga oni, uz pomoć dežurnih domaćih "patriota" jednostavno pojesti. Kad su ovi iz Evrope to shvatili, okrenuli su se onim drugima. Ni najmanje im ne smeta što su to bivši radikali, Miloševićevi socijalisti, Mirini julovci – nema to veze, ovi drugi su robusniji i nisu toliko fini kao oni prethodni. Pitanje je samo, ko sme da "proguta žabu", jer svima njima je Kosovo kamen za vratom. I sad imamo apsurdnu situaciju. Oni prethodni su pali zbog Kosova. Niti su se dopadali domaćim patriotama, na čelu sa ovima koji su sada na vlasti – svaki njihov, pa i najmanji korak, koji bi mogao da bude protumačen da vodi ka nezavisnosti Kosova, oštro je sasecan svim sredstvima, niti Evropi – bili su isuviše jalovi i neefikasni i ovi su im okrenuli  leđa.

A ovi sadašnji, "piče" ka Evropi brže nego oni prethodni i za sve što prihvate krive Borka – on je sve to već bio prihvatio pa mi sad više nemamo kud. Za onog ko se iole razume u državne poslove, to ne da nije, već ne može ni da bude tačno. Borko Stefanović, prethodni pregovarač za Kosovo, bio je državni službenik "trinaestog ranga" i, taman da je nešto i prihvatio, to bi tek moralo da bude prihvaćeno od njegove Vlade i od nje potom formulisano kao predlog za ratifikaciju od Skupštine, gde, sasvim sigurno, ne bi prošlo zahvaljujući ovim sadašnjim koji su tada bili opozicija. A sad ovi sadašnji, na čelu sa predsednikom Vlade, koji sa te pozicije, za razliku od Borka, deluje i kao zastupnik države, prihvataju i više i brže od onih prethodnih, a sve sa objašnjenjem da je to Borko već bio prihvatio, pa, eto, sad oni nemaju kud. Ostaje tu samo jedan problem – isuviše su oni tu nac. patriota stvorili, koji su ih ozbiljno i shvatili, pa je pitanje kako će kod njih da im prođe ta priča.

Izgleda da je taj trenutak došao.

 

Porodična Manufaktura – Za našu decu! – Neću ovde o izbornom sloganu SNS-a – Za našu decu! Niti o tome da je isti takav slogan imao i Hitler (što piše u objavi P.Đ. na fejsbuku -   “Postavio sam sliku Hitlerovog predizbornog plakata iz 1933. godine, na kome je slogan "Za našu decu", baš kao što je i slogan SNS-a u aktuelnoj kampanji…”, već da razjasnimo o kojoj se deci radi – onih hiljada mladih ljudi što u najboljim godinama napuštaju ovu zemlju i odlaze u nepoznato, ili o onima koji ovde ostaju..

A kada je o ovim drugima reč (čast onima koji tu ne spadaju), imali smo prilike da čujemo i vidimo na proslavi 30-godišnjice osnivanja SPS – Socijalističke Partije Srbije. Kako to gordo zvuči, braćo socijalisti!

Predstavili su se kao porodična stranka, pretstavljajući svoju decu koja će nastaviti njihovim stopama. – Bio sam jako srećan pre neko veče kada su mi rekli - Vlade Zagrađanina (glavni lik iz poznate afere “koferče”) ćerka Mia i moj sin došli u SPS na Vračaru (jedna od centralnih beogradskih opština) i čekaju Ivicinog sina Luku da im pomogne i to je jedna divna stvar i zaista je lepo što naša deca veruju u našu partiju … uzbuđeno za govornicom saopštava Alekdsandar Antić, ministar za rudarstvo i energetiku, koga u delirijumu oduševljenja prekida Dragan Marković Palma koji izlazi za govornicu – Mogu da vam kažem da Socijalistička partija Srbije ima dobru budućnost sa tim mladim ljudima, jer Luka Dačić ima od koga i da nauči – Ustani Luko da bi te videli – On je promenio svoj imidž, vidite kako je lep i liči mu da bude poslanik … Potom Ivica Dačić objašnjava – Nisam ja ovde njega doveo da bi ga promovisao za poslanika (što bi Šešelj koji je svog sina Aleksandra već promovisao za poslanika bio bolji od njega) sam je došao, a tu je i moja rođena sestra … Hteo sam da vam pokažem da moja porodica stoji uz mene… 

Ni reči o onom “socijalistička”, koji vode poreklo od partizana, sem u saopštenju lidera Ivice Dačića da će i dalje sarađivati u koaliciji sa “vojvodama” iz Srpske napredne stranke, koji vode poreklo od četnika.

 

Breaking news – Bosna i Hercegovina - Republika Srpska, Visoka škola za primenjene i pravne nauke, PROMETEJ, Banja Luka, DIPLOMA, Ražnatović(Željko) Veljko, Diplomirani ekonomista. 

Eto i kadrova SPS-ovoj euforiji!

 

Dragiša Čolić, 25.02.2020.

Komentari

Komentari