Paralelni univerzum 1
Foto: 
brongaeh

Paralelni univerzum 1

Srbija ovih, a i nekih ranijih dana... U svakom domu, u svim medijima, što štampanim, što onim elektronskim, trabunja se o istim stvarima, baljezga se na iste teme, preživa ista prazna slama i kako to prirodno sledi, prdi se u čabar. Pusta i za svoje građane tušta, kliza Srbija u doba kada se u sopstvenom ograničenom viđenju sebe same smatrala mnogo bitnom. Mislim na Srbiju srednjeg (mračnog) veka, Srbiju vazala Vizantije, koja je bila pljunuta Srbija sadašnjice samo bez struje i benzina.

Elem, jedna od najsilovanijih statistika je ona o natalitetu. Nije to bajka o Teta-Nati, mada se ova naša pravoslavna džamahirija zvana Srbija upravo bajkovito postavlja prema toj problematici. Neću u inat (tako Srpski) pominjati dnevnopolitička sranja tipa ,,smanjenja pomoći za porodilje", pa ,,zakon o radu" i ostale naše ne tako retke i ne tako neobične budalaštine. Pomenuću statistiku da smo najstarija nacija u Evropi i da nam je natalitet za 35% niži od mortaliteta (ne... to nije bajka o Teta-Mortiši Adams, mada su morbidne podjednako, ali ne i podjednako smešne).

Stvaranje zdravog potomstva je negde na nivou srednjovekovne Srbije, znači često neželjenog produkta omiljene nam ,,sirotinjske" zabave u, čini mi se, većini slučajeva. U manjoj grupaciji su oni koji odgovorno i planski stvaraju potomstvo. Oni ne igraju na melodiju ,,to tako treba", već igraju na kvalitet svog produkta u nadi plasmana istog kao izvoznog artikla. Na kraju je ona manjinska, marginalizovana grupacija koja bi, ali nešto neće.

Evo kako to izgleda:

Mlad, lep i u budućnosti veoma uspešan par ubrzo nakon venčanja (bez trudne mlade) odluči da stvara potomstvo. Prolaze meseci zanosnog vođenja ljubavi u svim prilikama, uz apsolviranje većine klinčeva iz Kama-Sutre, bez željenog rezultata. Javlja se prirodna zebnja jer su zdravi, pravi, genetski odlično smućkani... Malo se požale izabranom ginekologu, a on im uz adekvatnu naknadu (koja i nije baš beznačajna... ali nema veze, jer je pacijentkinjin suprug kolega iz privatne prakse) malo administrira stimulaciju za jajnike i saopšti tačan sat kada treba obaviti snošaj. Uh...

Ono vođenje ljubavi više ne važi, prelaze na rudarski seks. To je ono kad imaš normu koliko i do kada. Ali nema veze, mladost sve to nosi na svojim krilima. Prolaze opet meseci pod dirigentskom palicom eminentnog stručnjaka i tek na insistiranje pacijentkinje i njenog muža (kolege, samo za drugu oblast) se čine koraci ka najreprezentativnijoj univerzitetskoj ustanovi u zemlji a i šire. Izabrani ginekolog nesmetano nastavlja da troši dragocenu mladost svojih pacijentkija.

A u ustanovi... G-din Dr Načelnik lično se zauzima za kolegu i njegovu suprugu i prepušta ih ekspertizi svoje najkompetentnije saradnice. Nakon višenedeljnih analiza koje par uredno plaća, iako ima uredno overene zdravstvene knjižice i uredno uplaćene ,,doprinose". Da bi se opravdale privilegije radnog mesta u takvoj ustanovi rade se samo osnovni pregledi uz obrazloženje da konkretni zahvati mogu biti obavljeni samo u (neregistrovanoj - čitaj: ilegalnoj) ordinaciji dotične. U redu... idemo dalje.

Tamo, kolegi se propisuje terapija od koje umire hipofiza, razređuju se kosti, taloži salo i menja mentalni sklop. U ime višeg cilja... pristaju na proceduru koja je neadekvatna i to gazdarica dobro zna.

Nekoliko meseci samo, tek da se zaradi, ima kolega da plati, privatnik je. Analize se rade svakodnevno, nekoliko puta u određenoj laboratoriji sa kojom ordinacija ima tal. Mladi i lepi par radi sve ono što eminentna stručnjakinja (politički korektan naziv za ženskog stručnjaka) od njih zahteva i usput usavršava svoje znanje iz oblasti humane reprodukcije. Pri tom se ne misli na ono vođenje ljubavi, niti na seks, već na najnovije metode prevazilaženja takvih problema.

Kada nauče dovoljno da u svojoj terapeutkinji prepoznaju običnu grabljivicu, pokupe se i odlaze kod najzvučnijeg imena o kom su svi drugi parovi sličnih problema sa strahopoštovanjem i divljenjem govore. Stručnjakinji svakako biznis nastavlja da cveta potpomognut pametnim parijskim odabirom, preletačkim umećem i žmurenjem inspekcijskih organa.

Mega-ustanova sa mega-stručnjacima im širom otvara vrata (naravno za gotovinu i bez fiskalnog računa, bez ikakve priznanice). Overena zdravstvena knjižica služi samo pri prvom susretu da Megastručnjak pročita imena mladog i lepog para.

Sve se brzo organizuje (vreme je novac). Analize, stimulacija, metrija... sve za čas. Neko od osoblja se neoprezno poraduje i saopštava paru da imaju 6 odličnih jajnih ćelija, verovatno 6 budućih savršenih beba...

(kraj prvog dela)

Nenad Marinković

Komentari

Komentari