Pepa Prase i Sunđer Bob
Foto: 
PRO HUANG

Pepa Prase i Sunđer Bob

Da deca ne bi stekla pogrešnu sliku o bezbednosti u saobraćaju pored uvećanja postojećih kazni i uvođenja nekih novih, naravno kazni, gospođa ministarka predlaže i da tokom emitovanja pojedinih crtanih filmova stoji upozorenje da sledi neprimeren sadržaj, jer ne propagira bezbedno ponašanje u saobraćaju.

Saobraćajna dozvola se može dobiti tek nakon napunjenih 18 godina i svakako položenog vozačkog ispita, te se pitam da li ''deca'' u toj uzrasti uopšte i gledaju Pepu Praseta koga su novinari uzeli kao primer bahatog vozača koji ne vezuje pojas.

Setih se ovde i Sunđer Boba koji je dok je polagao vožnju u prisustvu instruktora skoro uništio čitav grad. Verujem da se taj crtani onda treba zabraniti, jer bahatost Sunđer Boba je kud i kamo veća od bahatosti Pepe Praseta kao i popularnost.

Šta da radimo sa filmovima koji su mnogo popularniji kod ''dece'' koja se spremaju za vozački ispit od crtanih filmova?

Kako da im objasnimo bahatu vožnju u filmu ''Transporter'' ili filmu ''Taxi''. I jedan i drugi snimljeni u više nastavaka. Hoće li se u svakoj neželjenoj sekvenci filma lično pojaviti ministarka i reći: „no, no!“

Problem je u tome, što ako to kao emiter ne uradite, država vam može naplatiti kaznu, koja nikako neće biti simbolična.

Ko će pratiti sav taj program na televiziji, pa taj ima poludeti, državni posmatrači televizije će se ubrzo ponašati kao Patrik.

Da li je gospođa ministarka pomislila možda u večerima svojih promišljanja da na decu i ''decu'' pored neprimerenih crtanih filmova utiču i neprimereni tekstovi estradnih zvezda, a o video spotovima da i ne govorim, proizvedenih na televiziji na kojoj je rado viđen gost upravo premijer šef naše ministarke.

Predlažem gospođi ministarki da iz čitanki izbaci i onu epsku narodnu pesmu u kojoj bandoglavi Marko Kraljević ore drumove, jer deca mogu skapirati da je to cool, te da uzmu ralo i volove i izoru drumove, a kada ih izoru možda im i dosadi i na pamet padne da podignu ralo i volove i pobiju one čije zulume više ne mogu trpeti, a to je gospođa ministarka revolucija ili ustanak, a to vi ne biste nikako želeli.

Na svu sreću putevi su već izorani, potrudili su se vaši predhodnici, i niko ih ne poziva na odgovornost zbog izgibije čitave armije što mladih što starijih. Onaj ko ne zna ne može biti kriv, ne piše tako u zakonu, ali se tako zakon na vas odnosi, a svojski ste se potrudili da ne znate.

Jovica Živanović

Komentari

Komentari