Foto: 
Zoran Petković

Pokazivanje čeličnih zuba

Odavno je poznato da u političkoj borbi učesnici potežu ideologiju. Jedino je Srbija izuzetak! U njoj je ove nedelje Veliki Vladar potegao - stomatologiju.

Zvuči čudno? Pa i ne baš! S obzirom da je u Srbiji svaki pripadnik vladajuće kaste promenio bar dve partije i dvostruko više ideologija, direktno pozivanje na nju se, kroz decenije lažnog višestranačja, poprilično izlizalo. Borba za radničku klasu? Za bratstvo-jedinstvo svih naših naroda i narodnosti? Sada zvuči smešno. A kada se prisetimo da su i Vulin i Željko Mitrović bili stubovi Jugoslovenske udružene levice, da se Milošević (pre ispraznog srbovanja) do vrha svemoći penjao uz „Druže Tito, mi ti se kunemo...“, postaje očito: ideologije su samo jeftini opijum za mase.

Ono što se, međutim, nije menjalo vekovima je sama tehnologija očuvanja apsolutne vlasti. Osim mahanja šarenim lažama vere, klase, rase ili nacije, učoporavanje sledbenika se najuspešnije obavlja dobro razrađenim mađioničarskim trikom - vađenjem iz šešira svakodnevne politike jasno uočljivog zlog neprijatelja. A budući da je narod prilično zaslepljen blještavim reflektorima sjajne budućnosti i veličanstvenog boljitka, to mu treba jasno nacrtati.

Dakle, umesto, već pomalo ofucanog termina „tajkun“, Veliki Vođa je potegao još jedan magloviti termin - „lažna elita“. U svome epskom i epohalnom spisaniju, Veliki Vođa, u najboljoj tradiciji pisama vlasnika Pinka, iscrtao je novu granicu između „nas“ (predobrih vlastodržaca) i „njih“ (đavolske opozicije).

Kao što „tajkun“ u novogovoru vlasti i vazelinskih novinara nije „veoma bogat i moćan poslovni čovek“ (zaboga, onda bi di-džej Žeks prvi potpao pod ovu definiciju!), tako je i „elita“ u autorizovanom tekstu A(leksandra) V(elikog) dobila pogrdan prizvuk. Predavači komesarske partijske škole (Kumrovec) učili su polaznike prostoj tehnologiji manipulacije: pre nego što se običnom, neobrazovanom radniku rokne igla sa otrovom jednoumlja, treba ga paralizovati nekim stranim terminom. Pošto je termin „elita“ poznat čak i polaznicima raznih Imaginarijuma (uključujući one u Skupštini), V(eliki) A(utokrata) je dodatno isukao termin „eugenetika“.

Definicija kaže da je u pitanju Hitlerovski koncept razmnožavanja više rase na na račun nižih. U našim krajevima fašizam se nije bavio rasom nego istorijom, a razmnožavale su se jedino privilegije i partije. Odakle onda teza da zla opozicija „poput Velike inkvizicije“ zagovara „istrebljenje progon i spaljivanje na lomači tobož glupaka koji im se suprotstavljaju u bilo čemu“? Da li je to rekao Đilas? Jeremić? Ili je sve plod nečije bolesne mašte?

Uostalom, odakle Vučiću pravo da se proglašava za zaštitnika krezubih? Pa njegove bestidne usane skrivaju vrhunski niz stomatoloških dragulja. Ono što izlazi iz njih je drastično smrdljivije i zaudara na demagogiju. Ako je nekakav blesavi Trifunović pomenuo krezube sledbenike, da li to znači da su svi iz opozicije arogantne skotine? Ako je neka anketa provalila da su matorci podložniji medijskoj manipulaciji, da li to znači da je mlađarija listom za SNS? Uopštavanje je majka svih zajeba, a simbioza šaljivog, nosatog Pinkera i ozbiljnog (i odgovornog!) predsednika čini čuda: pretvara zbunjenog prolaznika u opozicionog akademika. Ko je Bizmark? Tupava opoziciona žrtva Lava Grigorija ne zna. Zato svaki Vučićev glasač nema dileme - sto posto neki novi strani investitor!

Gomila budalaština koju je Predsednik izneo zahteva ozbiljnu (psihijatrijsku?) analizu. Politički protivnici su „skromnog znanja i još slabijeg obrazovanja“, ali se „ponose time da su završili dva fakulteta“, da su „nepismeni i neobrazovani“ i da „se obračunavaju sa diplomama i njihovim nosiocima“ ali da im je „diploma sve“ i „formalno obrazovanje najvažnije“…

Čekaj! Pa cela ova autorska tirada je i uzrokovana sumnjivim diplomama unutar sopstvenog tabora! Naravno, da nisu bitne diplome, bitno je znanje. Vojničko znanje koje je ministar Vulin stekao za vreme dvonedeljne obuke samo je potvrda pravog, superiornog elitizma. Nama, običnima, za istu količinu znanja trebalo je 12 do 15 meseci. Nekima su za sticanje akademskih titula trebale godine. Mali velikani prave, vladajuće elite to su obavili očas posla. Zato sada mogu da se (blistavih zuba!) smeju u lice onih koji nisu kupili diplomu engleskim funtama ili pohađali doktorske studije Resavske škole.

Ono što je, međutim, neuporedivo bitnije i od lažne elite, i od lažnih diploma, je posledica Vučićevog pamfleta na nas, obične građane. Tekst u kome se pominje „sveprisutna kampanja omalovažavanja svih koji misle drugačije“, da je „pređena granica svake političke učtivosti i elementarne pristojnosti“ suviše je kratak da bi postao nekakav novi „Majn kampf“, ali je svakako vizionarski. U zemlji u kojoj se ne progone fašisti, nego karikaturisti, kažnjavaju oni koji su stavili sliku sa ovcama na fejsbuk stranicu, a ne zvaničnici koji su je slikali, ostaje otvoreno pitanje - ko će „otvoriti logore za svakoga ko se usudio da pogrešno glasa“?

Jer u ovom času nisu bitna krezuba usta podanika, nego čelične čeljusti vlasti. Mali Vučić je porastao, postao je veliki,opasni Vuk. Čopor sledbenika koji se skuplja oko njega iskezio je zube i reži. Krvava pena besnila protiv neistomišljenika počela je da lije sa režimskih ekrana. Da li je u pitanju prolazna letnja predizborna oluja ili je u Srbiji došlo do trajnih promena političke klime? Naredni dani daće odgovor. Za vremensku prognozu budućnosti ne morate da čekate kraj Dnevnika, dovoljne su udarne vesti sa početka.

Komentari

Komentari