Foto: 
Phil! Gold

Beograd na mutnoj vodi

Pompezno najavljivan, kao i sve u ovoj zemlji i od ove vlasti, projekat ''Beograd na vodi'' polako počinje da se ostvaruje, prodaja stanova je krenula. Ali stanova nema, primetio je neko, pa kako se onda prodaje nešto čega nema?! Isto kao i magla, ona se uspešno prodaje čak i tada kada je nema.

Ljudi od struke koje su prodavci nepostojećih stanova odmah preko svojih službenih nezavisnih medija proglasili teroristima, plaćenicima Miškovića & Son i dodali još sijaset imena pored njihove tvrdnje da je taj projekat nemoguć zbog određenih tehničkih strukovnih stvari, su nakon svega digli ruke i verovatno u sebi, jer tako je jedino sigurno, rekli neka se nosi sve.

Po mom mišljinju projekat ''Beograd na vodi'' je samo delom zamišljen da se tu doista grade neki stanovi u koje će se useliti neki ljudi, uglavnom sa političke i muzičke estrade. Drugim delom, onim većim, zamišljen je tako da opere milione novca bez porekla, onog iz sive zone protiv kojeg se ova država svom snagom bori, ali samo deklarativno.

Zamislimo, hipotetički, da projekat ''Beograd na vodi'' ne uspe, a mnogi, mnogi su već kupili te ''povoljne'' a još ne postojeće stanove. Onaj koji je prodavao stanove biva u obavezi da vrati novac onima koji su kupili, ali do stanova nisu došli, i recimo on taj novac vrati (ono drugo za sada nemojmo ni zamišljati).

Ako su mnogi stanove kupili kešom, a država nije proveravala odakle nekome keš, pogotovu ako se radi o stranim državljanjima, oni su povratkom keša za kupljene, a nenapravljene stanove svoj novac legalizovali i uveli ga u zakonske tokove, jer kada ih pitaju odakle vam ovih par miliona, dovoljno je da pokažu kako im je taj novac vraćen nakon propale investicije.

Ne zaboravimo ovde dodati da je u pripremi zakon koji će domaće investitore izjednačiti sa stranima, umesto da bude potpuno obrnuto, te da se strani investitori izjednače sa domaćim, tj. da im država ne pomaže toliko, opet u kešu.

Sad samo možemo pretpostaviti ko će i na koji način ovde postati investitor sa sve podizvođačima i dobiti pomoć od države.

Toni Bler, pored toga što je savetnik, ne ove vlade, već ministrima iz SNSa, a ne znamo čijim je novcem plaćen, je i izaslanik UN, SAD, EU i Rusije za Bliski istok, onaj isti istok odakle dolazi onaj što našeg premijera zove bruder i od čijih će se para izgraditi ''Beograd na mutnoj vodi'' i koji će te stanove prodavati sa sve pečatom.

Ako bih nastavio da razmišljam u ovom pravcu možda bi mi na pamet palo još i da demokratski zapad, koji skoro pa bezrezervno podržava našeg vođu i njegovu kliku sa sve Vulinom i Verbićem, ustvari to čini ne zato da bi mi postali jedno uređeno društvo u jednoj uređenoj državi, već potpuno suprotno tome, ušao bih u teoriju zavere, a to nikako ne bih želeo.

Jovica Živanović

Komentari

Komentari