Foto: 
autor nepoznat

Do poslednje čizme

Još jednu paradu ponosa Srbije, odparadirali su pripadnici vojske i policije Srbije u Nišu, gde su povodom dana pobede nad fašizmom, a pod nazivom ‘’Odbrana slobode’’ prikazali vazdušnu i kopnenu opremu kojom raspolaže republika Srbija. Ovoj odbrani slobode prisustvovali su državni vrh Srbije, ali i druge zvanice iz Srbije, kao i bližeg i daljeg inostranstva.

Pešadijske jedinice vojske i policije razvaljivale su niški asfalt do poslednje čizme, a defilovale su i oklopne jedinice uz solidarnu pomoć ruskih guseničara koji su učešćem na paradi pokazale sve bolju vojnu saradnju Srbije i Rusije. Ruski vojni helikopteri nove generacije sa ruskim pilotima na ovoj paradi dali su do znanja svetu da je velika Rusija veoma ozbiljan zaštitnik Srbije, sa porukom da samo budala napada jačeg od sebe. Prikazana su i vozila sa raketama koje su američki nevidljivi avion F-16 pretvorile u veoma vidljivo staro gvožđe.

Američka agencija AP prikazala je rusko hvalisanje u Srbiji kao direktan izazov zapadnoj alijansi, i naglasila da ova parada u vreme zategnutih odnosa Beograda i Prištine predstavlja ozbiljno upozorenje Prištini da sa Srbijom nema šale. Amerika je upozorila da bi vojna intervencija Srbije na Kosovu, podigla na noge lagane nato jedinice na čelu mirovnih snaga, ali obzirom da Srbija ima čak 14 uvek spremnih migova sa još nekoliko hiljada stravično opremljenih letelica koje iz Rusije mogu stignu do Kosova za manje od pola sata, mirovnjaci bi mogli da budu veoma uznemireni, a nato snage bi mogle da dobiju žestoko po ušesima, tako da je mala šansa za bilo kakav konflikt osim možda verbalnog prepucavanja po već viđenom scenariju. Ostale članice nato alijanse još nisu komentarisale ovaj događaj, a verovatno i neće jer ne žele da se zameraju Americi, a još manje Rusiji koja je nedavno predstavila novi mig 41 koji može da odleprša u bliski svemir, obavi posao i vrati se kući, što je uzrokovalo novu glavobolju američkom sistemu odbrane. Zahvaljujući ovom defileu na vojvođanskom nebu nije primećeno nadletanje nato aviona iz Rumunije koje je inače svakodnevna pojava, što dovodi do zaključka da je negde u blizini cirkulisao deo ruske vazdušne flote, zadužen za eliminaciju svih mogućih slučajnosti.

Ministar odbrane se pokazao potpuno nebitnim u ovom rijalitiju, dok je ministar finansija prezauzet kalkulacijom novih cena najprodavanijih artikala, jer ovaj spektakl nije jevtin, a još manje besplatan. Predsednik naš nasušni se zahvalio svim učesnicima ove šarade parade, i kao izuzetno stručan vrhovni komandant oružanih snaga Srbije ocenio je obučenost naše vojske i policije vrlo dobrom. Pa ipak, zanimljiv je jednoglasno uvežban odgovor predstavnika oružanih snaga ‘’služimo Srbiji’’ koji je zamenio onaj stari ‘’služimo narodu’’, iz čega se može zaključiti da vojska i policija Srbije ne služe narodu Srbije već Srbiji, odnosno rukovodstvu Srbije, do poslednje čizme.

Komentari

Komentari