Foto: 
autor nepoznat

Evropa danas - Od Kurtija do Kurca

Evropa, Evropa, Evropa... Sva ta Evropa, mnogo Amerike i previše Kosova za ovaj, inače, mali kontinent. Šta se to dešava sa Evropom? Da li je "stara dama" svetske političke scene, mnogo pre uvezenog famoznog Korona virusa, obolela od nekog domaćeg- kontinentalnog virusa- nastalog višegodišnjom inkubacijom nepoverenja u najpoznatiju evropsku organizaciju država, naširoko poznatu kao "Evropska unija"? Da li Brisel, i sam nasađen na trusnom području između Flandrije i Valonije - može da preživi amputiranje Britanije, sve više usnilu i nezainteresovanu Angelu Merkel, napoleonski raspoloženog Emanuela Makrona, i za neke "opasnu" Marin Le Pen, koja iz ćoška vreba priliku za sebe i svoju "desnu" viziju Evrope? U pokušaju determinacije dešavanja u Evropi, kad već detoksikacija i dekontaminacija nisu moguće, posebnu pažnju treba usmeriti na austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Sećate li se prošlogodišnjeg skandala na Ibici u režiji Kurcovog zamenika Štrahea - koji je umalo prvog čoveka Austrije koštao posla i političke karijere? Da podsetim, tada je Štrahe neoprezno tokom vikenda na Ibici u svoj luksuzni apartman pozvao prelepu, polu golu Ruskinju, navodno nećaku milijardera bliskog Vladimiru Putinu. I kako to obično biva, posle flaše lošeg vina, zvanog još i "šampanjac", Štrahe je zagledan u butine lepe gošće krenuo da obećava brda i doline, pa i razne biznis aranžmane u Austriji i Evropskoj uniji za njenog navodnog ujaka, a sve u zamenu za finansijsku pomoć njegovoj partiji. Rekli bi mnogi - ništa čudno, obično muško hvalisanje. Ipak, Štraheovu neopreznost snimila je skrivena kamera. Očigledna klopka je uspela, snimak se koliko sutra našao u svim medijima, a prvi na udaru bio je Štraheov šef Sebastijan Kurc. Ironija: samo u politici- Ibica, šampanjac, i razgolićeno telo prelepe Ruskinje mogu da dovedu do "pada Kurca"!? Složićete se svi, da bi u životu normalnih ljudi efekat morao biti skroz drugačiji. No, Kurc je nekako preživeo, bar za sada... Zašto? Odgovor je prost. Sebastijan Kurc je bez obzira na gaf člana njegovog kabineta i dalje svetleća reklama neke pozitivne, uravnotežene i normalne Evrope. Mlad, perspektivan, elokventan, pozicioniran ni previše levo, ni previše desno, ni previše liberalno, ni previše konzervativno; Kurc kao i Austrija, koja je državna sublimacija svih navedenih političkih karakteristika, jednostavno su potrebni Evropu u trenutnoj konstalaciji odnosa. Evropi koja se ozbiljno naginje i klati od krajnjeg liberalizma ,do ekstremne desnice, potrebno je stabilno sidro. Kurc i Austrija su upravo to! Prvo: nisu previše zakrvljeni sa Rusijom. Drugo: nisu previše obgrljeni sa Amerikom. I treće, možda i najvažnije: spremni su da prime onaj deo radne snage koji dolazi sa Balkana, a koji ne pripada medicinskom i IT sektoru. Drugim rečima: da je Evropa odustala od Kurca, sama bi, pre nego što je to predviđeno, otišla do... znate već čega.

NA KOSOVU (I METOHIJI) DESIO SE KURTI!

Mirdita Albin, Shqiptaret presin shume nga ju...  Verovatno je ovim rečima većina građana Kosmeta albanske nacionalnosti dočekala prvi radni dan Aljbina Kurtija na mestu takozvanog premijera, takozvane Republike Kosovo u takozvanom četvorogodišnjem mandatu. U prevodu: "Dobar dan Aljbine, Albanci puno očekuju od tebe." E sad, zašto se "Shqiptere" prevodi kao "Albanci", i zašto je pogrdno reći drugačije, to vam nijedam prevodilac, čak o onaj sa lingvističko-istorijskim znanjem neće znati reći. No, svako ima pravo da bude nazivan kako želi, pa ćemo se i mi voditi tim možda ljigavim, ali istina i praktičnim primerom političke korektnosti. Elem, novi vladar samoproklamovanog Kosova je Aljbin Kurti. Kažu za razliku od Haradinaja i Tačija, koji od škole imaju samo svedočanstvo o lošem vladanju, Kurti je potkovan i obrazovan političar. Diplomirao je na Univerzitetu u Prištini i to još u ono "zlo vreme", dok mu je država Srbija omogućila besplatno školovanje. Kao student koji za svoje obrazovanje nije morao da izdvoji nijedan dinar, lek ili evro, Kurti je imao dovoljno vremena da kao marksista prvo predvodi proteste albanskih studenata u Prištini, da bi kasnije sa sveže stečenom diplomom u rukama- čije je štancovanje opet platila država Srbija- obavljao pripravnički staž kao politički komesar terorističke OVK.

Podsećanja radi, Kurti je svoju pravosnažnu kaznu od 15 godina zatvora počeo da robija u Nišu, pre nego što je ukazom tadašnjeg predsednika Vojislava Koštunice oslobođen odgovornosti. Ipak, mnogo pre problema Srbije- Kurti je problem Evrope. Šta će sa njim, trebaju da vide pre svega oni u Briselu, ali redom i u Berlinu, Parizu, Beču, Londonu... I namerno naglašavam "problem Evrope", ne Amerike. Ujka Sem je tu davno završio ono što je suštinski hteo. Amerikanci su po starom oprobanom receptu, prvo kaparisali teritoriju daleko od svoje kuće, zatim isprebijala po svom nahođenju percipirane "loše lokane momke", poboli zastavu na kojoj piše "US Army", i što se njih tiče - to je to. Sve ostalo: izbeglice, migranti, ilegalna trgovina svega i svačega, kao i još trista čuda, možda ne formalno, ali svakako suštinski- ostavljeni su onima koji sa problemom dele kontinent. Biću krajnje brutalan: bez obzira na sve greške koje su pravili Srbija i srpsko rukovodstvo 90-ih godina, nesporna činjenica kaže da je današnje Kosovo, tačnije tzv. Kosovo ništa drugo do državno-pravno kopile nastalo kurvanjem Amerike sa pohlepom u kojem je prevareno međunarodno pravo. Svestan težine izgovorenih reče, mirne savesti, spreman sam da iste ponovim: današnje tzv. Kosovo je državno-pravno kopile nastalo kurvanjem Amerike sa pohlepom u kojem je prevareno međunarodno pravo! Prevareno, izigrano, izmanipulisano, svedeno na nivo jeftinih zakona koji proforme zauzimaju mesto na papiru, a sve sa ciljem da se stvori "monstrum" na jugu Evrope. Taj monstrum, ta posledica vojno-političkog bludnog čina- južna srpska pokrajina, ili severna Shqiperia, danas je teritorijalna tvorevina bez ekonomije i industrije, sa više od 60% nezaposlenog stanovništva, koja se izdržava- kada su bar legalni tokovi u pitanju, isključivo zahvaljujući socijalnim davanjima koja u vidu alimentacije uplaćuje razvratni otac Amerika. Ako neko od vas na dosada iznet oštar stav želi da odreaguje u stilu: ni u ostatku Srbije nije bolje; verujte mi na reč grešite... Na kraju krajeva otiđite na Kosovo, i to baš u onaj veći deo tzv. Kosova naseljen Albancima. Nećete naći nijednu fabriku i nijedno postrojenje za obimniju proizvodnju. Rade samo trafike, dragstori, benzinske pumpe, hoteli, slobodni šetači za prodaju narkotika i bordeli. Od obećane demokratije i Zapadne Evrope, Albanezi imaju samo visoke predstavnike i izaslanike iz Nemačke, Austrije, Norveške- dok celokupnu sliku prisustva starog kontinenta na Kosovu upotpunjuju Moldavke, Bugarke, Ukrajinke, sa ponekom Srpkinjom i Makedonkom, sve zajedno stalno zaposlene kao "prodavačice ljubavi" u uz narko-biznis najprofitabilnijoj privrednoj grani na Kosovu i Metohiji. Dok jedni prodaju "demokratiju" na parče, drugi prodaju ljubav na sat i koku na gram. Rezime: svi zajedno prodaju maglu. Slika i prilika promašene Evrope 21. veka.

A ŠTA ĆEMO SA KURCOM?

Da se manemo mi Kurtija i Kosova, kako bi se svi zajedno bar za trenutak ponovo pozabavili Kurcom. Nego, ne mogu a da ne napravim paralelu sa prezimenima političara koji su bili, ili jesu paradigma nadanja dela građanstva iz ovog siromašnog jugoistočnog kraja Evrope. Aktuelan je skoro uzdignuti Kurti, pored njega i dalje imamo Kurca- kome možda pored Brisela baš glasovi srpske dijaspore u Beču (čitaj srpska šljiva) nedozvoljavaju da padne; a ne tako davno razvijenu Evropu predstavljao je gospodin Guzenbauer, dok mu je sa Balkana mahala gospođa Kitarović. Život u raljama politike zna da bude groteska sopstvenog postojanja, zar ne?

Ipak, ako uozbiljimo narativ ovog teksta, moramo konstatovati, da je ta Evropa, koja je kod nas iz nekog razloga eufemizam za Evropsku uniju, još uvek, bez obzira na sve, "obećana zemlja" za besposlenu i emotivno ispražnjenu balkansku raju. Kaže narod: i trula jabuka je gozba za izgladnela usta. Zato i ne čudi što dobar deo Balkanaca svoju budućnost vidi u toj Zapadnoj Evropi, a između ostalog i u Austriji i Beču- odakle se za mnogo šta pita Sebastijan Kurc. No, u moru onoga što više nikoga ne čudi, najmanje začuđujuća činjenica je ta da su Albanci sa Kosova ubedljivo, ali ubedljivo najbrojniji u kolonama iseljenika koje idu ka Zapadnoj Evropi. Znate kako: Kurti i Priština su jedno, a Kurc i Austrija- uprkos svim svojim anomalijama, ipak predstavljaju nešto sasvim drugo. Vidite kakva su vremena došla- jedino od Kurca imam neke vajde. Gospodin Guzenbauer i gospođa Kitarović su otišli put penzije, a od taze ustoličenog Kurtija, cenim da će na kraju ostati samo kurton! Ups...da prostite na izrazu, ali namestilo se samo.

Komentari

Komentari