Foto: 
autor nepoznat

Mali doktorati i velike prevare

Što bi rekao kolega kolumnista Zoran Petković, mađioničari političke scene ponovo su se bacili na mahanje zečevima iz šešira ispred očiju javnog mnjenja. Prevejani cirkuski iluzionisti danima  pokušavaju da skrenu pažnju naroda sa velike pobede studenata Beogradskog Univerziteta koji su, čistim srcem i mladalačkom energijom, pokrenuli rektorat da najzad odluči o sramotnom činu krađe dotorske disertacije malog ministra finansija.

Zec iz šešira vadio se prošle nedelje više nego jednom, afera Krušik, koja je pokrenula lavinu podrške prvom srpskom velikom uzbunjivaču Obradoviću, zatrpavana je vestima o lošem zdravlju predsednika države i špijunima bratske nam Rusije.

Srpski Velmoža je išao dotle da je ceo Etički odbor Univerziteta u Beogradu proglasio kvazi elitom, a njihovu odluku o poništavanju famozne doktorske disertacije – političkom, a ne etičkom. Tobože, a uz svo mahanje lažama i zecovima, povišen ton i pretnju u glasu, svi profesori BU koji su odlučili da je prepisivanje iz tuđih radova, bez navođenja izvora, otimačina intelektualne svojine (plagijat), svi su oni zbirno antidržavni elementi kojima nije u glavi dobrobit zemlje, već isključivo politički interes. I to što njegov ministar i desna ručica, Mali, nema doktorat, ne umanjuje njegovu vrednost za sadašnju vladu i planove Velmožine da nas lansira u zvezde.

I zec izvađen i šešir na mestu. Jednom rečju, mahali ste i puftali ste, i duvali ste, i kuću niste srušili. Džaba ste krečli i još milion drugih doskočica kojima se Srbi služe da umanje osećaj gorčine.

Još je rano za prognoze, možda se Velmoža povede primerom Hrvatske, oni su svog plagijatora smenili sa ministarkse fotelje tiho i preko noći. Ali sumnjam... Ovde su neki mali igrači mnogo bitniji nego što se to vidi na prvi i drugi pogled.

Komplikovana situacija oko Krušika i nebrano grožđe u kom su se našli opet članovi familije jednog njegovog ministra, dovela je do sada još ne oprobane taktike zastrašivanja medija. Naime, sve što je potegnuto kao arument iz usta uzbunjivača i strpskog heroja Obrdovića, uticalo je direktno na zdravlje Velmožino. Paralela sa pokušajem atentata. Iliti – reč kao metak. Svako novo pitatnje nekolicine slobodnih novinara o Krušiku i Stefanoviću, tumači se kao atak ma peSednika, na državu, na narod. Ide se još i stepenicu više. Sve se sjedinjava u jednu golemu anti SNS aferu. Kulminacija cirkuske tačke je ono što smo čuli iz Velmožinih usta na sinoćnoj konferenciji za štampu – mama lažnog uzbunjivača kriva je za sve! Dotična je, prvereno, ali iz nama nedostupnog izvora, jer je državna tajna, prekos voje firme trgovala oružjem iza leđa Krušiku, zaobilazila je državne kanale i uvaljivala Rusima iza leđa naše oružje u ruke Ukrajinskih vojnika. Ta žena je lično odgovorna za trenutnu napetost između nas i barće Rusa, ona i njen sin koji joj je poslužio kao politički metak u glavu oponenata. Joj majko, kakva je to rospija, kava je to žena zmaj, kakva je to Mata Hari i James Bond u suknji u poodmaklim godinama?!

Dok je perije letelo i vazelinski novinarčići se utrkivali oko pitanja koja gode Velmožinom zdravstvenom stanju, disertacija se hladila, javnost je ućutkana. I još će da se hladi i poliva ko zna čime, jer On je tek počeo, idu izbori i valja osvežavati cirkuski repertoar staim rikovima u novim bojama.

Za kraj napomena autora. Autora, da, jer smo najzad i mi pobornice SrPskog, ane SrBskog jezika, dobile amin od najviše institucije zadužene za jezičke standarde u državi, da se nazivamo borcima, a ne borkinjama i da se zbog toga ne osećamo ugroženo. Dakle, autor ovog teksta oseća blagu jezu dok sastavlja ove redove. Oseća i zgražanje i gađenje. Ne zbog poteza političara koji su bili za očekivati, već zbog primera koji dajemo onoj divnoj deci, studentima koji su skinuli teret sa leđa akademske zajednice i odbranili čast svih Srba. Umanjujući značaj njihovog delanja, uzimamo Srbiji nadu u budućnost. Takva revolucionarna svest i energija ne viđaju se često u ova vremena otupelih duhova. Stoga, ove redove posvećujem njima, a sve u nadi na će ostati i završiti šta su započeli.     

 

Komentari

Komentari