Foto: 
Lorenzo Blangiardi

Nastavljači i presretači

Ne znam, realno, koliko je to kompliment za nekog srpskog političara (i građanina Srbije uopšte) kada se iz usta bivšeg američkog ambasadora Montgomerija čuje da ga taj političar (ili građanin) podseća na Zorana Đinđića i da taj isti sledi viziju i politiku tog istoga?! To meni više zvuči kao optužba, a ne kao pohvala.

Ali!!!, ajde da uzmemo za tačno da je to istina. Ako je Vučić nastavljač Đinđićeve politike znači li to da treba da očekujemo opet sve ono što smo doživeli od Đinđićeve politike? Znači li to da će strani ambasadori vladati Srbijom? Znači li to da će Srbija, na razne načine, preko tajkuna bliskih vlastima, ponovo biti opljačkana do gole kože? Znači li to da će se Vučić, kao i Đinđić (Kostić, Marković), družiti i okumiti samo sa najvećim tajkunima? Znači li to da se stvara novi ešalon tajkuna (younger brothers), o kojima svi zuckaju, ali niko otvoreno ne govori? Znači li to da je na svom evropskom putu Vučić skrenuo sa ''Bulevara Ratka Mladića'' i odlučno se uputio ka ''Bulevaru Zorana Đinđića''?

Ako je Montgomeri u pravu (a nema razloga da mu ne verujemo, jer je čovek ''u materiji'') znači li to da treba da očekujemo ''stručnjake'' tipa: Vlahović, Pitić, Đelić, Dinkić...? Mislim, to je Đinđićevo nasleđe, oni su njegova vizija. Ne možeš biti vizionar, a družiti se sa secikesama, još gore - dovesti ih na vlast. Da li Srbija, ako je Vučić zaista na Đinđićevom putu, mora da preživi još jednu najezdu takvih skakavaca koji su je ojadili za nekoliko godina, a sada vladaju iz senke i susreću se sa Vučićem na srpskom Davosu po Kopaoniku?

Ako je Vučić nastavljač Đinđićeve ujdurme, a evidentno je da pokušava da ga imitira, glumeći nemačkog prijatelja, znači li to da su njegovi nabliži saradnici slični onim Đinđićevim: Svilanoviću, Batiću, Veselinovu, Mihajloviću, Labusu, Živkoviću, Rašeti, Novakoviću, (jer su neki poput Ilića, Čovića, Vesića, Malog, Ljajića, Udovičke, Matkovićke, Malovićke, sada zaista sa njime)?

Ako Vučić hodi Đinđićevom vizijom, znači li to da će mafijaški klanovi sa beogradskih periferija vladati Srbijom, otimati i ubijati ljude, reketirati državu i nositi službene legitimacije? Hoće li neko od bliskih saradnika Vučićevih piti viski u njihovim bazenima i vaditi ih zatvora? Doduše, sa fantomkama su počeli baš kao i oni pre, i uredno se pozvali na to!

Šta je nasleđe Zorana Đinđića, ako ćemo pošteno da govorimo? Najveća pljačka i najgori ljudi u istoriji Srbije? Pa zar sam Vučić stalno ne govori da spašava ojađenu i opljačkanu državu?! Vizija? Čiju viziju to Vučić sada sprovodi? Svoju, ispravljajući tuđu, ili tuđu, što znači da nema svoju?! Dakle, Đinđićevo nasleđe je Srbija koju sada Vučić vadi iz govana. Tako ja shvatam nastupe ovog drugog i ne razumem zbog čega mu prijaju takva upoređenja?! Reforme i evropski put?! Ma, ajte molim vas, od kneza Mihaila do dana današnjeg nema političara u Srbiji koji nije isprao usta sa tim glupostima!!!

Ipak, ajde da vidimo kako to oni sliče i razlikuju se. Obojica su pričala o radu, o vrednoći, o izgaranju, o tome kako se treba držati protestantske radne etike, kako ne treba sedeti i čekati, već se treba boriti i vredno raditi – a niti jedan od njih nije imao ni jednog jedinog dana radnog staža na nekom poštenom i blagorodnom poslu. Osim politike ništa nisu stvarali i stvorili. Da im daš jednu trafiku, ili jednu leju luka, ne bi bili sposobni da to drže i održe. Diplome i stanove u dobili besplatno, a onda su se zalagali za najekstremniju liberalnu filozofiju.

Obojica su makijavelisti, manipulanti i smatraju da je sve dozvoljeno zarad političkog cilja. Obojica su vlast osvajali na ulici, a onda se pozivali na stabilnost demokratije. I jedan i drugi su hteli da rešavaju pitanje Kosova, a da im to niko nije tražio: ni srpski narod, ni istorija.

Elem, kad se sve sabere i oduzme, da: istina je!!! Vučić vodi Srbiju tamo gde je hteo da je odvede i Đinđić, na isti način i sa sličnim ljudima. Samo, pitanje je svih pitanja: je li to dobar put?

Na kraju, mislim da je najvažnija poruka upoređenja bivšeg američkog abasadora sasvim druge prirode, nego što je mi tumačimo, ali vrlo jasna poruka Vučiću: „Ako ne slušaš, proći ćeš kao Đinđić!!!“

Igor Đurić

Komentari

Komentari