Foto: 
autor nepoznat

O Palmi, plivanju i stilovima plivanja

Nakon vesti koju je saopštio gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma:

“Ja sam čovek koji ne može da živi bez muzike … Žika, moj “potparol” i moja šefica kabineta u tašni nose mali zvučnik gde preko Yutjuba slušamo muziku najmanje dva tri sata dnevno, to je moj ventil …, pa ako ja tako volim muziku, to ne znači da se tamo na tim žurkama, kako se priča, dešava sve i svašta”,

“ona Đilasova radnica” Marinika Tepić je zaplivala slobodnim stilom sve do jagodinskog zoološkog vrta i tamo otkrila svakojako zverinje.

Gazdu Jagodine je zatekla kako mirno pluta u bazenu akva parka prkoseći Arhimedovom zakonu fizike po kome na svako telo potopljeno u vodu deluje sila potiska jednaka težini tog tela,  uz zvuke svoje olmiljene kompozicije – Sedi Pera ispod duda, u Moravi ladi muda …

Mariniku je to iznenadilo – ni Žike “potparola”, ni šefice kabineta da mu asistiraju …, pokušala je da dobije intervju, ali on nije hteo da se bez svojih glavnih saradnika izlaže tom naporu … čak joj je preporučio crvenu tašnicu i angažman ispod beogradskog mosta Gazela. 

Mariniki Tepić to nije bilo dovoljno i nastavila je da istražuje, pa je tako došla i do premijerke Ane Brnabić, koja je na neki način potvrdila Palmine nečasne namere prema njoj, čim je postala ministarka u Vladi Srbije:

“Zvao me je da učestvujem na njegovim bunga bunga žurkama. Na tim bunga bunga žurkama se zabavljamo, pevamo, tu mogu da se ljube muškarci sa ženama, žeme sa ženama, ali ne mogu muškarci sa muškarcima”, kaže Ana da je tako glasio Palmin ljubazni poziv.

Premijerka nije objasnila svoje razloge odbijanja, ali se pretpostavlja da joj je zasmetala rodna neravnopravnost – mogu da se ljube žene sa ženama, ali ne i muškarci sa muškarcima, čime je  potvrdila da ona preferira mešoviti stil plivanja.

Oglasio se i Predsednik države – biće jezivo ako je tačno, a deset puta jezivije ako nije tačno. Iako je poznato da Predsedniku ni jedan stil plivanja nije stran, ipak tu njegovu pretnju je malo ko razumeo – poznato je da je on istinoljubiv čovek, da uvek govori istinu i samo istinu, ali je ocenjeno da je to ipak prestrogo, pa čak i rizično, jer ako bi se to tako i primenjivalo, vrlo brzo bismo postali obezglavljeni i ne bi imao ko da nas vodi u svetlu budućnost kojoj smo se zaputili.   

Izgleda da je tu pretnju jedino Palma ispravno shvatio. Upućeni kažu da je odjednom počeo da tone, da se davi i priziva u pomoć – Could somebody help mi …, što bi rekao Brajan Adams, ali pomoć sa obale nije stizala – Ko ti j… mater, bolje da si učio da plivaš, a ne da na Yutubu, sa onog malog zvučnika, slušaš Brajana Adamsa.

Prepušten sam sebi, Palma je počeo da odašilje odbranbene signale – ispostavilo se da i on ima svoje adute – Nije da ja bilo kome pretim, ili ne daj bože ono – ako ti meni to, ja ću tebi ono … govorio je. Ispostavilo se je na bunga bunga žurkama, kao sporedna, bila zastupljena i dokumentarna aktivnost.

Tu Palminu odbranbenu varijantu prvi je shvatio Mića Jovanović, zvani Megatrend, pa je demonstrirao tehniku leđnog plivanja, odnosno plivanja u rikverc. On se prethodno bio ponudio Mariniki Tepić za svedoka. Naveo je čak i razloge zašto hoće da svedoči protiv Palme – tražio mi je zakupninu za moj fakultet u Jagodini 10 eura po kvadratu, za te pare ja mogu i u Beogradu da nađem poslovni prostor, a znam da deli pare sa vlasnikom tog prostora. Kad mi je poslao devojku koja treba da sedi do mene, ja sam rekao svom vozaču – diži se, idemo za Beograd. …, da bi se nedugo zatim ponovo oglasio – spreman je da svedoči u korist Palme, da su na tim žurkama samo svirane patriotske pesme i uzvikivane parole tipa – Trst je naš! Kosovo nije pominjano jer za to nije bilo potrebe, pošto je opšte poznato da je Kosovo i dalje naše.

Ministarka Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog odbora za rodnu ravnopravnost obožava sinhrono plivanje – kako ON kaže, pa se shodno tome i oglasila autorskim tekstom pod naslovom “Marinika ili Palma – a žrtve nasilja?” (Politika 23.4.2021):

“Umesto brige o žrtvama, javnost je prinuđena da se opredeljuje da li su joj više simpatični gospođa Tepić ili Dragan Marković Palma.” I dalje: “Potpuno je pogrešan način na koji gospođa Tepić pokreće slučaj žrtava nasilja nad ženama i devojčicama u Jagodini.”

Izjava Zorane Mihajlović je višeznačno interesantna zbog njene funkcije Predsednika Koordinacionog odbora za rodnu ravnopravnost, odnosno pitanja kako ona zapravo obavlja tu svoju funkciju. Uz prethodnu konstataciju da kad su u pitanju optužbe protiv opozicije, na primer ona čuvena optužba o Đilasu i njegovih 600 miliona eura, ona takve stavove do sada nije zastupala, već se odmah, žustro i direktno, priključivala orkestriranoj kampanji valasti, a mogla je, u skladu sa ovde ispoljenom pameću, svoja saznanja da podeli sa tužilaštvom, pa da se to pitanje jednom za svagda raspravi, pitam: 

Da li je dovoljno samo javno se oglasiti čim se pojavi bilo koji slučaj rodne neravnopravnosti, ili ta funkcija podrazumeva i neku vrstu preventivnog aktivnog delovanja u cilju otkrivanja takvih slučajeva i sprečavanja posledica.

Šta u tom smislu pretstavlja njena dosadašnja praksa – isključivo post faktum verbalna podrška borbi za rodnu ravnopravnost, u odnosu na konkretnu akciju razotkrivanja koji je u ovom slučaju pokrenula Marinika Tepić.

A ako je to tako, kako da joj se veruje kad kaže: “prvi put čujem za slučajeve koje Marinika navodi”, a svi godinama dobijaju pozive i učestvuju na tim žurkama.

Kako je bilo moguće da Marinika Tepić, sa potencijalima opozicionog funkcionera, bude uspešnija u otkrivanju tih bunga bunga žurki – sada je već sasvim izvesno da je toga bilo, a ona sa svim prerogativima potpredsednice Vlade o tome da nema pojma.

Ako se sve to ima u vidu, proizilazi, da Marinika Tepić svrsishodnije obavlja funkciju za koju je Zorana Mihajlović institucionalno zadužena i umesto da joj na tome zahvali, ona joj čak i preti – “Pozivam je da ako zna za to, neka prijavi nadležnim institucijama, umesto što tako osetljivu temu koristi za svoje politikanstvo i skupljanje poena. Ako je Marinika već znala neko vreme za to, zašto nije prijavila, a ako ćutite o nekom krivičnom delu, zar ne postajete time saučesnik. Nadležne institucije su tu i rade svoj posao”

Nadležne institucije su tu, ali ne rade svoj posao – one su privatizovane i rade isključivo u funkciji partije na vlasti. Da nije tako ne bismo imali afere Krušik, Jovanjicu, Sava Malu, Velju Nevolju … pa čak i slučaj u kome je Zorana Mihajlović bila i lično prozvana – direktor JP Infrastrukture Železnica Srbije Miroljub Jevtić koji je priznao krivično delo primanje mita je na saslušanju izjavio: “Manji deo para sam zadržavao za sebe, a veći deo sam davao ministarki Zorani Mihajlović i njenom mužu biznismenu Vladimiru Atanackoviću na ruke.” Koji je relevantan postupak povodom ove izjave vođen protiv Zorane Mihajlović, sem njenog demantija u stilu – “lažu dušo“.

A šta reći za slučaj poznatog „borca“ za ženska prava Gordane Čomić, koja je čitavu svoju političku karijeru na najodgovornijim funkcijama u DS-u – i dvadesečetvorogodišnjoj, dobro plaćenoj, funkciji narodnog poslanika, koje u Republičkoj, koje u Poktrajinskoj skupštini – ponekad i u obe istovremeno, sve u zastupanju te političke opcije, žrtvovala radi ostvarenja prava žena – i još jedan skupštinski mandat, nedostajući za ostvarenje prava na starosnu penziju, koja je u ostvarivanju tog projekta zaplivala oštro – prsnim stilom, sve do pozicije Ministra za ljudska prava i društveni dijalog, a ovih dana odbija da da izjavu o ovoj aferi jer to ne spada ni u društveni dijalog, ni u ljudska prava! Zauzeta je prsvetiteljskim radom na kulturno-vaspitnnoj edukaciji poslanika („baviću se političkom kulturom i smanjenju nečitanja i nevaspitanja u društvu, jer je ono štetno“, odgovorila je nedavno na pitanje novinara čime se ona zapravo bavi”) – nije luda da ugrožava penzijski projekat koji joj jedino za sada ide, jer sledeći izbori su na pragu, što podrazumeva i rekonstrukciju Vlade, pa nama ostaje za utehu jedino to što ćemo sutra u Skupštini gledati prevaspitane – Aleksandra Martinovića, Vladimira Orlića, Marijana Rističeviča, Marka Atlagića, Nebojšu Bakareca, Sandru Božić ... Malo li je ?!

U celoj toj stvari najmisteriozniji je Ivica Dačić, prema opštem mišljenju glavni korepetitor ovih bunga bunga žurki. On još uvek razmišlja kojim stilom da zapliva. Vučiću to odgovara, pa ne želi mnogo da se meša – novi izbori  su na pragu, Dačić mu više nije ni potreban – SPS i JSD su mu postali čist balast.

 

Dragiša Čolić, 27.4.2021.

Komentari

Komentari