Foto: 
autor nepoznat

Opančar „agencija“: Botulizam

Ne, ovde nije u pitanju bolest izazvana „alimentarnom intoksikacijom botulotoksinom koja se odlikuje gastrointestinalnim smetnjama, nervnim i sekretornim poremećajima” (Vikipedia), a koja se manifestuje  „bolovima u trbuhu, mučninom, povraćanjem, prolivom“ (stetoskop.info).

Ovde je u pitanju bolest koja pretstavlja kombinaciju bolesti mozga, bezobrazluka i drskosti  koja potiče od reči – bot.

„Bot je vrsta robota koji ima ulogu da zameni rad čoveka, ali u virtuelnom svetu. Bot može da krstari samostalno internetom, pravi lažne korisničke naloge, šalje e-mejl poruke, koristi čet, moderniše sadržaj nekog teksta, izvrši hakerski napad na neki sajt i još mnogo toga, sve u zavisnosti čemu je namenjen, odnosno kako je programiran. Sve više današnjih sajtova koriste zaštitu  od nepoželjnih botova, ali koriste i svoje botove, kako bi uređivali ili moderisali sadržaj“ (Vikipedia).

Naša vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) je kao što joj i samo ime kazuje napredna, pa ne zaostaje ni u primeni tih tehnoloških dostignuća. To potvrđuje i kompanija Meta platforms (vlasnik Fejsbuka) u svom izveštaju za poslednji kvartal 2022. godine:

“Mreža u Srbiji, povezana sa zaposlenima Srpske napredne stranke, poznata kao „internet tim stranke“, takođe je koristila lažne naloge i koordinisane postove. Oni su ciljali domaću publiku na mnogim internet servisima, uključujući Fejsbuk, Instagram, Tviter i Jutjub, kao i lokalne medije, da bi se „stvorila percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci“, (iz saopštenja kompanije Meta koje prenosi portal jursit.org – izvor Žiginfo, preneo portal Koreni u tekstu pod naslovom BOTOVI SNS-A NA FEJSBUKU IMALI 5.374 PROFILA: OBJAVLJEN IZVEŠTAJ METE O GAŠENJU PROVLADINIH NALOGA U SRBIJI, KUBI I BOLIVIJI.

U tekstu se dalje navodi da je Meta deaktivirala i lažne provladine račune u Srbiji, Kubi i Boliviji koji su korišćeni kako bi diskreditirali opoziviju i objavljivali informacije „drage vladajućima”. Ti računi funkcionisali su nezavisno jedan o drugog u svakoj zemlji, a njihov sadržaj dopirao je do stotina hiljada ljudi, pre nego je suspendovan nakon interne istrage. Svaki je delovao preko brojnih platformi društvenih medija, uključujući Meta platforme poput Fejsbuka, Istragrama i WhatsAppa.

Navodi se i to da je mreža u Srbiji, povezana sa zaposlenima Srpske napredne stranke, poznata kao „internet tim stranke“, da je takođe koristila lažne naloge i koordinisane postove i da je SNS potrošio najmanje 150.000 dolara na reklame na Fejsbuku i Instagramu. Mrežu botova činili su članovi SNS iz takozvanog „internet tima“, ali i državni službenici širom Srbije.

Dodajte tome i detaljnu razradu svega iznetog preko provladinih medija – Informer, Alo, Srpski telegraf …, te elektronske medije – Pink, B92, Studio B … podržane od kablovskog operatera MTS, pa ćete steći pravu sliku o medijskim slobodama  u Srbiji, koje u bukvalnom smislu to i jesu – svako može da piše i objavljuje sve što mu je i kako mu je drago, po ugledu na onaj bosanski vic – Braćo vernici, svi smo mi ravnopravni, reče hodža sa vrha minareta, izvadi onu stvar i poče da piša po njima. Izvolite, slobodno možete i vi po meni! 

Nije bez značaja pomenuti ni onih 150.000 dolara potrošenih na reklame na fejsbuku i Instagramu. SNS će svakako reći da su to njihove pare sa kojima oni mogu da raspolažu kako hoće, što je mantra koja se koristi u svim akcijama te vrste, naročito za vreme izbornih kampanja, čime se ovaj narod dovodi u zabludu. Nije te pare zaradio SNS na svojim stranačkim mitinzima. Sve su to pare koje u krajnjem snose svi građani Srbije putem poreza i doprinosa a ne samo članovi SNS-a.

A što se tiče bolesti botulizma pomenutog u naslovu i ovoga što rade botovi, tu ima mnogo sličnosti – i jedno i drugo izazivaju bolove u trbuhu, mučninu i proliv.

 

U mom selu ima jedan opančar.        

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari