Foto: 
autor nepoznat

Opančar „agencija“: „I nikom nije lepše neg je nam' ...“ – svaki dan

„Protekla godina je prošla u velikim izazovima za srpski narod. Srpstvo je postiglo sjajne uspehe. Godina 2022. pokazala koji je pravi put naše nacioanlne i državne borbe. U Crnoj Gori je uspostavljena vlada koja, konačno prihvata srpski narod kao punopravnu naciju ove države. Zahvaljujući gigantskoj, viteškoj političkoj borbi naših predstavnika, okupljenih oko Nove srpske demokratije – Demokratskog fronta i Srpske pravoslavne crkve …”

Ne, to nije rekao Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, u novogodišnjoj poslenici građanima Srbije, mada je i on na zakazanoj konferenciji za novinare govorio o postignutim upesima – uz to, u više navrata, i o nekim lažovima, mada, ruku na srce, u tako svečanom trenutku i nije bilo vreme za to, a nije bilo ni pitanja, mada ih je Predsednik hrabrio – “Šta je pojela vam maca jezik …”, pa su se tako svi razišli u opštem saglasju – i nikom nije lepše neg je nam' ... – svaki dan.

To gore je rekao Čedomir Antić, sadašnji – srpski istoričar, univerzitetski profesor, publicista, političar, redovni profesor Filozofskog fakulteta univerziteta u Beogradu i predsednik Naprednog kluba - mašala!, a bivši – podpredsednik Demokratske stranke, bivši član predsedništva G17+ i takođe bivši, jedan od vođa, studentskih demonstracija 1996. i1997. godine, u tekstu Epohalna 1922. godina – Koreni, 8 januar, 2023. godine.   

Naravno, da je svima nama drago, da  je u Crnoj Gori uspostavljena vlada koja konačno prihvata srpski narod kao punopravnu naciju te države, mada bi autor ovog teksta više voleo da je to čuo direktno od Srba koji tamo žive, a ne od političara, pa makar on bio i Napredni,  kakav je Čedomir Antić danas.

A sad mi, dragi čitaoci, ne zamerite  na  jednoj digresiji, koja po mojoj pameti može najbolje da izrazi poentu onog što ovaj tekstopisac želi da kaže. Ima u ovoj zemlji jedan čo’ek, vaskolike pameti, nema je do u Njegoša, koji piše nekakve pesmičice tipa – nemam ženu, imam ... (ne zamerite, nisam čitao dalje), koji žestoko reaguje na režim Mila Đukanovića i njegove „milogorce“ kad mu zabrane da poseti Crnu Goru, svoju vikend zemlju (vidi tekst – I neka su im reklli, opancar.com), a nikad ne reče ništa o režimu zemlje u kojoj živi i narodu koji ga bogato nagrađuje za to živstvovanje – apanaža za članstvo  u Akademiji naika (radi čega), pa apanaža  za članstvo u Krunskom savetu (radi koga) ... Istih smo godina, a on vazda tako, nikad protiv vlasti. A ne mora ni protiv vlasti, može i za njih, samo neka se oglasi sa svojom pameću, da pomogne svom narodu u ovim smutnim vremenima, da se opredeli i ne greši, narod bi verovao njegovoj pameti i ne bi mu bilo teško da ga i dalje nagrađuje. Znamo mi da je bolje biti mudar, no pametan, ali on nas nadmaši – i mudar i pametan! Za one koji još nisu shvatili, reč je o Matiji Bećkoviću.

I sad da se vratin na narečenog Čedomira Antića i epohalna postignuća koja  dostugnusmo u protekloj godini – u Crnoj gori, Republici Srpskoj, Kosovu – Srbiji ništa, to se podrazumeva.

A tako ćemo i na Kosovu, samo ako zatreba ... da branimo režim onog Rakića, koji bi vatrogasac pre izbora – tako se potpisivao, a doktor ekonomskih nauka po izborima – tako se danas potpisuje, a protiv onog ološa sa dna kace koji misli drugačije.

Čedomire, onaj bivši, ti – profesore, i ti Matija, akademiče, je li ovo Srbija za koju smo se borili? 

 

U mom selu ima jedan opančar.        

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari