Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja: Budala je budala - i pre i posle korone

Kažu mi, pre nego što sam ovo počeo da pišem – Pusti budalu! Ma pustio bih ja njega, ali neće on mene.

U jučerašnjem tekstu rekoh „da ova pošast nije politički obojena, te da bi dok ona traje, trebalo zaboraviti na političke razmirice između vlasti i opozicije i to bi podjednako moralo da važi i za jedne i za druge – ako su u antičkoj Grčkoj prekidani ratovi za vreme olimpijskih igara, mogao bi i ovde taj rat da bude prekinut. To naravno ne znači da pojave te vrste ne bi trebalo kritikovati, bez obzira sa koje strane dolazile”.

A bivši doktor – da li ste ikada čuli da neko završi zahtevne studije medicine, a onda sve to napusti i počne da baza po čaršiji od posla do posla, bivši Tadićev savetnik za medije u demokratskoj  opciji “žutih” – dok su oni bili na vlasti, sada vatreno radikalni pobornik “plavih” pod šifrom “marketinški stručnjak”– dok su ovi na vlasti, bivši svirač u grupi Idoli, Nebojša Krstić – umetničko ime “Krle 21, ponovo je prosvirao, pa u svojoj redovnoj kolumni u “Blicu” kaže  da na internetu postoji dobro organizovana grupa tzv. “opinion makera” (šta li mu ovo znači) koji “sipaju otrov, lažne vesti i dezinformacije” – reče Krle i ostade čitav. Laže,  to nije grupa, to je čitav pokret, nažalost neorgaizovan, jer da je organizovan, Krle ne bi lupetao svašta na internetu koji on inače obožava, ali eto zbog takvih nije u mogućnosti da do kraja ispolji svoje neupitne multipraktik  mogućnosti, pa ih zato treba pohapsiti – bar hiljadu njih:

„Ako se mora vršiti dezinfekcija prostorija u kojima postoji infekcija, neophodno je izvršiti i deratizaciju javnog prostora od svih koji svesno, namerno i organizovano obmanjuju građane i destabiliziju sistem njihove zdravstvene zaštite.“

Krle, jebote, pa ti izgleda nisi sinoć pažljivo slušao Predsednika – da si ga slušao znao bi da ni on ne želi da za vreme borbe protiv ove pandemije, ta borba bude politički obojena i da hoće ponovo da bude predsednik svih građana, a ti shvatio da je ovo pandemija gluposti, a ne pandemija korone, pa hoćeš da hapsiš svoje nove političke protivnike, bivše političke istomišljenike:

“U akciji ‘Sablja’ bilo je uhapšeno 11.000 ljudi. Bilo bi dovoljno privesti desetostruko manje, sada, u akciji ‘Dezinfekcija i deratizacija’"

U situaciji kad se od građana traži da sede kod kuće – da ne idu na posao, da ne izlaze, da se ne druže…oni stariji ni do kioska da odu i štampu kupe, a svi pod režimom policijskog časa, ti hoćeš da im ukineš i društvene mreže! Pa da li si ti čoveče normalan – za koji si k…. studirao medicinu, jesi li polagao psihijatriju, dokle to može da se izdrži, a da se ne prsne?!! Hoćemo li ukinuti slobode zato što ih neki zloupotrebljavaju, automobile zato što ima budala za volanom, alkohol zato što ima onih koji nemaju meru,  ljubav zato što ima silovatelja … Državi su dati mehanizmi da sa  tim upravja – i da reguliše i da pospešuje i da kažnjava. Hoćemo li da ukinemo i državu ako sa tim procesima ne zna da upravlja – naravno ne, a ti imaš i efikasno rešenje – da ukineš one koji ti smetaju.  

Krle, sa tobom treba raditi – ne samo politički već i sociološki. To što ti ovde zastupaš su bili i stavovi nacista za vreme Hitlera. Dobro, davno bilo pa se zaboravilo. Pročitaj šta ti o tome kaže tvoj bivši partijski drug, Borko Stefanović, mada sumnjam da će ti to koristiti – ti si od onih što u narodu kažu: Ja ga krstim, a on ….

I na kraju, jedan savet – “Obavezno perite ruke nakon pranja mozga”, reče Viktor Ivančić, novinar splitskog Ferala. Nakotilo se budala.

 

Elem dok “Krle 21” predlaže da se za vreme vanrednog stanja ukinu Tviter, Fejsbuk i Jutjub, Barbara Trionfi, izvršna direktorka Međunarodnog instituta za štampu ima sasvim drugu poruku. Ona poziva Vlade, koje su u vreme pandemije korone prisiljene da uvode vanredna sredstva, omoguće slobodni protok nezavisnih informacija, što je sada važnije nego ikada, jer je održavanja otvorenog dijaloga o opravdanosti tih mera bitno za pridobijanje poverenja građana.

 

Dragiša Čolić, 18.03.2020.

Komentari

Komentari