Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija* javlja – Digitalizovani katastar

Negde u junu 2020, u tekstu pod naslovom Mala matura velikih gluposti (opancar.com), pisao sam o testovima koji su i te, kao i prethodne godine, procureli u javnos i pored prethodne direktne demonstracije premijerke Ane Brnabić i tadašnjeg ministra prosvete Mladena Šarčevića, održane pod geslom – to nam se više ne može dogoditi zahvaljujući digitalizaciji, a povodom Premijerkine izjave – takođe tim povodom: “Počeli smo da trčimo u korak sa svetom s obzirom na to da digitalizacija kao tema nije još uvek toliko prisutna i u nekim mnogo naprednijim zemljama… Mislim da tada mnogo ljudi nije razumelo, ali danas živimo u jednoj potpuno drugačijoj Srbiji”, postavio sam i pitanje – Da li učesnici tog projekta pri ovolikom insistiranju na primeni digitalizacije imaju u vidu opšti nivo obrazovanja i „digitalizovane svesti“ ovog naroda?

A tada, tako sveže digitalizovani, nismo bili ni svesni da i teže zlo može da nas strefi. Da digitalizovani katastar, može da bude i hakovan – od naših ili stranih mrskih nam neprijatelja i njihovih hakera, za momenat ovde to nije ni važno, mada bi se u toj prvoj dilemi moglo postaviti i pitanje – zašto bi se strani hakeri okomili baš na naš katastar, a ne na nešto iz domena vojne tajne i narodne odbrane, na primer, jer katastar je institucija domaće naravi, za razliku od onog drugog, što bi njih moglo više interesovati.

A kad je o katastru reč, valja napomenuti da je to nepobitan registar svih naših kuća, stanova, njiva, dolova i livada i ostalih nekretnina – dokaz svega onog što smo mi i naši preci kućili.

I tu dolazimo do otvorenog pisma koji je sindikat zaposlenih Republičkog geodetskog zavoda (tu spada i katastar), a ko će to bolje znati od kućne čeljadi, uputio premijerki Ani Brnabić.

Poštovana predsednice Vlade, obraćamo Vam se povodom najnovijih izveštaja o „uspesima“ koji su ostvareni u Republičkom geodetskom zavodu, s namerom da Vam postavimo i nekoliko pitanja i nadom da će uslediti adekvatni i kompetentni odgovori.

Bez ikakve dileme, stanje u RGZ-u, kao i sva pitanja koja se tiču problema u funkcionisanju katastra, nama zaposlenima i sindikatima je veoma dobro poznato.

O tome smo u proteklom periodu izneli brojne ocene i stavove koji su se veoma razlikovali od onih koje u javnost iznosi rukovodstvo RGZ-a i neki predstavnici Vlade RS. Naši stavovi nikad nisu imali za cilj da naruše ugled RGZ-a ili da umanje napore Vlade RS u pokušaju da sprovede reforme koje su neophodne. Sasvim suprotno, naša zalaganja idu u pravcu da se reforme koje iziskuju veliku količinu sredstava sprovedu na najefikasniji i nejekonomičniji način.

To, na žalost, nije slučaj u periodu od 2014. do danas. Posebno je situacija pogoršana u periodu nakon 2016. i nakon dolaska na čelo RGZ-a direktora Borka Draškovića. U tom periodu jasno je uočljivo da količina uloženih sredstava iz budžeta, kao i od kredita, značajno prevazilazi efekte i opravdanost promena koje su napravljene. Danas se mogu čuti brojni primeri o „dostignućima“ koja su ostvarena, ali na žalost velika većina tih „uspeha“ je postojala i pre 2016. godine.

Sve promene i digitalizacija koja je u RGZ-u daleko od savršene su umesto povećanja efikasnosti doveli do kolapsa mnogih poslova koji se obavljaju u RGZ-u. O tome postoje jasni podaci nadležnih institucija s kojima ste verujemo upoznati.

U slučaju da niste, onda je to signal da ni drugi organi u Vašoj nadležnosti ne funkcionišu kako treba. Priča o smanjenu korupcije u katastru je još jedna od tema koje su zloupotrebljene ne za borbu protiv ove pojave, već za njeno ukrupnjavanje i dizanje na više nivoe odlučivanja. Samo na primeru nabavke satelitskog snimka u 2015. i 2020. godini možete videti potvrdu naših navoda. Naravno, ako to želite da vidite i proverite.

Gospođo Brnabić, poslednji navodi rukovodstva o puštanju u rad treće faze projekta, koji se sprovodi u RGZ-u i objedinjavanju evidencija, jeste svojevrsna prevara u koju se može uveriti svaki od zaposlenih u katastru, a čini se i svaki predstavnik Vlade RS, ukoliko to želi. Šta građani, država pa i Vi kao predstavnik Vlade imate od takvih naštimovanih izveštaja i lažnih uspeha?

Nedavno smo čuli Vašu izjavu da ste ponosni na rezultate koje je ostvarila Vlada u poslednjih godinu dana.

U tom smislu želimo da Vas pitamo:

- Da li ste ponosni na trenutno stanje u RGZ-u i način rukovođenja ovom institucijom?

- Da li ste ponosni na brojne primere kršenja radničkih prava, ukidanje sindikalnih sloboda i kršenje Sporazuma koji ste Vi postigli sa sindikatima u RGZ-u?

- Da li ste ponosni na stotine hiljada nerešenih zahteva među kojima ima i onih od pre nekoliko godina?

- Da li ste ponosni na ukidanje 24 Službi za katastar širom Republike Srbije kao i gašenje stotina izvršilačkih radnih mesta u katastrima?

- Da li ste ponosni na nekoliko stotina premeštaja službenika samo zbog njihove sindikalne aktivnosti i objektivnog sagledavanja problema i ukazivanja na nepravilnosti u radu vrha RGZ-a?

- Da li ste ponosni na procedure sprovođenja javnih nabavki u RGZ-u?

- Da li ste ponosni na manipulaciju rukovodstva i pokušaj privatizacje RGZ-a u 2018-toj god koji su sindikati onemogućili? Tada ste rekli da ne podržavate taj model transformacije.

- Da li ste ponosni i na najnoviju najavu transformacije i pretvaranje dela RGZ-a u DOO ili ORTAČKO DRUŠTVO? Da li Vam je poznat ijedan slučaj u svetu da se podaci o vlasništvu na nepokretnostima nalaze u preduzeću koje se finansira od donacija i priloga građana?

- Da li ste ponosni na brojne nalaze i uočene nepravilnosti kontrolnih institucija u radu rukovodstva RGZ-a u poslednjih nekoliko godina?

- Da li ste ponosni i na to što se garancije koje ste dali sindikatima i zaposlenima u RGZ-u u toku štrajka 2019. ne poštuju od strane direktora RGZ-a?

- Da li ste ponosni ili ne?

Očekujemo odgovore od Vas, a ne od onih koji RGZ vode u propast i koji se prepoznaju u svim našim navodima, a nemaju suvisle i iskrene odgovore. Sindikati će RGZ braniti svim sredstvima, ali ne od reformi i progresa već od nestručnih i kriminalizovanih postupaka nekompetentnih kadrova na čelu ove institucije. Verujemo da je to i u interesu države, a i Vlade RS.

Tekstovi koji u medijima prate ovaj događaj su na sličnom nivou:

- Zaključan katastar, zaključano svašta – koliku štetu trpe građani?

- Informacioni sistem RGZ skupo plaćen, a sada je sve blokirano.

- Katastar do ponedeljka neće proraditi, prioritet e-katastar i e.šalter

- Stao promet nekretnina u Srbiji – Katastar i dalje zaključan

- Katastar na meti hakera: RGZ zaključao ceo informativni sistem.

Ovaj autor je duže od 50 godina pravnik i ne bi mogao da se seti koja bi to institucija u pravnom sistemu jedne zemlje mogla da bude značajnija od katastra. Šta znači pokušaj privatizacije katastra koji se pominje u pismu Sindikata koji je sprečen samo zahvaljujući otporu zaposlenih. Pa to bi bilo isto kao kad bi nekom palo na pamet da privatizuje sudstvo. Šta se to danas dešava sa katastrom – ko ga to hakuje i ko ga to zaključava? Da nisu to novi nasrtaji na katastar i njegovu privatizaciju? Posle svega ovoga što se vidi, a još više onoga što se da naslutiti iz pisma Sindikata nije daleko od pameti ni ko bi u konkretnom slučaju mogao biti taj ozloglašeni haker.

I zamislite sada, da jednog dana, kad sve ovo što se dešava sa katastrom prođe, osvane nova slika – da mnogi građani koji su savesno stekli svoju nepokretnu imovinu moraju to ponovo da dokazuju. I, što je takođe moguće – da se na nekim nekretninama pojave neki novi vlasnici kao titulari svojine.     

 

*U mom selu ima jedan opančar.      

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari