Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - Igrokaz – Dobar policajac i loš policajac

U gavnim ulogama:

- Aleksandar Vučić, Aca od Čipuljića kod Bugojna, najrađe se odaziva na – Aco Srbine (dalje: Aca Srbin), na dužnosti predsednika Republike Srbije – u ulozi dobrog policajca, i

- Milorad Dodik, Mile od Laktaša, trenutno na dužnosti premijera Republike Srpske – u ulozi lošeg policajca, koga u alternaciji za ulogu predsednika Republike Srpske, privremeno zamenjuje Željka Cvijanović, popularno zvana Miletova „Ana Brnabić“.

U sporednim ulogama: građani Republike Srbije i Republike Srpske, razdeljeni na obožavaoce, pomagače, savetnike, čuvare, stražare, posmatrače, navijaće, ološ, elitu – pravu, lažnu, umišljenu i dr. na jednoj strani i njihove protivnike, na drugoj strani.

Dramski predložak – Nema nove pomoći privredi, ugrozila bi se stabilnost i stopa javnog duga (Beograd - 04. jul 2020., Tanjug):

       “Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da država ne razmatra novi paket mera pomoći privredi zbog korona virusa, jer bi na taj način ugrozila stabilnost i stopu javnog duga – „Nema, ne može da obezbedi država još para (za pomoć privredi). Ako bude obezbeđivala još više, država će da ugrozi stabilnost i stopu javnog duga, Republike Srbije, a ja sam obećao narodu da nećemo preći stopu javnog duga 60 odsto u odnosu na BDP, što je Mastriht nivo", rekao je Vučić.

Konstatovao je da je sinoć, gledajući nekoliko dnevnika i vesti po celom regionu, stekao utisak da se komunizam vratio na mala vrata – „Sve su vesti negativne, da uzmete konopče da se obesite, a drugo je – državo daj plati! Odakle, hoćete da štampamo pare"? "Mislite da imamo ćup pa dođete pa uzmete? Nađite takve predsednike, imate takve stručnjake koji su opljačkali zemlju i uvek kažu da država da još para".

Scenografija – Banja Luka, 22-23.jul, 2020. Počelo je 22 jula, svečanim defileom 15 sanitetskih vozila koje Republika Srbija donira domovima zdravlja u Republici Srpskoj od Novog grada, preko Gradiške i Tesliča, do Gacka i Foče. Vozila su udruženim sirenama uzbudila građane Banja Luke, koji su u prvi mah pomislili da je opet zaratilo, ali je to ubrzo razjašnjeno od strane najkompetentnijih – Željke Cvijanović je objasnila da je u pitanju snimanje spota zahvalnosti Republike Srpske, donaciji Srbije vrednoj 2,7 miliona eura i donaciji od 59 miliona eura uloženih u  razne projekte u poslednje tri godine, dok je Mile od Laktaša, mudro dodao – Pa ne šire ova vozila koronu! 

Glavna svečanost održana je sutradan, 23. Jula 2020. godine u prisustvu darodavca Ace Srbina – u ime i za račun građana Republike Srbije, koji je najavio i nova milionska ulaganja u autoputeve, studentske domove, aerodrom … oko 100 miliona eura za autoput Beograd – Banja luka, preko Bijeljine, revitalizaciju projekta izgradnje aerodroma u Trebinju sa potrebnom infrastrukturom … već u ponedeljak će iz Srbije doći stručnjaci radi tog projekta … na šta se iz publike čula i jedna primedba – Ajde za vikend bre, da ne dangubimo!, što Acu Srbina nije omelo da naglasi da nije u pitanju profitabilan posao, ali da je izgradnja tih objekata od strateškog interesa Srbije za odnose sa Republikom Srpskom.

Svečanosti su prisustvovale mnoge zvanice, među kojima i vladika banjalučki Jefrem, koji je ne tako davno na toj crkvenoj dužnosti zamenio ražalovanog razvratnika vladiku Kačavendu. Na svečanost je došao audijem, koji prema pisanju portala Hercegovac.net vredi više od 150.000 klirinških maraka. Nije poznato da li je Jefrem svoje činodejstvovanje na duhovnu polzu srpskog naroda ustoličio u “zlatnim dvorima Kačavende”, ili je ovaj to poneo sa sobom kao otpremninu.

Nisu izostale ni poruke političke prirode. Mile od Laktaša, u ulozi lošeg policajca, je ponovo aktuelizovao svoju poznatu tezu o vezivanju sudbine Kosova za status Republike Srpske, objasnivši – “Ako neko ima pravo da se skupi u jednoj prostorijii i proglasi nezavisnost, zašto i mi nemamo to pravo… U našem narodu živi uverenje da mi treba da istrrpimo ovo i da se jednog dana nađemo zajedno sa Republikom Srbijom”

Aca Srbin, u ulozi dobrog policajca, je na to uzvratio – da je za nas Dejton sveto pismo i da se ne ljute na njega što ne može sada da odgovori predsedniku Dodiku i predsednici Cvijanović, ali da će Srbija na to odgovoriti u nedeljama i mesecima koji dolaze – ne objasnivši pritom šta bi takav odgovor mogao značiti. Time je narečeni igrokaz i završen.

 

* * *

U navedenoj priči dve su stvari veoma važne:

-  Ko u Republici Srbiji i kako odlučuje o davanju ovih donacija – nedavno smo imali i donaciju od milijardu dinara za radove na hramu Svetog Save u Beogradu, i koji je razlog davanja ovih donaacija u situaciji kad, kako je od strane istog darodavca gore u “dramskom predlošku” saopšteno, Srbija više nema para za pomoć privredi ugroženoj korona virusom, kad zaduženje prema inostranstvu i dalje raste – za   ove vlasti je već dostiglo rekordne iznose, a ekonomski analitičari upozoravaju da će verovatno morati ponovo da se zadre i u penzije – a još ni ono prethodno nije vraćeno …

-  Šta znači poruka da će Srbija svoj odgovor na gore navedeno istupanje Milorada Dodika dati u narednim nedeljama ili mesecima – šta se to sprema u narednim nedeljama ili mesecima, ko o tome odlučuje i nije li opisani performans u Banja Luci radi toga i upriličen?

 

Dragiša Čolić, 24.7.2020.

 

Komentari

Komentari