Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija* javlja – Kad Palma zanjiše grane …

Više javno užilaštvo u Kraljevu je odbacilo krivičnu prijavu protiv Dragana Markovića Palme, predsednika stranke Jedinstvena Srbija – koalicionog partnera aktuelne vlasti, narodnog poslanika, predsednika Skupštine grada Jagodine i počasnog konzula Grčke u Srbiji, koju je pdnela Marinika Tepić, podpredsednica opozicione stranke SSP, zbog organizovanja seansi na kojima je dolazilo do seksualne zloupotrebe maloletnih i mlađih ženskih osoba. List Danas, citira deo saopštenja:

“S ozbirom na navedeno ovo tužilaštvo prilikom prikupljanja potrebnih obaveštenja nije utvrdilo postojanje osnova sumnje i dokaze za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, za bilo koje krivično, za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti ili na osnovu čega bi preduzelo druge dokazne radnje.“

U saopštenju se takođe navodi da su „prikupljena obaveštenja od 30 građana na koje je Tepić  ukazala u svojim izjavama datim u tužilaštvu i pred organima gonjenja”. Ne navodi se da li je Tužilaštvo prihvatilo predlog koji je Marinika Tepić dala na saslušanju u tužilaštvu, a o čemu je obavestila i javnost, da su i druge osobe spremne da svedoče ukoliko im tužilaštvo garantuje odgovarajuću zaštitu, tako da je tada pozicija Palme i ostalih potencijalnih učesnika tih događanja izgledala dosta ozbiljno, pogotovu što je izostala javna podrška od njegovih tradicionalnih partnera, naročito SPS i Dačića.

Palma se u početku branio onim tradicionalnim – lažu dušo, ali kad je video da je vrag odneo šalu, zanjihao je granama malo jače i uzgred poručio da on zna mnoge stvari, te da će ako on padne mnoge povući za sobom i rezultati su se uskoro pokazali. Tužilaštvo se nije izjašnjavalo o predlogu da se potencijalnim svedocima obezbede garancije zaštite, a Jagodinu je uskoro potom posetio i Presetsednik, slikao se sa Palmom i uzgred poručio da niko nije kriv dok se suprotno ne dokaže i -  ništa nije ni dokazano. Proizilazi da je zahtev podnosioca krivične prijave o zaštiti svedoka odbijen kao suvišan, te da je Tužilaštvo obaveštenja prikupljalo sistemom intervjua – Recite da li vas je .... Nije, majke mi!

A šta se bez tražene zaštite od intervjuisanih moglo i očekivati, ako je opšte poznato da je Dragan Marković Palma suvereni vladar Jagodine sa kompetencijama koje daleko prevazilaze  ovlašćenja predsednika jedne gradske skupštine. Koliko bi, da navedem samo jednu od brojnih drugih mogućih posledica, tih osoba i/ili njihovih najbližih dobilo otkaz.

Koliko se sećam jedan od inicijalnih svedoka, zaposlen u hotelu u kome su se inkriminisane seanse dešavale – zaštićenog lika i promenjenog glasa, je javno govorio o detaljima tih seansi, napominjući da su u njima učestvovale i brojne ličnosti iz sveta politike, kao i druge javne ličnosti. Indikativno je i to da ga je Dragan Marković Palma i tako zaštićenog odmah prepoznao i to javno objavio uz napomenu da će on prepoznati i sve druge koji budu svedočili. Nije rekao kako – uz čiju pomoć ili samo na bazi svoje nepogrešive intuicije.

Šta je sa tim čovekom. Da li je saslušan – ako nije, zašto nije, a ako jeste proizilazi da je promenio svoj iskaz. Ako je ovo drugo u pitanju, onda je on počinio ozbiljno krivično delo lažnog prijavljivanja, kvalifikovano otežavajućom okolnošću, jer je njegov prvobitni iskaz izazvao i ozbiljno uznemirenje javnosti.     

 Proizilazi da tužilaštvo ni tom svedoku nije posvetilo dužnu pažnju, što se vidi iz dela saopštenja u kome se kaže da „nije utvrdilo postojanje osnova sumnje i dokaze za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica“.

Da li je u konkretnom slučaju tužilaštvo u pravu? Da, možda ne, jer u jednom drugom, sličnom  slučaju – slučaju Mike Aleksića, bivšeg vlasnika i bivšeg profesora, bivše škole za pripremu mladih osoba koje pretenduju da budu glumci, tužilaštvo postupa bitno drugačije. Njemu je samo na bazi  prijave bivše polaznice te škole, a danas odrasle osobe, glumice po struci, još u januaru mesecu određen pritvor od 30 dana, koji se evo i do danas uredno produžava, sa obrazloženjem da u slučaju ukidanja pritvora on može uticati na svedoke kao i da može ponovo učiniti isto krivično delo – koje još nije ni dokazano, pa proizilazi da  je Mika manijak – ni to nije dokazano, koji će odmah po puštanju na slobodu krenuti u akcije serijskog silovanja. Pa taj sužanj u zatvoru verovatno proklinje sve što je u vezi seksa i, ako je još uvek normalan, njemu će trebati ozbiljna terapija da to pokuša i protiv svoje bračne drugarice.

E sad, ako kažete da Miki Aleksiću ne produžava pritvor tužilaštvo već sud, u pravu ste, s tim što Više javno tužilaštvo u Kraljevu nije našlo osnova da slučaj Palma uopšte i dospe do suda. I dalje, ako kažete da su u pitanju dva različita tužilaštva – jedno kraljevačko, a drugo beogradsko, te da je u pitanju njihovo slobodnno uverenje, valja reći da u ovim slučajevima to ne stoji, jer u tužilaštvu ne važi princip slobodnog sudijskog uverenja, već princip subordinacoje koji znači da je tužilac nižeg ranga dužan da postupa  po nalogu tužioca višeg ranga, pa bi to značilo da ako u praksi i dođe do bitno različitog postupanja od strane nadležnih tužilaštva, viši tužilački organi, na čelu sa legendarnom Zagorkom Dolovac, bi trebali da intervenišu u cilju ujednačavanja tužilačke prakse. Sve to naravno pod pretpostavkom da tužilaštvo nije zaključilo da je građanin Palma, za razliku od građanina Mike, častan čovek kome ne bi palo na pamet da utiče na svedoke, te da u njegovom slučaju taj razlog za određivanje pritvora ne postoji.

Dragan Marković Palma se povodom odluke Višeg javnog tužilaštva iz Kraljeva nije oglašavao. Najavio je da će za pet dana, po povratku iz Paralije u koju je odveo „1.000 poljoprivrednih proizvođača iz 35 gradova iz cele Srbije“ u Beogradu održati konferenciju za novinare na kojoj će „izneti celu istinu o lažima“ kojima je optužen.

Uzgred, za neupućene, pored ranijeg formata Palmine vladavine poznatog pod nazivom „tri hiljade za gospodina, pet hiljada za gospođu“, ovde je u pitanju format tradicionalnih godišnjih višednevnih ekskurzija građana Jagodine, Srbije - i šire, najčešće u Grčku (ranije je i Beč bio opcija), koje on redovno organizuje, a niko da pita ovog narodnog poslanika i koalicionog partnera vlasti – možda je u tome i razlika izmedju njega i gore pomenutog građanina Mike, o čijem trošku on to radi, ko mu sastavlja spisak putnika  i sl. Nema informacija da li je ove godine među putnicima i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić koji se pominjao i kao redovnni učesnik inkriminisnih seansi koje su predmet ovog teksta. Ranijih godina  je i on učestvovao na ovim poslovnim ekskurzijama u ulozi pevača – pevao je kako su izveštavali mediji ne samo Miljacku, nego i neke grčke pesme.  

 

* * *

Dragi čitaoci, bio bi red da vam na kraju, posle ovog smornog teksta o događanjima u ovj zemlji pevača, ispričam neki vic. Umesto toga, ispričaću vam kako se to radi u normalnim zemljama, u koje mi već poodavno ne spadamo. Svedok sam te priče – iz vremena krajem osamdesetih godina prošlog veka kad je Džon Mejdžor nasledio čuvenu Margaret Tačer na mestu premijera Velike Britanije, jer sam u to vreme tamo živeo. Elem, otišao Mejdžor, negde u državnu posetu – Azerbejdžan, ako se dobro sećam, i oni mu na rastanku poklonili konja. Pravog, rasnog, trkačkog. Ne poklanja se predsedniku Vlade Njenog kraljevskog visočanstva neka raga. Pošto čovek nije mogao da ga povede sa sobom u avion, zamolio domaćine da mu ga pričuvaju. Prolazi vreme, a Mejdžor ne dolazi po konja. Domaćini se zabrinuli i pitaju kada će da ga vodi. Nije on toliko neozbiljan da zaboravi na čitavog konja. Problem je, međutim, bio u tome što njegov kabinet nikako nije mogao da nađe rešenje kako da plate prevoz konja. U budžetu takva stavka nije bila predviđena.

Naši vladari takvih problema nemaju. Oni jedu, piju, pevaju j…, sve o državnom (našem) trošku, bilo to budžetom predviđeno ili ne.

 

           *U mom selu ima jedan opančar.                           

            Što on pravi dobre opanke !

            Obuješ ih, popenješ se na soliter

            i skočiš sa desetog sprata –

           ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari