Foto: 
Autor nepozat

Opančar agencija* javlja – Lažu dušo!

Ima ona narodna koja kaže – ako ti je žena rođena u znaku ribe, ti si som. Sada u eri rodne ravnopravnosti, važi i obrnuto – ako ti je muž rođen u znaku ribe, ti si som, odnosno somica, u skladu sa novim pravopisom. No, bez obzira na ove rodno-pravopisne finese, odgovor je zajednički I uvek isti – Lažu dušo!

Ja ne znam u kom je znaku rođen Aleksandar Vučić, ali taj princip – Lažu dušo, je u opštoj primeni ne samo od strane njega, kao takvog (ovo poslednje zbog rime), već i od svih somova i somica koje ga okružuju, a postao je najvažniji princip i u pravosuđu, pa tako na primer, kad u istražnom postupku protiv poznate navijačke grupe Veljka Belivuka, zvanog Velja nevolja, Velja izjavi da su oni bili u poslovnim odnosima sa aktuelnom vlašću, te da su se, s tim u vezi, on i Vučić i lično sastajali, usledi ono – Lažu dušo, i time je ta stvar završena. Ili, kad Palma od Jagodine, dugogodišnji vladar tog srpskog grada u srcu Šumadije, kaže – Lažu dušo, onda time otpadaju sve optužbe o seksualnom zlostavljanju ženske populacije u tom gradu, jer su oni tamo na svojim poslovno-političkim debatama, tu žensku populaciju, a naročito one mlađe, koristili isključivo kao prevodioce, odnosno prevodilice – što bi bilo ispravnije sa aspekta rodne ravnopravnosti, a za tužioce dovoljan razlog da poveruju u tako izrečenu istinu, kojoj su on i njegovi, kao partija koja godinama učestvuje u aktuelnoj vlasti, posebno posvećeni.

Princip Lažu dušo usvojilo je i državno tužilaštvo što je, pored izvanrednih rezultata na polju procesuiranja kriminaliteta i korupcije, posebno istaknuto i u nedavnoj skupštinskoj raspravi prilikom izbora državnog tužioca kao ključni razlog da na tu funkciju ponovo – po treći put, bude izabrana Zagorka Dolovac. Bilo je doduše i javnih primedbi da pomenuta osoba ne vrši svoju dužnost jer ne reaguje na brojne optužbe koje dolaze sa strane opzicionog bloka, ali su takve primedbe generalno odbijene, opet primenom principa Lažu dušo, čime se taj princip pokazao i kao univerzalan.

Kažu da je od strane postupajućih tužilaca bilo i drugačijih mišljenja, ali je Zagorka Dolovac sve takve primedbe uspešno odbila, primenom pravnog principa subordinacije koji važi u tužilaštvu – tužilac nižeg ranga je dužan da postupa po nalogu višeg tužioca, time što je tužiocima saopštila da ona najbolje zna šta je za tužilaštvo najbolje (vidi tekstOna zna šta je za tužilaštvo najbolje ili na www.opancar.com). Time je ne samo pokazala kome u ovoj zemlji tužilaštvo kao državna institucija služi – onome što piše u Ustavu, ili aktuelnoj vlasti. A vlast ko vlast, zna to da ceni – Zagorka Dolovac je dobila novi mandat, tužilažtvo je obezbedilo miran san, a vlast pravo da preuzme ulogu tužilaštva – prihvata, odbija i kvalifikuje učinjena krivična dela, što potom javno i objavlljuje preko svojih medija, u ulozi službenih glasila, pa tako kad KRIK objavi da godinama izveštava o vezi grupe Veljka Belivuka sa vrhovima vlasti, da je do sada o tome objavio 203 napisa, a tužilaštvo to 203 puta prećutalo primenom pomenutog principa – Lažu dušo, vlast – kao aktuelni tužilac, iz toga izvuče svoje zaključke i preko svojih medija objavi da je to i najbolji dokaz da je KRIK kriminalna organizacija, jer kako bi inače mogli sve to da znaju da ustvari oni ne sarađuju sa tom kriminalnom grupom, te da iza svega toga stoji, ko drugi, do dežurni kriminalac Dragan Đilas. Naravno moja tetka Zorka će odmah u to i da poveruje, jer evo opet nam Vučić daje po 50 eura, boljeg predsednika od njega nismo imali, majka da ga poživi, opet ću da glasam za njega i tu se krug zatvara – i, vuk sit i ovce na broju.

Oni drugi bi mogli da postave i drugačija pitanja – zašto bi se, u tih 203 napisa, ta ozloglašena kriminalna grupa samoreklamirala i time ugrožavala svoju saradnju sa vlašću i drugo – zašto tog kriminalca Đilasa već jednom ne izvedu na sud, a deset godina su na vlasti! Biće da im on – ovakav kakvog ga označavaju, više koristi, nego da je u zatvoru. A uz to, ta njegova zlodela bi prethodno na sudu trebalo i dokazati. Na kraju, kakva je to vlas – u sred Beograda joj kidnapuju, ubijaju, kolju, melju … a ona za deset godina ne može da ih otkrije.

Ostaje da se vidi da li će i sudstvo prihvatiti princip Lažu dušo kao dovoljno dokazno sredstvo. Ako se to desi, bićemo prva zemlja u savremenom svetu koja je ukinula peavosuđe.

No, da se vratim na tužilaštvo i Zagorku Dolovac koju treći put za redom, aklamacijom biraju za državnog tužioca. Ona je za njih idealna. Totalno je amputirala taj deo pravosuđa i prepustila ga vlasti. Pa sada, kad pripadnici grupe Veljka Belivuka svedoče da im je kuću u beogradskom predgrađu Ritopek pronašao Aleksandar Vulin ili da je on zajedno sa njima natovario oružle koje se po raznim osnovima nalazilo u MUP-u i istovario ga u blizini kuće Aleksandra Vučića u Jajincima, da bi potom MUP, na čelu sa tadašnjim ministrom policije to „otkrio” i potom danima na televiziji zamajavao građane kako je tom spektakularnom akcijom uspešno sprečen još jedan – 999. po tredu, atentat na Akeksandra Vučića, oni to hladno demantuju ključnim argumentom – Lažu dušo!

Koleginice Dolovac, kad tad će, na ovaj ili onaj način, ova vlast da ode. Počnite da trenirate drugu opciju – kamuflirajte se, uzmite motiku, ratarsku odeću … imate zahvalnu paorsku facu, teško će vas sutra prepoznati. A ako vas i prepoznaju, to iskustvo može samo da vam koristi ako jednog dana zaglavite tamo gde pripadate, jer sa tolikim iskustvom na čelu tužilaštva sigurno vam je poznato da je i neprijavljivanje – u vašem slučaju kvalifikovano i kao nepostupanje, krivično delo, a tada će vam teško pomoći ono – Lažu dušo.

               

   * U mom selu ima jedan opančar.
   Što on pravi dobre opanke. !
   Obuješ ih, popenješ se na soliter
   i skočiš sa desetog sprata –
   ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić, 29.7.2021.

Komentari

Komentari