Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija* javlja – Mentalna anamneza jedne plavuše

Politika je kurva**, drevna je narodna izreka – dakle, što bi filozofi rekli, to je aksioma prva.  Darija Kisić Tepavčević (dalje: DKT) je političarka – dakle, to je aksioma druga.

 I sad bi, prema naprednom filozofskom shvatanju, primenjenom na slučaju anamneze filmskog reditelja Gorana Markovića, trebalo da sledi zakljičak – ergo, DKT je kurva!

Međutim, “agencija” Opančar zastupa tradicionalna filozofska učenja o stvarnom smislu aksiome, prema kojima “za izbor određenih stavova kao aksioma neke teorije, ne uzima se samo stepen njihove očiglednosti, već se za aksiome uzimaju stavovi od kojih je moguće što jednostavnije izvesti istinite iskaze teorije”, dakle tek treba dokazati da je DKT kurva.

Prvi stav je da je DKT plavuša. Ne postoje zvanični podaci koji bi potvrdili shvatanja da su kurve najčešće plavuše, tim više što u konkretnom slučaju nije poznato da li je DKT prirodna plavuša – u kom slučaju bi se radilo o pretpostavci genetske prirode ili je DKT plavuša po svom sopstvenom izboru, u kom slučaju bi se – pravno, radilo o svesnom opredeljenju – nameri, odnosnno direktnom umišljaju, ili što bi stari  Rimljani rekli – culpa lata. Nepouzdanost ovog stava potkrepljuju i kontradiktorni napisi o ovoj pojavi, zasnovanni, na primer, i na vestima poznatog britanskog reportera Monti Pajtona – po jednima svaka deseta kurva je plavuša, dok je po drugima svaka deseta plavuša kurva.

Drugi stav je da je DKT pragmatična osoba, rukovođena principom da sve ima svoju cenu, što je za ovo razmatranje od još većeg značaja.

Na javnoj sceni Srbije DKT se pojavila marta prošle godine i u prvom momentu je delovala kao pozitivno osveženje, da je čak i Marinika Tepić, članica tada opozicionog Saveza za Srbuiju, postavila na svom tviter profilu i fejsbuku (dokumentovano video zapisom) sledeću objavu:

„Za mene je prof. dr Darija Kisić heroj dana”. Nasred RTS-a večeras tačno rekla:
"Mi smo 1. marta izolovali prvu infekciju... Odmah nakon dva dana imali smo drugi importovan slučaj”, da bi samo dan kasnije premijerka Ana Brnabić, umesto profesorke DKT, saopštilsa da je DKT napravila lapsus – umesto “1 marta, profesorka DKT je htela da kaže “krajem prve nedelje marta.”, što je  potom i profesorka DKT potvrdila, a sve je to bilo od velike važnosti za otkrivanje počretka korona pandemije u Srbiji, jer da je prvobitna izjava ostala na snazi, SNS ne bi mogao da objasni zašto je i posle toga držao masovne predizborne mitinge, dok prema drugoj lapsusovanoj izjavi, korona se u Srbiji pojavila tek posle pomenutih predizbornih mitinga.

Bilo kako bilo, nakon tog lapsusa, DKT, epdemiolog, profesor medicinskog fakulteta u Beogradu, članica kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, je nastavila da gura “ko Merkur” na političkoj (ne i medicinskoj) sceni Srbije da bi nakon prošlogodišnjih izbora, zajebala (izvinjavam se na ovom kolokvijalnom izrazu) medicinsku karijeru i postala Ministarka za rad i socijalno staranje – za poslove koji sa njom i njenom strukom nemaju blage veze, što znači da se ona u te poslove u skladu sa tim i razume.

Krizni štab je u prvim danima pandemije zasedao svakodnevno i istog dana saopštaao svoje zaključke i preporuke, tako da je već tih dana DKT skrenula pažnju javnosti svojim izgledom – na radost muškog dela populacije izgledom bujne rasne plavuše, a na užas ženskog dela populacije izgledom napirlitane osobe, dnevno izblajhane, koja ne nosi masku, valjda da ne pokvari frizuru,  ne nosi je ni vođa, pa šta!, skockanu kao za modnu reviju – od milošte prozvana „Karleuša“, pa je postavljano pitanje, kako to u okolnostima vanrednog stanja postiže i da li je taj stil oblačenja baš najprimereniji za celodnevni rat sa koronom u kome, kako se predstavlja, i ona učestvuje.

Treći stav bi bio kvantitativna valuacija stava 2. Polazeći od vladajućeg stava da sve ima svoju cenu, procena je da je taj mentalni element kod DKT veoma izražen, jer kod normalnih ljudi nije uobičajena pojava da se karijera univerzitetskog profesora zameni ministarskom foteljom u portfelju o radu i socijalnom staranju o čemu nemaš pojma, pa je pretpostavka da je visina transfera bila iz kategorije onih koji se ne mogu odbiti – ne samo za nju, već i za njene bližnje. NJena snaha, bivša ministarka pravde Nela Kuburović, sada Kuburović Kisić, je imenovana za ambasadorku Srbije u Stokholmu, a njen brat Bojan Kisić ubira milionske – u evrima, poslove od raznih ministarskih resora i državnih preduzeća, čime se potvrđuje teza da sve ima svoju cenu, odnosno da je politika kurva.

Iz zahvalnosti za dobrobiti koje su joj učinjene, a neki kažu i zbog nostalgije prema medicinskim naukama, DKT je ovih dana objavila anamnezu bolesti Gorana Markovića, poznatog filmskog reditelja. Pošto je  odmah konstatovala da je on depresivno potišten, za razliku od nje tako razdragane, na kraju je zaključila da je on frustriran i agresivan – ko ne bi bio kad ovu zemlju vodi bosanski lobi: Vučić, predsednik, Šešelj – glavni guru iz senke, Dodik – „dedinjac“, na privremenom radu u Republici Srpskoj, onaj narednik Brnabić, kao predsednik Vlade – ko zna iz koje pizde materine je i on ovde kod nas došao, pa Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade ... evo sada i DKT, a na sve to se oglašava onaj seksolog, Dr Jovan Marić, tek toliko da ne padnu u zborav njegove budalaštine – koji je čak zavredneo da nas kao ambasador pretstavlja u Nigeriji, gde je pravio kojekakva seanja, pa su zbog bruke morali da ga vrate u zemlju, kaže da su napadi na njegovu bosanku Dariju seksistički, a Darija je „ponos lekarske struke“. Aferim!

Umetnički impotentan – ko bi rekao da se DKT, tako uspešna, razume čak i u tu vrstu impotenncije.

Bez nacionaalnog identiteta – kako je krennulo izgleda da svima nama jedino preostaje da uzmemo bosanski nacionalni identitet.

 

Umesto zaključka, jedan  vic

- Ćao, zovem se Milovan, imam 44 godine, političar sam. Politikom se bavim 21 godinu i pošten sam čovek.

-Drago mi je, ja sam Dana, imam 35 godina, bavim se prostitucijom 10 godina i još uvek sam nevina.

 

*U mom selu ima jedan opančar.       

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

**Termin kurva u ovom tekstu upotrebljen u njegovom kolokvijalnom značenju koji označava ličnost “koja je zbog novca ili materijalne koristi spremna izdati svoje ideale, porodicu, prijatelje, naciju ili društvenu grupu.” (Vikipedija)

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari