Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - Najnovije vesti

Sory Bana no brake* – Poznata estradna zvezda, pevać Aleksandar Vuksanović, umetničko ime Aca Lukas (poreski identifikacioni broj nepoznat – peva u Srbiji, živi u Nemačkoj, gde po sopstvenoj izjavi plaća i porez, pa je od te obaveze u državi Srbiji oslobođen), angažovan je od strane poznate ružičaste tv kuće sa nacionalnom frekvencijom, za estetskog savetnika – modni dizajn, stajling i tako to … Svoje cenjene komentare i druga zapažanja Aca Lukas će davati uživo u kontakt emisijama te tv kuće.

Za realizaciju ovog za naciju značajnog projekta zadužena je jedna od najveštijih voditeljki (vidi prethodne tekstove ovog autora) Verica Bradić, a uz sasluženje Aleksandra Šapića, lidera opozicione stranke B SPAS S (Bože spasi Srbiju), izvesnog Zorana Ćirjakovića (kažu eksperta za medije – a naročito novinare) i Olivere Zekić, kao spoljne saradnice, koja će svoje UTISKE o tom značajnom projektu naknadno tumačiti naciji.

Kažu da su se pozitivni efekti osetili već posle prve emisije – značajno je porasla prodaja šapona za kosu pod nazivom – VKL (Vidi Kako sam Lep), prezenter Aca Lukas, pre i posle upotrebe šampona.

 

*Sory Bana no brake – U bukvalnom prevodu: Oprosti gospodaru, nemam kočnice – a vezano je za jedan stvarni događaj: Negde sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, za vreme službenog puta u Zambiji, vozimo se jednom od prelepih avenija i na jednom semaforu neko nas snažno udari od pozadi. Izlazimo iz kola, u susret nam ide crnac – vozač onih drugih kola, i bukvalno se kliberi od smeha – Sory bana no brake!   (Ne znam zašto me taj događaj podseti na nedavnu emisiju Hit tvit na Pinku i pomenute goste).

 

 

* * *

 

Milorad Dodik, zvani Mile od Laktaša u ulozi političara – Draško Stanivuković, student, funkcioner Partije demokratskog progresa (PDP), svojevremeno – 2016. godine, “kandidovao se za odbornika u Skupštini Grada Banjaluke i sa osvojenih 2.000 glasova postao najmlađi odbornik u istoriji lokalnog Parlamenta”, a na parlamentarnim izborima 2018. godine kandidovao se za ulazak u Skupštini Republike Srpske i “sa skoro 20 000 glasova dobio mandat poslanika u entitetskom Parlamentu”, je na prošlonedeljnim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini ubedljivo pobedio kandidata Dodikovog SNSD i tako postao do sada najmlađi gradonačelnik Banja Luke.

Sada ću prvi put moći da uđem u Gradsku upravu, a da me  tamo ne čeka policija, bila je nakon pobede njegova prva izjava.

Za razliku od njega, Mile od Laktaša, ne krije svoje razočarenje, pa preti: Stanivuković neće imati podršku SNSD za projekte koje planira u Banja Luci. Ide toliko daleko pa pita i čime će se Banja Luka zimus grejati, jer im Republika Srpska čak ni za grejanje neće pomoći – Ima toliko drugih gradova kojima će naša pomoć biti dobrodošla, kaže Mile, iskusni političar, dosadašnji suvereni gospodar Banja Luke i šire – čitave Republike Srpske.

Znamo mi da se tako vlada ne samo u Republici Srpskoj, već i šire – njenoj vaskolikoj zaštitnici, Republici Srbiji, ali niko to ne radi tako “transparentno” kao Mile, kome je posle ovih izbora od velikih gradova ostao još samo Beograd.

A Banja Luka i njeni građani, dok je majčice Srbije, ne moraju da brinu – to im je lično poručila Ana Brnabić, premijerka Srbije, prilikom posete, dan uoči izbora i sad je najinteresantnije pitanje – da li će aktuelna vlast Srbije štititi Dodika ili Republiku Srpsku od Dodika. 

Čini se da je na delu povratak demokratije na Balkanu – počelo je sa porazom VMRO u Makedoniji, pa porazom DPS u Crnoj Gori, pa evo sada nagoveštaja i za Bosnu i Hercegovinu (i Bašir Izetbegović je izgubio Sarajevo) … Ko je na redu?

 

 

* * *

 

Ko shvati razumeće – Upitana za komentar o najavljenom dijalogu vlasti i opozicije, koji posredstvom Evropske unije treba da otpočne u Srbiji, novoimenovana ministarka za društveni dijalog Gordana Čomić kaže “da Ministarstvo na čijem je čelu nije nadležno za politički dijalog i da su za to zaduženi Skupština Srbije i Evropski parlament, a da Ministarstvo može da pomogne nekoj od te dve institucije, ako zatraže pomoć”

"Politički dijalog između Narodne skupštine i Evropskog parlamenta nije, ne može biti i neće biti nadležnost ministarstva" (sve prema N1), kaže rezolutno ova iskusna političarka, bivša dugogodišnja funkcionerka DS-a, nekada najveće i najrespektabilnije demokratske stranke u Srbiji i treba joj verovati, jer ako se neko u demokratiju razume to bi svakako trebala biti ona – uspešno je zavela demokratiju u svojoj bivšoj stranci DS-u i eto je sada da to isto zavede i u vlasti.

Elem, pošto sada znamo da se ministarka za dijalog neće baviti najavljenim projektom društvenog dijaloga, ona na pitanje novinara da li će se baviti pitanjima kako poslanici razgovaraju u Skupštini i etiketiraju političke protivnike izjavljuje:

“U suštini hoću, pošto je promena ponašanja tako da svi pročitamo ko je zašto nadležan i da radimo ono što pročitamo kad pišemo. To je vaspitavanje za vladavinu prava a vala nevaspitanih zato kol’ko volite tako da posredno – Da, baviću se političkom kulturom i smanjenju nečitanja i nevaspitanja u društvu, jer je ono štetno”. 

Nisam baš sve shvatio – ja sam od onih koji odmah shvate kad im se triput objasni, pa ću je i dalje zapitkivati:

Gospođo Čomić, ako sam dobro shvatio, vi kao ministarka za dijalog se nećete baviti dijalogom, već društveno vaspitnim radom poslanika, što je svakako korisno – čitati, čitati i samo čitati, ono napisano, ali kao što je opšte poznato poslanici baš nešto i ne čitaju, više pričaju – svašta, a pisanjem se bave uglavnom novinari, pa je taj vid edukacije verovatno prevashodno njima i namenjen i, ako dozvolite, još jedno pitanje: Da li u vaspitanje spada i uzdignuti srednji prst u performansu streljanja narodnog heroja Žikice Jovanovića Španca koji vas je i preporučio za ministarku? 

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari