Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine... (2)

Virus korone se širi svetom – u Kini se broj zaraženih smanjuje i sve se čini da je tamo ova pošast stavljena pod kontrolu zahvaljujući drastičnim merama koje su od prvog dana izbijanja epidemije primenjene. To potvrđuje i Svetska zdravstvena organizacija, uz pohvale koje upućuje Kini u vezi preduzetih mera i funkcionisanja zdravsttvenog sistema te zemlje.

Nažalost, u ostalim delovima sveta epidemija se širi. Posebno u Južnoj Koreji (za Severnu Koreju nema podataka – čini se da je komunistički sistem imun na viruse, što bi se moglo reći i za Rusiju i zemlje sličnih režima). Japan razmatra otkazivanje olimpijskih igara, što se koliko je poznato, poslednji put desilo za vreme Drugog svetskog rata.

U Evropi, najgora situacija je u Italiji – javlja se da su samo u jednom danu umrle 133 osobe, da su uvedene stroge mere kretanja, da je praktično cela zemlja u karantinu.

Svet je na ivici pandemije. Epidemiolozi upozoravaju da bi to već i bio slučaj kada bi bili poznati podaci za Afriku i Južnu Ameriku… da bi upravo stigla vest da je otkriven i prvi slučaj oboljenja u Egiptu …

Kod nas je juče saopšteno da je otkriven drugi slučaj oboljenja. U pitanju je jedan kineski državljanin, i – suprotno dosadašnjoj, opšte prihvaćenoj praksi u svim zemljama sveta, nikakvi drugi detalji o obolelom nisu objavljeni – ni ko je on, da li je to neko od kineskih radnika zaposlenih na raznim radovima u zemlji, što je posebno značajno jer je poznato da oni žive ovde u širim kineskim zajednicama ili je u pitanju kineski turista, ni kad je došao, ni kud se kretao, ni gde je živeo … ni zašto se ti podaci ne saopštavaju. Ništa od toga, što budi mnoge sumnje i strah da je u pitanju slučaj iz šireg okruženja obolelog, u kom slučaju bi se odatle moglo očekivati još slučajeva.       

 

Čuvajte se komaraca – Državno rukovodstvo (sastavljeno od NJega) u saradnji sa državnim zdravstvenim kolegijumom na čelu sa NJim (u daljem tekstu NJNJ), a povodom vesti da je država IZRAEL – nakon otkrivanja zaraze kod dva učesnika nedavne američko-izraelske konferencije, na kojoj je i NJNJ učestvovao, sve članove delegacije stavila u karantin, dalo je, na pitanje novinara, odgovor da NJNJ neće iči u karantin, da se neće testirati i da neće nositi masku … ostaje kod ranije saopštene preventive – jedna čašica rakije dnevno. S tim u vezi, NJNJ je uzgred saopštio i jednu aktuelnu i veoma korisnu informaciju – Čuvajte se komaraca, u svetu dnevno 2740 ljudi umre od ujeda komaraca, što je 25. puta veći rizik nego da obolite od korona virusa.

U skladu sa tim i Ana Brnabić, predsednik vlade Srbije – organa nadležnog po Ustavu za  propisivanje mera zaštite od epidemije saopštava “da u ovom trenutku nema potrebe za otkazivanje javnih dogđaja …” – a posebno ne izborne kampanje koja je upravo započela.

Koje smo mi sreće jbt! Ako nas korona i mimoiđe, NJNJ neće.

 

Idemo na izbore – Kakva je medijska situacija u Srbiji uoči izbora u jeku upravo započete izborne  kampanje. O tome su u rezidenciji norveškog ambasadora u Beogradu novinari razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić.

Pošto je prethodno napomenula da ona zna da mnogi od prisutnih smatraju da medijska situacija u Srbiji nikad nije bila gora, ona zna da to nije tačno, “svakako da je bolje i mnogo bolje nego što je bilo”, reče osoba koja ko zna u kojoj pizdi materini bila u vreme za koje tvrdi da je bilo gore, za razliku od onih koji tvrde suprotno od nje – a živeli su i u to vreme radili ovde. Ne mogu da se setim boljeg vica od onog kad je žena zatekla muža u ljubavnoj prevari, a on joj u samoodbrani kaže – Draga, pa nije valjda da ti više veruješ svojim očima nego meni.

Pritom, g. Brnabić, ne pomenu da je ova politička opcija na vlasti već osam  godina – što je duže od svih vlasti posle devedesetih godina prošlog veka – pa da ništa nije valjalo u ono vreme, šta su oni za ovih osam godina u tome popravili.

 

Krušiku nešto nije dobro – “Krušik danas nije u sjajmoj situaciji. Nismo ovde došli da kukamo, iako mi je došlo da iz kože iskočim da vam pravo kažem …”, reče Predsednik obraćajući se radnicima namenske fabrike Krušik u Valjevu.

Šta se to u međuvremennu desilo sa saopštenjima o dobrom poslovanju Krušika koja su do nedavno plasirana za vreme afere “Krušik”, koju je pokrenuo zaposleni u fabrici Aleksandar Obradović tvrdnjom da fabrika prodaje robu privatnim firmamama – među kojima je i otac ministra policije, po ceni nižoj od tržišne, da bi je ovi potom dalje prodavali po znatno višim cenama.

 

Dragiša Čolić, 10.03.2020.       

Komentari

Komentari