Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija* javlja – Ništa nam nije al’ leka nam nema

Znam da sam ovaj naslov već koristio u mojim tekstovima – počeo sam kao onaj nezamenjivi Aleksandar Mitrović, šef poslaničke grupe SNS u skupštini Srbije, da prepisujem sebe, ali za ovaj tekst, nisam mogao da nađem bolji naslov. A kad sam već kod toga da vam kažem i kako je on nastao. Ispričao mi je to svojevremeno Safet Sukić, direktor Inexovog predstavništva u Budimpešti. Kaže, nije vic. Stvarno tako bilo kod njega u Novom Pazaru. Pominjao je i imena, ali ne bi bilo zgodno da ja to sada iznosim – Došao čovek, lekar, kod prijatelja u goste, ovi ga lepo dočekali i sve bilo divno i krasno, kako i dolikuje među prijateljima. Primetio prijatelj međutim, da domaćica nešto ne izgleda najbolje – ubledela, vene, ni traga od one svežine koju je nekad imala. Na rastanku, kad je polazio kući, on joj reče – Snajka meni se ne sviđa kako ti izgledaš! Nego ti prijatelju da dovedeš ženu kod mene, da uzmemo rezultate i da vidimo o čemu se tu radi. Prijatelj ga posluša i pođu oni kod doktora. Rezultati u redu, doktor je pregleda sve u redu! Slušaj snajka, ‘ajde ti sad lepo izađi i reci onom tvom mužu da uđe. Žena se prepade, izađe napolje i reče mužu da uđe, kako je doktor rekao. – Slušaj ti prijatelju, tvojoj ženi nije ništa, nego ti prijatelju to moraš da delješ, žena ti propada, vene. Izađe muž, snuždio se i ćuti. Žena se uplaši da nije ono najgore i skoči na njega da joj kaže, pa šta god da je u pitanju. Muž je pogleda i reče – Ništa ti nije al’ leka ti nema!

Na tu asocijaciju sam došao gledajući, pre neki dan, razgoropađenog Željka Mitrovića, vlasnika tv Pink, u emisiji Prav ugao Ljubice Gojgić, a u duelu pomenutog Željka Mitrovića sa Savom Manojlovićem liderom pokreta Kreni promeni. Taj duel je u medijima bio dosta najavljivan – voli naš narod duele, a Rade Veljanovski, profesor Političkih nauka, je tim  povodom u intervju za list Danas izjavio: “Ne mogu Savo Manojlović i Željko Mitrović  nikakvim svojim dijalogom niti razmenom mišljenja da nas ubede u nešto novo. Ali i pored toga dobro je da ima dijaloga, pogotovu među ljudima koji o određenoj stvari različito misle. To je korisno za demokratiju i dobro je za zdravlje društva”

A sve to povodom inicijative pokreta Kreni promeni da se u predstojećoj raspodeli nacionalnih tv frekvencija televiziji Pink ne obnovi nacionalna frekvencija, jer nisu ispunili ništa od onoga što su po pravilniku o raspodeli tih frekvencija bili dužni da ispune, a što se odnosi na obaveznih 20% dečijih, školskih, obrazovnih, dokumentarnih  i drugih  edukativnih sadržaja – prema izveštaju REM-a, agencije za elektronsko praćenje medija, takvih sadržaja u redovnim programima tv Pink je bilo 0 (nula). Suprotno tome njihovi rijaliti programi obiluju eksplicoitnim scenama svađa, nasilja, čak i scenama seksa, batinanja, pomenut je i slučaj upada spolja uz intervenciju sa pištoljem, te prinudno zadržavanje učesnika u tim programima, što je ravno lišenju slobode, a što je dozvoljeno samo policijskim i pravosudnim organima. Za ti inicijativu prikupili su i preko 200.000 potpisa. 

To u uvodnom obraćanju reče Savo Manojlović, a onda na scenu uleti Željko Mitrović, koji nas odmah u startu upozna sa likom i delom Save Manojlovića – to je lažov, prevarant, plaćen od Rokfelera da radi to što radi, koji je prodao svoju imovinu na Kosovu i došao u Beograd, da njemu, Beograđaninu priča kako će on da radi, dosta mu je takvih, nipodaštava inicijativu peticije pokreta Kreni promeni, sa 200.000 potpisa građana – on može da organizuje peticiju sa 2.000.000 potpisa, dosta mu je u ovoj zemlji onoga što manjina radi izabranoj većini, ne priznaje ni podatke REM-a prema kojima u njegovim programima nema gore zahtevanih sadržaja – to se ne broji tako već generalno na sve programe, ne mora on da ima svega toga, dovoljno da se  uzmu samo njihove emisije iz unutrašnjosti, a to su sve dokumentarni program – REM to ne računa tako, ne pomaže ni to što mu i Sava i voditeljka poturaju pod nos i izveštaj REM-a i važeći pravilnik po kome je to rađeno, čitaju mu i odgovarajući član kojim je to regilisano, ali  Željko se ne da – to je pisano pre nego što su im oni poslali svoju  aplikaciju kako REM to treba da računa, a ovi iz REM-a tu njihovu aplikaciju još nisu uneli u svoje pravilnike, oni na Pinku sve rade po zakonu – a zakone i zakonitost tumače oni sami! Njihovi rijaliti program su baletski program prema svetskim tendencijama za tu vrstu programa – blago nama šta nas sve ošekuje ako REM prihvati i u svoje programe unese aplikacije Pinka.

Na kraju je pomenut i krajnje negativan oglas  o liku i delu Olivera Ivanovića koji je danima emitovan na tv Pinku pre njegovog ubistva. Želko Mitrović i za to ima pravdanje. To je bio plaćeni oglas, a oni kad neko plati to moraju i da emituju! Ko je platio, to neće da kaže, pa je reporterka sa tv N1 to pitanje postavila i Ani Brnabić, predsednici Vlade. Ona je najpre lakonski odgovorila da nije gledala tu emisiju i po principu – pametniji si kad ćutiš, tu je mogla i da stane, ali kad je reporterka postavila i dodatno pitanje – da li je to platila Vlada ili neka od Vladinih institucija, ona je uzvratila da ona na to neće da odgovori i zbog toga što jedan od dva medija medju kojima je i  tv N1, za nju nije kredibilan – nisu objektivni, nisu profesionalni, pa ona to mora da pogleda svojim očima, tako da ako se premijerka tim povodom više ne javi, to znači da se tu radi o onom nekredibilnom mediju. Ne shvatam čemu taj glupavi dodatak, jer radi se o pitanju na koje niko ne želi da da odgovor, a ono svakako interesuje građane ove zemlje, a spada i u kategoriju onih pitanja kad vas neko pita da li pada kiša ili ne pada, irelevantno je ko to pitanje postavlja.  

I sve je to razbarušeni i razgoropađeni Željko Mitrović rekao u dvoglasju ne samo sa Savom, često i u troglasju sa voditeljkom kad je ona pokušavala da ga obuzda. I tu dolazimo do poente ovog teksta. Koliko je meni poznato taj stil dijaloga prvi je na ovim prostorima lansirao Šešelj još devedesetih godina prošlog veka – kad učesnik u dijalogu počne da priča nešto što tebi ne odgovara, ti uskačeš i uglas sa njim pričaš svašta, tako da niko ne može da razume šta onaj koji je dobio reč govori. To je usavršavano i kasnije, naročito od ove napredne vlasti – Sima Spasić koji sa svojim bubnjevima i talambasima hoda zemljom Srbijom i ometa sve opozicione skupove – o kojima ga neka od za to nadležnih vladinih institucija redovno obaveštava, jer ne bi bilo logično da sam Sima barata logistikom – ko, kada i gde se takvi skupovi održavaju  sve to ide dotle da mu država Srbija za tu misiju daje lokaciju za svoje sedište u najekskluzivnijem poslovnom delu Niša. To je za pomenute aktivnosti na otvorenom prostoru. Kad je reč o indoor aktivnostima te vrste – Simini talambasi nisu pogodni za to, za to je zadužen Vladimir Orlić, doktor elektrotehničkih nauka – sunce ti ljubim koja kvalifikacija za taj nalog, što bi rekla ona dva glumca zozona u kladioničarskim tv reklamama.

Šta hoću da kažem – Otišli su sa vlasti i Šešelj i Tomilav Nikolić, otići će kad tad i Aleksandar Vučić, ali ništa se neće promeniti bez dubokog oranja. Ti sistemi su izrodili nebrojano malih šešelja koji će do poslednje kapi krvi braniti stečenu imovinu – ovako kako je Mitrović Željko brani, a otuda i onaj naslov – Ništa nam nije al’ leka nam nema.       

 

*U mom selu ima jedan opančar.      

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić, 22.6.2022.

Komentari

Komentari