Foto: 
nova s

Opančar agencija* javlja – O kontroverzama i još koječemu ponešto

Priča prva – Jedna izvanredno pametna žena, priznata u struci koju obavlja, priznata i kao javna ličnost i po svojim političkim stavovima, je negde krajem 2016. godine bila privedena (neću da kažem uhapšena), prilikom kupovine droge i kako to biva sa javnim ličnostima – stvar je pukla. Da pođemo od zakonski najbezazlenije pretpostavke – nabavljala je drogu za ličnu upotrebu. Relevantna odredba Krivičnog zakonika (član 246a) za takvu situaciju je tada glasila:

(1) Ko neovlašćeno drži u manjoj količini za sopstvenu upotrebu supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine, a može se osloboditi od kazne.

(2) Učinilac dela iz stava 1. ovog člana koji otkrije od koga nabavlja opojnu drogu može se osloboditi od kazne.

(3) Opojne droge oduzeće se.

Šta se sa junakinjom ove priče potom desilo, nemamo pojma – nije pisalo u novinama, znamo samo da zatvorom nije kažnjena – i dobro je što nije, šta mi obični smrtnici znamo o bolestima zavisnosti.

Priča druga – Biljana Srbljanović, dramska spisateljica, redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, čiji “dramski rad karakterišu politička angažovanost i oštra kritika savremenog drutva” (Vikipedija), gostovala je pre neki dan na tv N1 u emisiji Novi dan. Povod – nemila otkrića koja su ovih dana objavljena o seksualnoj zloupotrebi mladih talentovanih devojaka i devojčica – budućih naučnica, u istraživačkoj stanici Petnica, koja je doskora, nadam se da će to biti i ubuduće, služila na ponos ovoj zemlji. Neću ovde dalje o onome što je BS rekla  o tom skandalu, a posebno o inkriminisanom “profesoru” ni o tadašnjem direktoru ove institucije kome su ovi slučajevi prijavljivani a on godinama štitio napasnika – “kako da ga ostavim bez posla”!!! Sve što su BT i voditeljka Nataša Miljković o tome rekle, potpisujem.

Potom se došlo i do već pomalo zaboravljenog slučaja Mike Aleksića, koji je godinama u svojoj privatnoj glumačkoj radionici, obučavao decu zainteresovanu za studije glume i važio za u tom poslu najboljeg, koji je tu decu – tako se ispostavilo, takođe seksualno zloupotrebljavao i slažem sa svim što je tim povodom rečeno, sem u jednom što je i poenta ovog teksta – BS s pravom kaže da je tu učinjeno sve što se moglo, ali da nam za sve dalje nedostaje sistem.

Voditeljka mirno primećuje – a ko je zadužen za sistem, sa jasnom aluzijom da je to vlast, BT se sa tim ne slaže – svi smo mi zaduženi za sistem – Kako? Nije objasnila.

Do sledećeg nesporazuma došlo je povodom voditeljkinog pitanja o slučaju “Palma”. BS oštro brani tezu da se slučaj Palma ne može poistovetiti ni sa Petnicom, ni sa Mikom Aleksićem, jer tu nedostaje reakcija žrtve, a diskvalifikacija tog slučaja je u tome što su tu aferu otkrile tamo neke političke stranke – ne pomenu im ni ime, a ona, kako ispada, ne želi da se bavi političarenjem. I eto, snažne sugestije tužilaštvu koje se već mesecima muči kako da pronađe formulaciju za poželjnu odluku – da nema dovoljno osnova za dalje procesuiranje tog slučaja, jer ni oni ne žele da se bave političkim prepucavanjima, jer žrtve se ne oglašavaju – ni oni ni BS ništa o onome da su podnosioci prijave, spremni da izađu u javnost sa imenima žrtava koje su spremne i da svedoče, čim im tužilaštvo garantuje bezbednost, a što tužilaaštvo iz nekog  razloga ne želi da učimi, čak i pored javne pretnje glavnog aktera da će on doznati imena svih tih “navodnih” žrtava, a time i mog snažnog osećaja da su junaci obe ove priče ipak povezani.

Poštovana gospođo BS, znate li zašto je propao protest gađana koji su mesecima šetali, poznat pod nazivom “Jedan od 5 miliona” – zbog vas koji zastupate nekakve kvazi demokratske stavove o štetnosti mešanja političkih stranaka u spontane narodne proteste, jer to su građanski protestii i ne treba dozvoliti da se u njih infiltrira opozicija koja je kao što je opšte poznato, kompromitovana – I danas se sećam zapenušane Mirjane Karanović koja je na televiziji žustro zastupala te stavove, a nigde je nije bilo kad je to sve kasnije propalo. Svaka čast i hvala Branislavu Trifunoviću i svima onima koji su u tim protestima učestvovali, ali moralo se pretpostaviti da niko od njih – priznajte ni Vi ni Mirjana Karanović, nisu spremni da zanemare svoje karijere i da se posvete tom poslu, jer to mora da se instrumentalizuje i da se od toga kako ispravno gore rekoste napravi sistem. A sve dok vi mrsomudi ne prestanete da prebrojavate krvna zrnca svakoj političkoj stranci od tog sistema nema ništa i eto nama Vučića kao doživotnog šefa naših života. U tome i jeste razlika između Vučića i svih vas koji tako delate – on tih problema nema, sutra da Đilas odluči da mu priđe, on bi ga prihvatio bez i jedne treči međusobnog preispitivanja.

Gospođo BS, ni vi ni ja nismo u situaciji da hleba nemamo. Ali kako vama kao vrsnoj intelektualki ne smeta da slušate ono što priča na Pinku Ana Brnabić povodom pisanja Danasa o učešću Andreja Vučića u izboru mesnih zajednica u Novom Sadiu, o Vučiću da ne govorim, koji se iz inostranstva, sa važnih državnih razgovora, javlja da to pisanje demantuje argumentom da njegov brat Andrej i inema džip – Zar to ne vređa vašu inteligenciju.

 

*U mom selu ima jedan opančar.                                      

            Što on pravi dobre opanke. !

            Obuješ ih, popenješ se na soliter

            i skočiš sa desetog sprata –

            ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari