Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - O kurvama i kurveštijama

Znaš li jarane u čemu je razlika između kurve i kurveštije, pita Mujo Hasu. Ne znam ti ja to bolan, za mene su sve one iste, kaže Haso. Nisu – ove druge su veštije, reče Mujo.

Zločin i kazna – U zemlji Srbiji dogodio se strašan zločin. A otkrio ga je UNS – Udruženje Novinara Srbije, na ćelu sa predsednikom Vladimirom Radomirovićem, uz sasluženje bivše predsednice, Ljiljane Smajlović, lično.

Što bi pravnici rekli, biće krivičnog dela sadržano je u saopštenju koje je nedavno prenela televizija N1:

„Zbog svih neistina koje se svakodnevno objavljuju u tabloidima i na pojedinim televizijama u Srbiji o suvlasniku United Grupe Draganu Šolaku, gospodin Šolak tužio je Pink i International Company d.o.o., Radio difuzno preduzeće Studio B d.o.o., Insajder Tim d.o.o. koji je zvanični vlasnik tabloida Informer i Dragana J. Vučićevića, sopštava United Grupa.

Švajcarski sud je doneo odluku da su tuženi mediji obavezni da isplate Draganu Šolaku obeštećenje u deviznom iznosu (CHF), da moraju da uklone stranice svih tekstova i linkove emisija na kojima se vrši povreda prava ličnosti, kao i da se uzdrže od budućeg ponavljanja ovog dela i da objave sadržaj presude.“

 Najpre o suštini presuđenog koje je tako uzbudilo Ljiljanu Smajlović i Vladimira Radomirovića – koliko je puta do sada Dragan Đilas, na primer, za isto delo tužio i dobijao presude protiv istih tuženih kod domaćih sudova (on je žitelj Srbije) i da li su ikada ovde uzbuđeni Lj. S. i V. R. sa funkcija na kjima su se nalazili (UNS – Udruženje Novinara Srbije) digli glas protiv toga? Sve se završavalo u tihu, kazne su plaćane kao ukalkulisani a isplativi rizik i tuženi su terali dalje. A uzgred i pitanje – koliko je puta Savet za štampu za ista dela izricao opomene ovde tuženima i da li su pomenuti Lj. S. i V. R. i na to na isti nači reagovali?

A sad o pravnim glupostima kojima se nadri ptravnici Lj. S. i V. R. ovde bave – Po njima, suština inkriminisanog dela televizije N1 sastoji se u tome što su saopštenje United Grupe, kojoj i sami pripadaju, preneli bez uvida u presudu švajcarskog suda i taj stav oštro zastupaju u medijima i na televizijama na kojima gostuju. S tim u vezi, problem po Tv N1 mogao bi nastati samo kad bi se ispostavilo da njihovo saopštenje nije u skladu sa presudom. A ako je to u pitanju, tuženi su dobili presudu (to se zaključuje i iz gore citiraniog saopštenja – da moraju javno i da je objave), pa mogu oni da tuže Tv N1.

Ili, da stvar uprostim na jednom primeru koji je i mene posle ovih nastupa Lj. S. i V. R. (ne u medicinskom smislu te reči) „prepao“. Jebote, pa i ja sam pre neki dan pisao nešto o „Vašingtonskom sporazumu“, samo na osnovu saopštenja koje nam je dao predsednik Vučić, a da pritom nisam imao uvid u izvorni dokument!

Moram nešto i o akterima ovog neuspelog hepeninga. Ljiljana Smajlović je moj omiljeni lik o kojoj pišem još iz vremena kad je bila Glavni i odgovorni urednik Politike – lista uz koji sam naučio da čitam, a onda zbog njenog urednikovanja prestao da ga čitam.

Od tih tekstova citiraću ovde samo deo jednog:  

„Komentara je billo mnogo, ali je na mene najači utisak ostavila Ljiljana Smajlović, novinarka – bivša glavna urednica Politike, u obnovljenom Utisku nedelje Olje Bećković, u kome su pored nje učestvovali još i Vladeta Janković, profesor univerziteta i Slobodan Georgiev, novinar Birna, koja se hrabro i sa žarom sve vreme suprostavljala ostalima u odbrani NJEGA i NJEGOVE politike, veoma jakim argumentima: Kod mene je stalno uključen CNN, što bi pokojni Zoran Radmilović prokomentarisao sa – ‘Ajde! i mogu da vam kažem da nema veće rrazlike između ove naše i skandinavske politike, da ne govorim o Americi i Trampu koji je tamo izložen većim napadima nego što su ovi ovde na Vučića, reče Ljilja i ostade živa.“ (iz teksta „Ostani đubre do kraja – pozorišne igre sa pevanjem i sviranjemwww.opancar.com april 28, 2019).

 A šta reći za onog nesrećnika Vladimira Radomirovića, aktuelnog predsednika UNS-a. “Išamara” ga pre neki dan na sred televizora, istim povodom,  onaj mlađani Mladen Savatović, reporter Tv N1, da je to bilo tužno gledati. Vladimire, moraćeš ubuduće na brifing kod Ljiljane Smajlović, ona je očigledno veštija od tebe.

Raspričah se o ovom slučaju, pa ne stigoh da govorim o ostalim junacima ovog žanra – Ani Brnabić i njenim bravurama, pa neka to ostane za sutrašnji nastavak pod istim naslovom – ako urednici dozvole, a ovde za kraj da vam ispričam još jedan vic, obećao sam još gore u naslovu – nije politički, a i radnja se ne dešava kod nas – u pitanju su kupleraj i kurvinska posla:

„Po završetku drugog svetskog rata, rešili Rusi da poprave devizni bilans zemlje, pa u tu svrhu otvorili kupleraj – samo za inostrane goste. Međutim očekivanih rezultata nije bilo pa je partijski komitet odlučio da razmotri taj slučaj. Ređaju se govornici, pljušte ideje, ali zadovoljavajućeg rešenja nema. Nemajući kud, sekretar komiteta konačno dade reč jednom članu koji se uporno javljao iz zadnjih klupa, jer je zbog nekih greha bio malo politički skrajnut – ‘Ajde kaži šta hoćeš, reče mu sekretar. – Druže sekretare, ja mislim da su tu u pitanju kadrovi, reče ovaj. Sekretar mu hitro oduze reč uz oštro upozorenje – Nemaš ti pojma, kadrovi su sve proverene partijske radnice iz 1941. godine.”

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari