Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - O kurvama i kurveštijama (2)

*Prethodne napomene:

- I dalje važi onaj vic: U čemu je razlika između kurvi i kurveštija – ove druge su veštijae

- Ovo pišem u nedelju, 25.10.2020, u 8,07'a.m., pre nego što Ana Brnabić danas, kako je najavljeno  „pusti beli dim“ i objavi sastav nove Vlade, tako da su moja saznanja na kojima baziram ovaj tekst pouzdana noliko koliko su pouzdani i moji „poverljivi izvori“.

 

Bravure Ane Brnabić – Ana je ozbiljno shvatila ukazano poverenje Predsednika da i ovog puta sastavi Vladu i njegovu ljubaznu molbu da obrati pažnju na razvoj sela, brigu o porodici i društveni dijalog – to su stvari koje njemu posebno leže na srcu, ali za ovih osam godina koliko je na vlasti, usled svekolike zauzetosti, nije mogao da im posveti dovoljno pažnje i da u Vladi bude bar 50% žena, pa se Ana razigrala i prionula na posao da udovolji molbi Predsednika. Formirala je tri nova ministarstva – tu nije bilo problema, iako će njihovi resori, kako je najavljeno, trajati koliko i ova Vlada – nešto oko godinu dana. Sa drugom molbom – da u Vladi bude bar 50% žena, ide malo teže, jer se njeni kriterijumi po pitanju polne različitosti razlikuju od drugih, a ispostavilo se da ima i dosta neopredeljenih koji ne prave pitanje, pa i to komplikuje situaciju.

Opančar agencija je rada da pomogne u rešavanju ovih pitanja pa predlaže i neka rešenja. Kad je reč o onom prvom zahtevu – najpre briga o selu. Predlog da Ministar za selo bude Milan Krkobabić (Krkobabić II) je dobar, jer on je i u dosadašnjem sastavu Vlade vodio brigu o selu – razvoj zadrugarstva i sl., tako da je na baži iskustva iz tih poslova postao prava seljačina.

Resor za brigu o porodici je već popunjen – objavljeno je da će ministar biti Ratko Dmitrović (o nekim opasnostima iz tog imenovanja pisao sam u jučerašnjem nastavku – Puj za SPAS ...) mada ja  mislim da bi na toj funkciji više odgovaraala Darija Kisić Tepavčević, koja je za ovo vreme korone, kao članica Kriznog štaba, već ispoljila značajne osobine za brigu o familiji. Njen suprug – kao biznismen, već uspešno sarađuje sa raznim Vladinim ministarstvima, a posebno sa ministarstvom pravde koje vodi njena snaja, a njegova supruga Nela Kuburović, tako da ni nju ne bih pomerao sa tog mesta – a što se tiče prava, niko se nije naučen rodio, naučiće i to u ovom drugom mandatu. Njima bi u razvoju projekta – familija, tu bila od pomoći i sama premijerka Ana Brnabić, čiji brat uspešno  digitalizuje Srbiju. To bi već bilo ozbiljno jezgro za brigu o porodici, odnosno familiji.

Resor za društveni dijalog će uspešno voditi Gordana Čomić, koja čitave svoje političke karijere brine o demokratiji, tako da je vreme da pred penziju demokratiju uvede i u Vladu, jer u tom smislu raspolaže značajnim iskustvom – uspešno je učestvovala u razbijanju DS-a pre nego što je iz njega otišla, pa bi za početak mogla da obnovi saradnju sa onim krilom DS-a koje vodi Branislav Lećić, popularni Leka, koji već ima iskustva u radu sa ministarstvima, a mogao bi kao „mačo šmeker“ da bude na raspolaganju i sada brojnim članicama Vlade (vidi njegovu spot reklamu na bazi testosterona). Gordana Čomić je upotrebljiva i za performanse koje Vlada bude upražnjavala – vidi njen performans iz predizborne kampanje kad je u ulozi Žikice Jovanovića Španca uspešno odglumila njegovo streljanje. Za sada joj ide – najpre Žikica a zatim DS, tako da se sa interesovanjem prati šta je sad na redu.

No, da idemo redom, pa da se vratim na probleme sela. Predlažem da se najpre izvrši anketiranje preostalih seoskih žitelja o njihovom seksualnom životu, jer bez toga nema ni njihovog opstanka na selu. U želji da pomognem u rešavanju tih problema predlažem da se formira jedna anketna komisija koja bi sprovela ta istraživanja, pa ću ovde ispričati jedan vic koji bi mogao biti delotvoran u radu takve komisije:

Anketari došli u selo da prave anketu o seksualnom životu meštana. Anketiraju jednog starca, a on krene – jebe me suša, jebe me poplava, jebu me porezi, jebe me država …. Snajka ga prekide rečima – Tata, ne pitaju te oni za to, pitaju te o tvom seksualnom životu. Na to se starac okrete i reče – Ja snajo, pričam ko mene jebe, a ti kad dođeš na red pričaj ko tebe jebe.

Pošto po svemu sudeći neće proći moj predlog da Darija Kisić Tepavčević pređe u resor za brigu o porodici, odnosno familiji, ona će verovatno, kako je i predloženo, biti nova ministarka rada, u koje poslove se razume kao i ja u medicinu, pa bi joj iskustvo člana u predloženoj annketnoj komisiji dobro došlo  za sticanje prakse – mogla bi da vodi zapisnik o rezultatima ankete, a u tom poslu dobro će joj doći i baratanje statističkim podacima iz prakse člana kriznog štaba za borbu protiv virusa korone. Dobro krizni štab će biti hendikepiran, jer nije isto gledati Dariju Kisić Tepavčević ili Predraga  Kona, ali žena ne može svuda da stigne. Možda bi je trebalo zamoliti da ostane i u Kriznom štabu bar dok pandemija korone traje, a posle videćemo – možda će biti još nekih kriza, jer se pretpostaavlja da neće biti mnogo zauzeta u ministarstvu rada. Može ona i to.

Obavezno bih u pomenutu komisiju imenovao i dosadašnjeg ministra rada Zorana Đorđevića, koji bi mogao da bude dvostruko koristan – da pomaže savetima novoj ministarki rada,  Dariji Kisić Tepavčević i – kao bivši vozač Jorgovanke Tabaković, u ulozi vozača komisije, čime bi se znatno smanjili  troškovi u obilasku sela.

 

 

Što se tiče konstituisanja Skupštine, mislim da je rešenje sa Dačićem na mestu predsednika dobro, a dobro je i što njegovi politički roditelji iz SPS-a Sloba i Mira, nisu više živi da vide kako njihov najperspektivniji omladinac i partija koju on vodi napreduju u ovoj naprednoj Srbiji – od premijera do predsednika „najuticajnijeg“ organa u političkom životu zemlje. Značaaj te funkcije potvrđuje i činjenica da je za jednog od njegovih zamenika izabran Stefan Krkobabić, poznat u političkom životu Srbije kao Krkobaabić III. Više o njemu u tekstu – Tako mlad, pa već Krkobabić, na www.opancar.com a iz tog teksta, objašnjenja radi, ovde samo vic:

Za neupućene, dosta slovenačkog življa je pred najezdom fašista potražilo skloništa po srpskim selima, pa su se tako dešavale i ratne ljubavi. Elem, po završetku rata, jedna mlada Slovenka se zaputila u Šumadiju da pronađe svog dragog iz vremena ratnih dejstava. Naiđe na jednu staricu, ispriča joj svoj slučaj i zamoli je za pomoć. A šta si ti dete, upita je starica. Ja sam Slovenka, odgovori ona. E dete moje, tako mlada pa već slovenka, reče joj starica.

Za neupućene, dosta slovenačkog življa je pred najezdom fašista potražilo skloništa po srpskim selima, pa su se tako dešavale i ratne ljubavi. Elem, po završetku rata, jedna mlada Slovenka se zaputila u Šumadiju da pronađe svog dragog iz vremena ratnih dejstava. Naiđe na jednu staricu, ispriča joj svoj slučaj i zamoli je za pomoć. A šta si ti dete, upita je starica. Ja sam Slovenka, odgovori ona. E dete moje, tako mlada pa već slovenka, reče joj starica.

Dačić je bolje rešenje od dosadašnje predsednice Maje Gojković, jer ako mu se pokvari zvonce kojim se njegovima daje znak da glasaju, on zna i da peva. A ako ga zbog tog unapređenja i dalje budu zajebavali, on može da izvadi sliku zebre i kaže – ovo  sam ja dok sam igrao za Juventus.

Posebno mi se dopada rešenje sa Lavom Grigorijem Pajkićem i Milenom Popović, suprugom ubijenog Olivera Ivanovića, kao članovima odbora za ustavna pitanja, jer oni kao vrsni poznavaoci usravne materije, neće više dozvoljavati da se Ustavni sud ne meša u svoj posao kad se izvršna vlast ili, ne daj bože, Predsednik, zanesu u obavlanju svojih poslova, pa prekorače ustavna ovlašćenja. Lavu Grigoriju Pajkiću će u tim veštinama pomoći vođenje „Kontravizije“ na Pinku, a Mileni Popović je svojim dosadašnjim radom dokazala da je još veštija, pa joj i nedostatak ustavnog iskustva neće smetati.

A oduševila me je i vest da će moj omiljeni lik Vladimir Đukanović, zvani Đuka moler, koji je taj nadimak dobio kad je bio uhićen u noćnom krečenju Lutrije Srbije, biti izabran za člana Visokog saveta sudstva i sa tog mesta birati sudije, pa se konačno očekuju bolji rezultati u pravosuđu, što je i zahtev Evropske unije na našem inače uspešnom putu ka priključenju Evropskoj uniji.

I dobro je što u predloženim rešenjima, sem Dačića, nema kandidata poreklom iz Srbije. Bosanski lobi im je očitao lekciju. Pravih Srba više i nema. Oni retki imaju istetoviran bar jedan krst, vole Vučića, pišu statuse da je Kosovo srce Srbije i žive u Austriji.

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari