Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - O Miri i njenim poštarima

O Miri i njenim poštarima – Mira Petrović, direktorka PTT Srbije (dalje: Pošta) i ja smo već stari poznanici – ovo je, koliko se sećam, već treći tekst koji pišem o njoj … www.opancar.com a Miri ništa! Izvinjavam se na digresiji, ali moram da podsetim:

U mom selu ima jedan opančar.

Što on pravi dobre opanke!

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata –

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Zameraju mi prijatelji – kažu, ti si fasciniran Mirom! Jesam! Priznajem! Obožavam nedoškolovane, a pritom nadrkane tipove, koji – da izvinete, jebu ne samo zaposlene u Pošti, već i sve penzionere Srbije.

Juče u samoposluzi – moram to da vam ispričam, pa makar mi zamerili da sam i zloban i pakostan, čovek ispred mene na kasi kupio hleb i mleko i kaže – Penzioner. - i pokazuje penzijski ček, očekuje penzionerski popust koji daju u vreme isplate penzija.

-Nema popusta.- kaže mu kasirka.

-Kako nema?- buni se čovek,- Danas je penzija!

-Nema penzije.- kaže kasirka, - Oni nama jave kad je penzija…

-Ali gospođo…- ne da se penzioner …

-Ne znam. - prekida ga kasirka,- Vidite to sa njima.

A poštari u štrajku – nema penzija, nema popusta!

Kakve veze penzioner treba da ima i sa štrajkom i sa razlozima štrajka? To je javno – čitaj državno preduzeće, koje je država dala Miri na upravljanje i oni te stvari treba blagovremeno da rasprave, a ne da ih prepuste Miri na rešavanje.

Htedoh da pitam onog penzionera sa kase – Prijatelju za koga si glasao? Sada idi neka ti on reši taj problem!

Ispostavilo se, međutim da ni Mira nije, što bi u narodu rekli, “kuče od juče”. Ona ima, za vanredne situacije, na platnom spisku svoj rezervni sastav poštara – nije poznato da li ih povremeno poziva i na vežbe po pravilima civilne zaštite, na kome se, između ostalih nalaze:  “pevačica Jelena Broćić, starleta Tijana Ajfon, pevačice Nela Bogdanović i Jasna Milenković Jami, uz doajene srpske estrde Željka Samardžića i glumišta Branka Kockicu Milićevića - samo su neka od imena koja se nalaze na platnom spisku POŠTA Srbije”, tako da se očekuje da ih Mira hitno mobiliše i rasporedi po poštama Srbije, kako bi penzioneri ipak primili svoje penzije.

Jedva čekam da vidim kako će to da izgleda, pa planiram da sutra sabajle stamen u red ispred pošte. E sad, ne mogu svi pomenuti da dođu u moju poštu – bilo bi to nepravedno prema drugima, pa očekujem anketu kao ono u kvizu Potera, kad voditelj Jovan Memedović pita takmičara – Koga biste vi želeli od kandidata kojima raspolažemo. E, tu sam već u dilemi – koga od pomenutih izabrati – onog bivšeg pevača Željka Samardžića, što – od kako se zaposlio u Pošti, izigrava Frojda, ili Jelenu Broćić – možda mi se posreći, pa mi nešto i otpeva – ili, zašto da ne, Jami, koja i nie bila neka pevačica, ali je pre penzionisanja bila riba, a možda mi se baš posreći pa upoznam i Tijanu Ajfon – zaašto da ne, ako je građani Srbije plaćaju, mogla bi i da nam se javno prikaže, a ne pod stare dane da gledamo rijaliti programe.

Jedino ne bih želeo onog tatara ta, tatara ta … Branka kockicu – mator čovek, 75 godina, a još uvek radi u Pošti i tamo zauzima mesto nekom od mlađih botova vladajuće nam stranke. Uz to, još uvek se, tako mator, izdaje za kockicu, a on najobičnija cigla. Njemu treba dati otkaz i poslati ga u Jovanjicu  da se bavi uzgojem organske hrane – možda  mu se posreći, pa se uz put tim proizvodima i besplatno okoristi.

 

Saga o prodaji Megatrenda - deo četvrti – Stvari oko Megatrenda postaju sve uzbudljivije. Sada već više nema dileme da će nam Megatrend i dalje ostati i da će Mića Jovanović, zvani Mića Megatrend, morati da odloži svoju selidbu na Azurnu obalu, tako da će i dalje moći ovde da proizvodi kadrove najviših akademskih zvanja i time pruža značajan doprinos obrazovnom sistemu Srbije, jer sada i da hoće ne bi mogao ponovo da reaktivira ugovor o prodaji Megatrenda, pošto su mu kupca sa kojim je pregovarao 19 meseci, uhapsili zbog lažnog prijavljivanja – nije plaćao kiriju u iznajmljenom stanu, a kad su ga posetili vlasnici on ih prijavio policiji za razbojnički napad.

Ima u svemu tome i neke, za vlast, kolateralne koristi. Zabavljeni Mićom i dešavanjima oko Megatrenda, zaboravilo se na onog nesuđenog uzbunjivača iz Krušika koji je i daje zatočen u kućnom pritvoru – evo skoro će tri meseca. Prema najnovijim vestima, izgleda da je Viši sud u Beogradu ipak sklon da mu ukine pritvor, ali to ne može da odluči iz čisto tehničkih razloga. Naaime, sudija koja vodi taj sslučaj se iznenada prehladila i obolela od nazeba, a u tom sudu su sve sudije trenutno zauzete,  pa ne može niko da je zameni.

 

Dragiša Čolić, 10.12.2019.

Komentari

Komentari