Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija* javlja – Ogoljavanje je počelo! (2)

 Tigar na insulinu

 

„Srbiji samo ove godine treba sedam milijardi evra novih zajmova kako bi pokrila minus u budžetu i platila izdatke za kamate i glavnice na stare kredite“ (RTS 21.05.2021.)

Prema pisanju VOA (Voice of America), od 17. aprila 2021, prema predlogu rebalansa budžeta javni dug Srbije će ove godine narasti na 30 milijardi evra. Valja podsetiti da je Skupština Srbije taj predlog rebalansa, 21.aprila 2021, usvojila bez prave rasprave – prioritet su bile standardne teme – Djilas i  Šolak.

 A ako ikome od, na primer, narodnih poslanika, dodje iz južnih delova  mozga u glavu, pa čuje standardno obrazloženje da su za tu situaciju, pored pomenute dvojice, krivi i oni „žuti“ za čije je vreme bilo sve mnogo, mnogo gore, ko nebo i zemlja, tako da se to ne može ni uporediti (omiljena floskula premijerke Ane Brnabić), reći ću samo da je javni dug Srbije, 2012. godine, pre dolaska SNS-a na vlast iznosio 14,78 milijardi eura (javnidug.gov.rs 17.10.2012).

Dobro, bila  je pandemija korona virusa, nabavljani su respiratori, maske, vakcine ... kad ćemo saznati koliko je to koštalo – premijerka je prošle godine obećala – krajem godine, uz bilans. Prodje bilas, evo i rebalans, nismo dobili odgovor, premijerka je zaboravila  na  obećanje – dešava se, ali gore od toga je što niko ne smatra da gradjani imaju pravo da znaju koliko je to koštalo, ako ni zbog čega drugog, makar i samo zato da kad se sledeći put obraduju što su dobili „besplatne“ vitamine, znaju da to njh košta koju stotinu eura.

Gradili smo koridora, a morali smo i bolnice. Država je najveći investitor i ona je jednoglasno sebe izuzela iz postupka javnih nabavki – nema tendera, sve se dešava na bazi direktnih aramžmana – imaju li pravo građani da znaju koliko ih ta svekolika pamet košta?

Analize gore pomenutog, na brzinu usvojenog rebalansa budžeta, kasne ali stižu.

“Rebalansom budžeta država će izdvojiti osam puta više za vojsku nego za zdravstvo, što deluje nelogično s obzirom na to da se i u ovoj godini nalazimo u pandemiji koronavirusa.“ (Ns 27. maja 2021.)

O kojim se ciframa radi, može se samo pretpostaviti. Najpre, izdvajanja za zdravstvo u vreme pandemije korona virusa morala su biti velika – pored nabavke medicinskih sredstava i opreme, tu su bile i izgradnje kovid bolnica – Batajnica, Kruševac, Novi Sad ... pa dodatno opremanje drugih medicinskih ustanova za prelazak na kovid sistem ... E sad uzmite tu pretpostavljemu cifru – ne postoji ni jedan razlog da se ne zna  koliko ta cifra iznosi, pa je pomnožite sa osam. Dobićete cifru od koje boli glava – verovatno je vlast javno i ne saopštava zbog potencijalne glavobolje nacije!

Pa, zar je moralo baš sada izdvajanje za vojsku da bude 40% veće u odnosu na prethodnu goduinu? Zamislite da je samo deo te cifre uložen u preživljavanje i oporavak privrede od posledica korona virusa, gde bi nam bio kraj. Kad to kažem, pre svega mislim na privatni sektor –  na primer, da im se odobri neko, makar i samo privremeno rasterećenje od prevelikih fiskalnnih davanja. Javni sektor će se već snaći, na ovaj ili onaj način – ništa im se neće desiti čak ako svoje fiskalne obaveze i ne plate, ili ako se zovete Željko Mitrović – njima će poreske obaveze biti reprogramirane – kako i koliko, državna tajna! Lepo je što se Predsednik pre neki dan pohvali da smo u martu dostigli prosečnu zaradu od 550 eura. A da li je u toj prosečnoj zaradi sadržan i privatni sektor, pa i penzije – to je za  penzionere  zarada. Za penzije znam da nije, za privatni sektor ne znam. Nešto sumnjam da su privatni poslodavci u doba korone posegli za tolikim povećanjem zarada, jer sećam se koliko su branili povećanje minimalnih zarada. Bilo bi intresantno napraviti tu strukturu primanja. Plaši me da je najveći deo tog povećanja zarada strefio javni sektor. A ako je tako, zašiljite još malo plajvaz i eto nas na 600 eura!

A umesto svih tih pretpostavki, opet već uobičajeno pitanje – ko u ovoj zemlji o svim tim stvarima odlučuje? Da li je moguće da je cela nacija pod starateljstvom jednog čoveka koji nam svoje nalaze saopštava preko svog ministra finansija – osvedočenog majstora za ta pitanja.

A ono „šilježe“ od novopečenog ministra vojnog, sa stažom u vojnim pitanjima od nekih stotinak dana, se ne slaže sa mišljenjem fiskalnog saveta i svih onih koji postavljaju pitanja u vezi tako enormnog povećanja vojnog budžeta. Kaže da su takve kritike proizvoljne i zlonamerne, a uz to odmah ide i kvalifikacija da snaženje vojske Srbije nekome ozbiljno smeta (!), jer su u tim ciframa pored nabavke naoružanja sadržani i izdaci za povećanje plata vojnih lica i lične opreme – pa kako ste mogli da dozvolite da toliko opadne standard vojnih lica – od plata do odeće i obuće, a devet  godina  ste  na vlasti?To vam nije „ozbiljno smetalo“ a sada one koji ta pitanja postavljaju častite krajnje zlonamernom kvalifikacijom – da nekome ozbiljno smeta snaženje vojske. Vi, ministre, kad biste poštovali vojsku ne biste smotru vršili u majici. Da  li ste to ikada, igde videli? Da li ste ikada videli da general bez šapke prima raport pukovnika? U vojsci postoje pravila službe – PS. Izgleda da u žurbi još niste stigli da ih pročitate. A ako se pozovete na vaše civilno rukovođenje vojskom i tu postoji tzv. dressing cod, vi ste engleski đjak, mora da su vas o tome učili na studijama u Sava centru. Ne bih dalje o detaljima. Reći ću samo da „vrhovni komandant“ Vučić nije relevantan reper.    

S kim ćemo mi to da ratujemo – da znamo! Sve zemlje koje nas okružuju su na direktan ili indirektan način povezane sa NATO-om. Nećemo valjda opet sa njima. Njih smo već jednom pobedili. A ako su nam Rusi obećali zaštitu, prvo treba da stigne ona eskadra koja je negde iz severnih mora krenula kao zaštita za vreme prošlog bombardovanja.

A još bi gore bilo da se odazovu, pa da se sa NATO-om pobiju na našoj teritoriji – ni Srija nam ne bi bila ravna.

 

          *U mom selu ima jedan opančar.

            Što on pravi dobre opanke. !

            Obuješ ih, popenješ se na soliter

            i skočiš sa desetog sprata –

            ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić, 27.7.2021

Komentari

Komentari