Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - Ovaj se baš odrešio!

Kad se pseto pusti sa lanca, onda na selu kažu – pazi, odrešeno je! Ovde nije reč o psetu – psi mogu da budu i korisni, već o nečem gorem – o Marku Atlagiću, narodnom poslaniku u skupštini Republike Srbije, moralnoj spodobi koja u tom najvišem zakonodavnom telu ove jadne zemlje zastupa naše životne interese, što bi Kesić rekao – ‘lebac te jebo!

Pisao sam već o njemu – Skupštinski izveštaj … “Atlagić” (www.opancar.com – pretraživač pod: Atlagić) i tu rekao i ovo:

“No, da se vratim na Marka Atlagića,  kome sam i posvetio naslov ovog teksta – on je 2005. godine u kolonama onih 200.000 mučenika koji su na traktorima bežali iz Hrvatske, a za razliku od ogromne većine njih, kao pobornik politike koja je taj egzodus i izazvala, došao ovde, priključio se svojima i radi ovo što radi. Elementarno je pravilo da kad kod nekog dođeš, makar i samo u goste – što ovde nažalost nije slučaj, da ga ne nazivaš mafijašem i drugim gore citiranim epitetima i da mu radiš to što mu radiš. Neko ga gore prozva probisvetom – ne sporim taj naziv, jer ni sam nisam mogao da nađem grđi, a trudio sam se, pa predlažem da jednostavno ostane ono “Atlagić” – nešto kao Farad, Njutn i dr., odnosno zakoni koje su oni definisali pa se po njima i nazivaju. Tako bi se i Atlagić pojava naučno definisala i postala merilo takvih vrednosti. Na primer – hoćeš da oceniš Aleksandra Martinovića, kažeš: Alekdsandar Martinović – 9,99 “Atlagića”. Ako smislite nešto bolje, ne branim.”

 Postoje neki ljudi koji od svoje stranke dobijaju određene partijske zadatke – shodno svom intelektu, moralnim osobenostima i naravno, htenju. U skladu sa tim, izvesni Sima Spasić, na primer, uspešno izvršava ulogu dvorske lude – gluvari sa megafonom ulicama Beograda i kad primeti neko opoziciono obraćanje – ili mu, što je još verovatnije, to dojave, on se hitno tu pojavi i sve vreme lupeta nešto u megafon, ne razume se šta, ali se zato ne razume ni šta su oni zbog kojih se tu pojavio hteli da kažu. Naravno, nije daleko od pameti, da bi se tu već našao neko ko bi budalu pošteno izdevetao baš tim megafonom, ali partija čuva svoje kadrove, tako da uz Simu i megafon ide i odgovarajuće obezbeđenje.

Tu istu ulogu, kako iz svega proizilazi, vrši i Atlagič, s tim što je on u skladu sa svojim intelektom, moralnim osobenostima i naravno htenju, pristao da to radi u Skupštini, u koju – koje ironije, “naši” narodni poslanici ulaze preko crvenog tepiha uz zvuke državne hhimne ‘lebac te jebo!       

“O gospodinu Belogrliću, Bjelogrliću… On je bez truna morala i stida. Da ima barem malo morala, ispunio bi obećanje da će napustiti Srbiju ako propadnu protesti “1 od 5 miliona”. Zato ga pozivam da ispuni obećanje, kao visoko moralna osoba” …  “Zato Belogrlićem, Bjelogrlićem treba da se bavi policija, ne ja. Zato je Belogrlić, Bjelogrlić moralna sramota nacije i Srbije. Neću da se bavim čovekom koji je rekao da se iz Srbije ne odlazi zbog siromaštva već zbog primitivizma, već je građanima Srbije rekao da su primitivci. Rekao je da Srbija nije otadžbina, već džungla”, reče “Atlagić”. A sve to povodom Bjelogrlićeve izjave kojom je ovaj pokušao da zaštiti svoju koleginicu, glumicu  Jelisavetu Seku Sabljić, o kojoj je ova moralna spodoba prethodno u Skupštini rekla i ovo:

“U napade na Aleksandra Vučića, Jorgovanku Tabaković, Sinišu Malog uključila se glumica, gle čuda, Jelisaveta Sablić, zvana Seka. A znate zašto napada Tabaković? Jer je najbolji guverner Narodne banke Srbije u poslednjih 20 godina. Zašto Aleksandra Vučića? Jer je najbolji predsednik države u zadnjih 50 godina. Nek neko kaže da nije. A Sinišu Malog? Pa, čija su zasluga finansije u zadnje tri godine. I najbolji finansijski uspeh smo doživeli za vreme njega. Sablić kritikuje i državu…”

Sličnu političku karijeru ova moralna nakaza koja tako nemilosrdno pljuje prema svojim domaćinima – koje je spreman i da proteruje!, imao je i u Hrvatskoj, pre nego što su ga odatle proterali – bivši zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, bivši predsednik opštine Benkovac, bivši predsednik Republičke zajednice za nauku Hrvatske …, mada ne verujem da je i tamo smeo ovako, da izvinete, da sere, jer bi ga Hrvati proterali i pre “Oluje”.  

Ovde je druga stvar. Ovde on to radi po zadatku. Verovatno mu neko i piše ovo što baljezga, jer  za pretpostaviti je da čovek sa toliko podarenih mu funkcija – član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, član Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i zamenik člana u Odboru za Kosovo i Metohiju, član Srpske napredne stranke (SNS) – sa sedištem u Beogradu, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini i član Senata tog univerziteta – sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ne zna da čita, pa sve prstom podvlači to što čita.

Elem, ova moralna protuva je, sudeći po funkcijama koje su joj podarene, od nas kao domaćina dobro i plaćena, što je za takve osobe i merilo svih vrednosti.

Braćo Srbi, vi koji ste zajedno sa “Atlagićem” ptroterani sa svojih ognjišta i došli ovde da zajedno sa nama živite – Dobrodošli!, ali bilo bi lepo da obratite pažnju na “Atlagiće” – nažalost to ne primećujem.

Što se mene tiče, ja ne bih ništa dodavao onome što sam već napisao u gore pomenutom tekstu Skupštinski izveštaj … “Atlagić”, s tim što bih samo dodao – “Atlagić 10”, kao merilo svih vrednosti ove vrste.

 

Dragiša Čolić 

Komentari

Komentari