Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija* javlja – Piše u “Poitici“: „ZAVRŠNICA MEĐUSTRANČKOG DIJALOOGA – Vlast i opozicija pred konačnim dogovorom.“

Pod tim naslovom, Politika u broju od 3.jula 2021. godine, izveštava o ovoj temi svih tema na našoj političkoj sceni – i, ko se toj vesti ne bi obradovao.  A u tekstu – ko shvati, razumeće, ja nisam.

Najpre se na prvoj strani, na centralnom mestu, sa prigodnom foto-ilustracijom, rekao bih punom optimizma, ispod gore citiranih naslova – malo je reći još većeg optimizma, jer samo što još nije sve i to na najbolji način gotovo, navodi:

deo prvi – razgovor sa Knutom Flekenštajnom, jednim od četvoro posrednika koje je delegirao Evropski parlament „za međustranački dijalog vlasti i opozicije u Srbiji“. On izražava žaljenje što su razgovori koji konačno treba da započnu 9. i 10. jula bili odloženi, a do izbora je ostalo „tek nešto malo više od pola godine“. Autorka teksta Biljana Baković – tek toliko da se zna, možda će i to jednog dana biti značajno, onako ovlaš usput primećuje da to „svakako misle i u delu srpske opozicije, onom koji ne želi da razgovara o izbornim uslovima bez evroparlamentaraca“, ali se o mišljenju evroparlamentaraca i pomenutog dela opozicije koji se sa njima slaže, ne izjašnjava, valjda kao nečem nevažnom, iz čega se ne može izvući drugi zaključak do – ko njih j...,

pa idemo na deo drugi – nastavak teksta na stranu 6. pun optimizma od strane onih koji se o tome više pitaju – ponovljen naslov, pa da ga ponovim i ja – ZAVRŠNICA MEĐUSTRAČKOG DIJALOOGA – Vlast i opozicija pred konačnim dogovorom, a u tekstu: 

Orlić: Potrebna elementarna razboritost:

„Nejasno je šta se očekuje na koloseku sa učešćem stranaca, pošto EP najavljuje konkretnije razgovore za drugu polovinu septembra“, pa kaže: „Ono što su pretstavnici bivšeg režima iznosili kao sopstvene zahteve prema EP, poput frekvencija za njihove privatne televizije, njihova partijska uredništva u medijima, vlast u javnim preduzećima i ministarstvima bez izbora, a u slučaju neuspeha i pretnje uličnim nasiljem – ništa od toga nije pitanje bilo kakvog raspoloživog vremena, već elementarne razboritosti. Ako im ljudi iz EP na vreme objasne da je takvo ponašanje duboko antievropsko i antidemokratsko, olakšaće sami sebi posao u značajnoj meri“

Pitam autorku ovog teksta, pomenutu „novinarku“ Biljanu Baković i redakciju Politike – Vladimira Orlića neću  iz higijenskih razloga, gde ovde nađoše trunku velikog optimizma koji u naslovima i podnaslovima najaviše. Glavni zahtevi opozicije su slobodni izbori i sloboda medija a oni se upravo sastoje u onome što glavni pregovarač od strane vlasti, Vladimir Orlić, visoki funkcioner SNS-a i potpredsednik Skupštine reče da nije i ne može biti predmet razgovora, te da bi bilo uputno da pretstavnici  EP to što pre objasne „pretstavnicima bivšeg režima“ – dakle oni i nisu opozicija, opozicija su Čeda, Čanak ... „i naravno Džej“ (izvini Džej, tebe sam voleo, ovo je samo zbig rime), ono što sedi u Skupštini i sada, na opšte zadovoljstvo i vlasti i njih – autentičnih opozicionara, danima razgovara sa pretstavnicima vlasti na čelu sa AV i ne želi da učestvuje u razgovorima na kojima su i pretstavnici EP u ulozi posrednika, jer šta se oni mešaju u to, to su naša unutrašnja pitanja, a glavni izvor neskrivemog zadovoljstva koje ispoljavaju, a autorka ovog teksta prenosi, je u tome što u tim razgovorima i ON lično učestvuje, što je i prilika da ga ne samo čuju, nego i vide u živo.  

Vladimir Orlić kaže da „dijalog odlično napreduje“ i da se uskoro očekuje usaglašeni tekst dogovorenih mera, koje će se primenjivati i značajno pre termina narednih izbora, „a neki rezultati ovog dijaloga su već vidljivi i u primeni su“ – ne reče koji su to rezultati, a ni autorka teksta ga o tome nije dalje pitala.

Inače Vladimir Orlić je poznati stručnjak za dijaloge, što ga je valjda i preporučilo da bude nosilac ovog posla od čijih rezultata zavisi i povratak opozicije u Skupštinu i povratak demokratije u Srbiju, koji ima i jedno vanskupštinsko zaduženje – zamenjuje Simu Spasića, koji kao što je poznato sa svojim megafonom krstari zemljom Srbijom i čim primeti neki opozicioni skup on počne preko megafona da lupeta koješta – što mu uopšte nije teško, kako se ne bi čulo šta oni tamo pričaju. E pošto nije zgodno da u tv kontakt emisijama učetvuje i njegov megafon, taj hendikep pokriva Vladimir Orlić, kao zamena Sime Spasića.

Ko mi uze Politiku? Nisam verovao da ću ikada napisati ovakav tekst o listu zahvaljujući kome sam naučio da čitam.  

          *U mom selu ima jedan opančar.                            

            Što on pravi dobre opanke. !

            Obuješ ih, popenješ se na soliter

            i skočiš sa desetog sprata –

            ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari