Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - Povratak na otisak desnog kažiprsta

Oni stariji se sećaju da je posle onog tamo – Dugog svetskog rata, na svim dokumentima – pored onog obaveznog sa leve strane S.F.S.N (Smrt Fašizmu Sloboda Narodu), sa desne strane pisalo – Otisak desnog kažiprsta. Pismenost stanovništva je bila upitna, pa je to bilo uvedeno kao mera obavezne identifikacije.

Vremena se menjaju, pismenost stanovništva se popravlja, a sa njom – kao svetski trend, dolazi i vreme digitalizacije.

 * * *

“Svaki treći građanin Srbije ima tek osnovnu školu, veliki broj mladih prekine školovanje od 18-24 godine”, reče Božidar Đelić, 14. novembra 2011. godine, tadašnji potpredsednik Vlade, na otvarajući konferencije “Obrazvanje za novo vreme" – iz teksta “Digitalna Ana” 16.6.2019 www.opancar.com

To su podaci prema poslednjem popisu stanovništva od 2011. godine. Aprila 2019. godne, vršen je probni popis stanovništva na manjem uzorku – rezultati nisu poznati, pa ni korelacija između stanja pismenosti stanovništva sa jedne i tempa digitalizacije sa druge strane.

To, međutim, nije sprečilo “našu Anu” da čak i pre tog probnog popisa, krene u opštu digitalizaciju: “Počeli smo da trčimo u korak sa svetom s obzirom na to da digitalizacija kao tema nije još uvek toliko prisutna i u nekim mnogo naprednijim zemljama… “ (iz istog, gore navedenog teksta). Neki “zlobnici” joj zameraju da je to i zbog toga što prateće poslove u vezi primene digitalizacije vrši firma Asseco See Doo, sa sedištem u Beogradu, u kojoj je njen brat jedan od direktora, ona odgovara da je ta firma samo jedna od firmi kojima se ti poslovi poveravaju, a od kakvog je to značaja za ovu priču posebna je tema kojom se ovde ne bavim, mada je činjenica da su se poslovi te firme počev od tog vremena višestruko uvećali.

 * * *

Našoj advokatskj kancelarija je ovih dana stiglo brdo “digitalnih” papira – od ove godine se prelazi na digitalnu komunikaciju sa Poreskom upravom, poresko praćenje, elektronski potpisi … Instalirajte ove aplikacije i već 15. januara će vam stići poresko rešenje za ovu godinu, kaže se u pratećem dopisu. Nismo se snašli u tome, angažovali smo čoveka koji nam održava kompjutere, nije ni njemu išlo glatko, ali posle par sati rada uspeli smo. Nije to ni loše – konačno ćemo unapred znati koje su nam poreske obaveze.

Prođe 15. Januar, od poreskog rešenja ni traga, pođemo u svoju filijalu poreske uprave, pitamo šta je sa Rešenjem, oni nemaju pojma, pitaju ljubazno da li smo podigli Rešenje za prethodnu godinu – ispostavilo se da ni ono još nije gotovo, a kada  će to o čemu vi govorite – nemamo pojma, treba prethodno da dobijemo internet. Tako je u Beogradu, kako je u Vlasotincima, na primer, nemam pojma, ali se prisećam primedbi – čak i štrajkova nastavnog osoblja po školama, kad su govorili da uvodimo digitalizaciju u nastavni proces – ocene i dr, a 90% škola u Srbiji nema kompjuter.

Moje kolege krivičari trljaju ruke – neki u šali, a neki ozbiljno. Kakav bre, elektronnski potpis – otisak prsta, znaš kad ću na sudu za svog klijenta da priznam verodostojnost takvog potpisa i nabrajaju, već sada, koje sve zloupotrebe iz toga mogu da nastupe – a onda: svedoci, veštačenja, superveštačenja … da i poligrafi koje vlast u poslednje vreme priznaje kao dovoljno dokazno sredstvo, suprotno vladajućoj sudskoj praksi u svetu.

Da li smo mi spremni – bez ikakvih prethodnih analiza i ikakvih praktičnih priprema da uvedemo takvu digitalizaciju?

 * * *

“Svakog dana u svakom pogledu, sve više napredujemo” – Nedavno je potpisan sporazum popularno nazvan “Mali Šengen” – slobodno kretanje stanovnika Srbije, Severne Makedonije i Albanije (čitaj i Kosova, jer svi će oni uzeti i albansko državljanstvo), bez viznog režima, uskoro će sa Prištinom biti otvorena avio a potom i železnička linija. Svi će oni slobodno šetati po zemlji Srbiji (mi ne baš tako kod njih, jer ćemo teže dobiti albansko državljanstvo) i meni se već vraćaju slike iz detinjstva – Krpimo lonce, šerpe …gospođe, stružemo drva, dva reza, tri parčeta …samo što će ovog puta to biti neke nove modernije robe, naravno uz fiskalni račun i digitalni potpis – ćatagiš. Za one koji ne znaju šiptarski – otisak desnog kažiprsta, ko nekad u ona vremena.

 * * *

Kako je krenulo očekujem da se digitalizacija uvede i za “one stvari”, jer već sada ne možeš da se normalno udvaraš osobi suprotnog pola a da ne rizikuješ da te ne optuži za seksualno uzneniravanje, u startu ili kasnije, ako je razočaraš, sve jedno. Dakle, učiniš zvaničnu ponudu, staviš elektronski potpis i čekaš odgovor – ponuda, prihvat ponude – ugovor, ili krivična prijava, tako da će na tom polju ipak trebati malo prethodnih ispitivanja, pa zamišljam kako bi to u praksi moglo da izgleda:

Gospodine predsedniče, kaže Ana Vučiću, vršimo anketu o seksualnom životu građana. Recite mi kako izgleda vaš seksualni život, a on krene: Jebu me Đilas, Jeremić, Obradović … jebe me Jovanjica, jebe me Krušik, jebu me ovi iz Evropske unije, evo sada iz Amerike … ali gospodine predsedniče mi ne govorimo o tome već o Vašem seksualnom životu … Ti Ana ćuti, kad tebe budu anketirali o tvom seksualnom životu, ti tada pričaj ko tebe jebe.   

Komentari

Komentari