Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - Šta radiš? – dobro, kako si? – ništa

Šta radiš? – dobro, kako si? – ništaU očekivanju treće runde pregovora sa zvaničnicima Evropske unije, uređiuvanje medijske scene Srbije vrši se na sve strane, jer treba da se vidi kako se sprovode mere koje je predložila Vladina radna grupa za poboljšanje izbornih uslova,  na čijem je čelu Dr (još uvek), Nebojša Stefanović, potpredsednik Vlade i Ministar unutrašnjih poslova, pa je u sklopu toga ovih dana održana i zajednička sednica programskih saveta RTS-a i RTV-a. Tim povodom, jedan od prdsedavajućih, predsednik programskog saveta RTS-a, Prof. Dr Milivoje Pavlović, pogađate profesor na Megatrendu, koji je svoju političku karijeru počeo da gradi još u vreme Miloševića,  je dao izjavu za televiziju N1.

Pošto je prethodno ispravno konstatovao da je javma rasprava “najbolja prilika da se unapredi kvalitet komunikacije sa građanima”, zaključio je, takođe ispravno, “da su građani ti kojima treba da se polažu računi”, uz konstataciju da “građani podržavaju ovakav način organizovanja javnog servisa”. Na pitanje reportera: “Da li su građani uoči izbora tražili da se promeni način izveštavanja?”, profesor Pavlović je odgovorio da nisu, da bi zatim to bliže i objasnio – “Građani traže da RTS i nadalje proizvodi program najvišeg kvaliteta i traže da program ne bude politički, kulturno i etnički jednostran.” Na konkretno pitanje reportera: “Rekli ste da građani traže da program ne bude politički jednosran, šta to znači – da li vam zameraju što opozicije nema u programu RTS-a?", profesor, na trenutak zastaje, pa posle kraće dramske pauze, odgovara: - "Ja sam rekao šta se najviše spominje, građani veoma visoko ocenjuju visoke standarde koje RTS ima u svojim programima iz kulture, posebno hvale stabilne kriterijume iz oblasti muzike, dobar serijski i dramski program." 

Profesore, pali ste! I vi ste postali napredni, pa u kmunikaciji koristite napredni princip – kad  nećete da odgovorite na postavljeno pitanje, vi kažete nešto slično. Ili možda grešim – možda vi pod građanima ne podrazumevate one koji su opozicija režimu. 

 

A udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti – kakav apsurd!, u normalnim zemljama se tim poslovima bavi ustavni sud, a  mi – u samoodbrani, moramo da osnivamo udruženje građana koje će se baviti zaštitom ovih najključnijih od svih ključnih tekovina civilnog društva. Elem, to udruženje je ispred skupštine održalo performans u kojem je – nakon peticije koju je potpisalo 43.000 građana, tražilo od poslanika da se na dnevni red stavi predlog izmena zakona kojim bi se ograničilo izvođenje rijaliti programa. Rezultat je sličan onom gore pomenutom performansu o RTS-u I RTV-u – Može, ali tek kad prođu izbori!

Inače, svoj sud o rijaliti programima rekla je i ona koja bi u toj građanskoj inicijativi trebala da bude i najkompetentnija – Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije: "Ja ne gledam rijaliti programe, to je za narod!"

 

I sad treba da se vidi sa kojim argumentima će pregovarači izaći pred evropske medijatore. Interesantno je da vlast, bar zvanično, nema primedbe što evropski posrednici razgovaraju i odvojeno sa opozicijom. Izgleda da je ta uloga prepuštena “opozicionarima”, Čedi Jovanoviču i Nenadu Čanku. Ovaj prvi je već izjavio da ne pristaje na takav metod posredovanja – više voli demokratski dijalog u skupštini – u odsustvu opozicije, dok Čanak još uvek čuva, što bi šahisti rekli, taj potez kao kovertiran.

U međuvremenu, u praksi, Biljana Popović Ivković, bivša spikerka RTS-a, danas poznata kriminaloškinja na dužnosti državne sekretarke u ministarstvu unutrašnjih poslova, ministarstvu koje vodi onaj isti”Dr” Nebojša Stefanović, koji je i na čelu gore pomenute vladine radnae grupe za poboljšanje izbornih uslova, je slavodobitno saopštila rezultate do kojih se došlo zaajedničkim radom svih bezbednosnih struktura ove zemlje – saopštila je da je Đilasov šurak narko diler, o čemu je objavljena i njihova zajednička fotografija, a da se i Obradovićev kum bavi nekakvim kriminalnim rabotama. Time je valjda, po pameti ove vlasti, trebala da bude uspostavljena nekakva raavnoteža između vlasti i opozicije u bavljenju ovim delatnostima – ono kao kad se deca pofrkaju, pa onaj okrivljeni potegne za ključnim argumentum – I tvoja majka je kurva!

Ova dvojica provaljenih – Đilas i Obradović, su jednostavno odgovorili: Đilas – "Nemam ženu, pa time ni šuraka", a Obradović – "Nemam kuma!" Ostaje sada da Biljana, u saradnji sa BIA, proveri ove navode odbrane.

Razmišljam, koliko su te stvari osetljive – i ja sam se razvodio, a ko zna kojim se kriminalnim  aktivnostima bavi moj bivši šurak! Što se tiče kuma, tu je stvar još ozbiljnija – moj kum Branko Marković, poudavao ćerke po inostranstvu, pa đa tamo, đa ovamo! Ko zna čime se on ustvari bavi A tek, tetka Zora – i ona se često udavala i ko zna šta sada bivše teče rade.

 Razmišljam, ko…(stoji iza) Biljane – to ni BIA ne bi ustanovila. A i ne dopada mi se – ona druga državna sekretarka što su je nedavno ražalovali, ona u čizmama, mi se više dopadala.

 Praktičnom operativom u oblasti medija bavi se i Željko Mitrović, vlasnik Pink  imperuje – privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom, čovek koji je – dok mu jedno vreme nešto “nije bilo dobro”, pa se od toga lečio u inostranstvu, jedna baba poklonila svoj ferari (Kaluđer koji je prodao svoj ferari –Robin Šarma), poziva poznatog opozicionara, akademika Dušana Teodorovića na takmičenje – da odrade test inteligencije, kako bi se ustanovilo ko je od njih dvojice pametniji.

Priča se da će Željko, ako pobedi, u saradnji sa Mićom Jovanovićem, vlasnikom Megatrenda – Mića je ostao, sa sve Megatrendom, tu nema ničeg novog, pa zato ni uobičajenog nastavka  "Saga o Megatrendu", ući u dokapitalizaciju ove poznate naučne ustanove i osnovati novu akademiju nauka i umetnosti pod nazivom Mega Akademija, čiji će on biti prvi počasni akademik.

 

* * *

Nema nastavka o Megatrendu, ali ima "O Miri i njenim poštarima" -  Jednoglasnom odlukom direktora niškog kulturnog centra, Nišlije će u novogodišnjoj noći zabavljati poštar Želko Samardžić – poštarina 10.000 miliona dinara. Sve je po propisu – raspisan je javni tender, mogu svi da učestvuju – ukoliko ispunjavaju i uslov tendera da se zovu Želko Samaržić.  Njegova direktorka Mira se složila sa ttim – pod uslovom da pre toga uredno raznese poštu u svom reonu.

Ostaje da se sa tim slože i Nišlije, koje su pokrenule peticiju protiv toga.

 

Dragiša Čolić, 12.12.2019.

Komentari

Komentari