Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija javlja - Šta radite, bre!!! (prvi deo)

Pozajmio sam ovaj naslov sa RTS-a, jer ništa pametnije nisam uspeo da smislim, a reč je ovog puta o Crnoj Gori. Ne o Crnoj Gori kao samostalnoj i nezavisnoj državi – to ne sporim, nek' im je sa srećom, već o onome što se oko Crne Gore događa i akterima koji u tome učestvuju.

Nisam istoričar, Bogu hvala, to moram da  naglasim, jer da jesam – slutim, kakav ih glas u poslednje vreme bije, da biste na ovom mestu – opravdano, ovaj tekst mogli i da prestanete  da čitate. Kad čitam ove naše savremene istoričare, već na početku vidim da li navijaju za „Zvezdu ili Partizan“. Zašto je to tako i zašto su oni sami sjebali nauku od koje, za pretpostaviti je i žive, treba njih pitatti.

Ovo je, dakle, viđenje jednog običnog čoveka – nazovimo ga posmatračem, koji ima dosta godina, pa dugo i pamti. 

 

* * *

 

“Čestitam našim rukometašima prvu pobedu na šampionatima Evrope. Lavovski, fer i časno izvojevali ste pobedu za pamćenje. Noćas se Crna Gora spominje širom Evrope, a njena zastava ponosno vijori", napisao je premijer Crne Gore, Duško Marković; u telegramu – čestitki upućenoj reprezentaciji Crne Gore posle pobede nad reprezentacijom Srbije u prvim pred-kvalifikacionim utakmicama na prvenstvu Evrope u rukometu koje se održava ovih dana.

Kad državnik šalje čestitku, ona treba da odiše dostojanstvom, što se ni za ovaj pamflet, ni za njegovog autora, ne bi moglo reći, pa najpre o njemu – to je onaj lik što ga je posle jednog NATO samita, na kome je ovaj ponositi đetić prisustvovao u svojstvu posmatrača, pa po završetku samita, poželevši i da se slika sa učesnicima, stao u prvi red i to u sredinu, odakle ga je Tramp grubo odgurnuo i stao na njegovo mesto. O tom “incidenntu” su slikom i rečju izveštavali svetski mediji, pa je tako ostalo i kod nas zapisano: “Američki predsednik Donald Tramp nazvao je crnogorskog premijera Duška Markovića "cmizdravom ološkom kučk*m" nakon objave snimka sa prošlogodišnjeg NATO samita na kome se vidi i kako ga je gurnuo, navodi u svojoj knjizi bivša asistentkinja u Beloj kući Omarosa Menigolt Njumen.(Blic vesti 15.8.2018).

A što se tiče čestitke:

“Čestitam našim rukometašima prvu pobedu na šampionatima Evrope” – koliko je poznato Crna Gora je učestvovala i na prvom prvenstvu Evrope po otcepljenju, 2008. godine u Norveškoj, i tamo čak zauzela 12 mesto, što svakako nije mogla ako nije imala ni jednu pobedu, izizev ako se po pameti ovog crnogorskog bimboja u uspehe ne računaju samo pobede protiv Srbije.

“Lavovski, fer i časno izvojevali ste pobedu za pamćenje” – Za pamćenje su pobedili nikad slabiju reprezentaciju Srbije koja je u prethodnom, prvom kolu, izgubila od Belorusije sa pet golova razlike, da bi u narednom kolu tu istu Belorusiju Hrvati pobedili sa osam golova razlike. E, protiv takve Srbije Crna Gora  je “lavovski” izvojevala “pobedu za pamćenje”, fer i časno što se podrazumeva. Pa, i neka vam je za pamćenje. 

“Noćas se Crna Gora spominje širom Evrope, a njena zastava ponosno vijori" – Verovatno ste i vi primetili da je to bila Breaking News u izveštajima svetskih agencija – od Podgorice do Tuza, i dalje. A što se tiče zastave, ja mislio da je crnogoraka zastava ona crvena sa grbom i dvoglavim orlom u sredini. Ne, za ovu svečanu priliku – protiv omrznutih Srba, sašili su posebne dresove – zelene i zastavu – takođe zelenu, sa kojom su ne samo razdragano mahali tokom utakmice već i u autobusu posle časno izvojevane pobede nad mrskim neprijateljem! 

A naravno, da toliko slavlje nije moglo da protekne ni bez rodonačelnika svih ovih istorijskih događanja, dugovečnog, vazda demokratski biranog Predsednikaa Crne Gore, Mila Đukanovića lično, koji je u telegramskoj čestitki poručio:

"Crna Gora se ponosi sa vama. Igrali ste za svoju državu sportski, hrabro i viteški, i obradovali sve naše građane... I prvu, veličanstvenu pobedu na evropskim prvenstvima izvojevali protiv velikog rivala. Čestitam rukometašima i stručnom štabu, svima koji su deo ove velike pobede...Bravo, naši lavovi." 

E vala Milo, hvala ti! Toliko nas ne nahvaliste ni kad smo bivali prvacima Evrope, pa i sveta, a dešavalo nam se.

No, pusti rukomet, nije to u pitanju. Njima je to poslužilo samo kao povod da ne dozvole smirivanje tenzija na koje neke trezvene glave pozivaju posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, bar dok ne završe započeti naum, a to nisu ni manastiri – boli njih, a naročito Mila, bivšeg komunističkog prvaka, da izvinete, ona stvar za to, u pitanju su hiljade hektara atraktivnih lokacija kojima crkva raspolaže, naročito u primorskom pojasu… 

(nastaviće se)

 

Dragiša Čolić, 13.1.2020.

Komentari

Komentari