Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija* javlja – Vašar je bio, a na vašaru sve po starom

I bi dugo najavljivani sastanak između pretstavnika vlasti i opozicije o izbornim islovima, uz prisustvo pretstavnika Evropske unije, kao posrednika, odnosno kofacilitatora, što bi mogla da bude i jedina novina u formatu ovih razgovora.    

Razgovori su vođeni bez prisustva javnosti, po “četam haus” (chatham house) pravilima, što znači da učesnici mogu da koriste informacije sa sastanka, ali ne smeju da otkriju ko je šta od toga rekao, što je – po mišljenju ovog autora, i najveća glupost dogovorenog, jer suprotno tome, trebalo je otvoriti sve raspoložive tv kanale u ovoj zemlji i direktno prenositi ko šta od pretstavnika narodne vlasti i onih iz opozicije koji ptretenduju da to budu govori iz prostog razloga što ni jedni  ni drugi nisu tu zbog sebe već zbog javnosti.

Tako su, zahvaljujući tom pravilu, novinari izveštači morali da love učesnike razgovora kad ovi krenu na piš-pauzu i pokušaju da iskamče minimum informacija o tome šta se u sali za razgovore dešava. Tako smo doznali – Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG), koji reče nešto u stilu da mu pristojnost ne dozvoljava da kaže šta je sve od strane pretstavnika vlasti rečeno – šteta što na njegovom mestu nije bio njegov prethodnik Sergej Trifunović, on bi nam sigurno tajne tih vrsta otkrio u originalu, jer može se ptretpostaviti da su to bili i najinteresntniji detalji sastanka, pošto je vlast (u konkretnom slučaju Skupština Srbije), pored Ivice Dačića, predsednika Skupštine, kao kofacilitatora, za svoje pretstavnike u razgovorima brižljivo odabrala reprezentaciju u sastavu: Marijan Rističević, Sandra Božić, Biljana Pantić Pilja, na čelu sa Vladimirom Orlićem, koji je očito i najveća “zvezda” u tom timu (pravila čatam hausa me sprečavaju da ovde kažem šta sve mislim o ovom obrenovačkom paoru – navodno je završio elektrotehnički fakultet, čak i doktorirao i umesto da se bavi tim uvaženim pozivom, on otišao da se bavi politikom kod Vučića – uspešno, evo već je dogurao u Skupštini do zamenika čuvenog Aleksandra Martinovića, a u javnim raspravama do zamenika još čuvennijeg Sime Spasića, koji, kao što je poznato, sa svojim megafonom krstari zemljom Srbijom i čim primeti neki opozicioni skup on se uključuje u raspravu i preko svog megafona govori koješta – što mu uopšte nije teško, kako niko živ ne bi mogao da razume o čemu oni tamo pričaju, ali pošto megafon nije poželjan u indoor raspravama, otkljanjanje tog hendikepa je povereno Vladimiru Orliću u ulozi megafona, pa se pretpostavla da se i to imalo u vidu kod određivanja pomenutog sastava pretstavnika vlasti. 

Dobrobit dogovorenoog četam hous formata, potvrdio je direktno i sam Vladimir Orlić – ulovljen od strane novinara u jednoj od pomenutih piš pauza – mada bi on, ako mu je stalo do mišljenja svoje glasačke pastve, a po ugledu na svog vođu, trebao da se uzdrži od pišanja sve dok razgovori sa pretstavnicima EU traju, koji je spremno, na pitanje novinara o onome što se u Sali govori, zapitao – ko vam je to rekao, a ako je rekao onda taj što vam je rekao krši pravila četam hausa, što je po svemu sudeći u ovim razgovorima i najvažnije. Ko j… izborne uslove.

Ne bih ovde više o liku i delu ostalih reprezentativaca vlasti. Zainteresovane upućujem na blog opancar.com, pretraživač pod njihovim imenom i prezimenom.

Najuzbudljivije je došlo na kraju – učesnici razgovora, sa sve evropskim pretstavnicima, nisu mogli da se dogovore oko zaključaka, pa je ostalo da evropski pretstavnici, zajedno sa Dačićem kao kofacilitatorom, sačine predlog o kome će se razgovarati u septembru. Po meni, to je i najgore od svih rešenja, bolje bi bilo I da ih je i sam Vladimir Orlić pisao, jer Dačić je sada, u okviru vlasti, sa svojim SPS-om u statusu posmatranja (objasniće mu značenje tog termina njegova partijska drugarica Slavica Đukić Dejanović, doktor psihijatrijskih nauka, da vas ja ovde oko tog ne zamaram) i rađe bi prodao bistu Slobodana Miloševića, nego da se zameri SNS-u, a nije mu ni teško da se pravi lud. Kao potvrda toga pogledati njegov potonji tv dijalog na RTS-u upriličen u znak dobre volje SNS-a o spremnosti da se pretstavnicima opozicije omoguću prisup toj javnoj kući u vlasništvu svih građana Srbije – moto pod kojim počinje jutarnji program, kada je Dačić onako u svom maniru upao u reč raspričanom Tadiću i rekao mu – Borise, ja kod tebe nisam mogao da odem ni u vremensku prognozu, što je Istinomer potom javno demantovao navodeći brojne primere Dačićevih nastupa na RTS-u u vreme kad je on “kod Tadića” bio potpredsednik Vlade I ministar unutrašnjih poslova. Ostaje tu i pitanje ko je Tadića, tu političku zamlatu, koji je upropastio sve čime se bavio – od svoje DS stranke do države, delegirao u tu“pilot” emisiju – on sam il’ mu je neko pomagao.

U međuvremenu, a u očekivanju dogovora o izbornim uslovima, Vučić piči li piči u izbornoj kampanji za izbore o kojima samo on zna kad će se desiti – tokom proteklog vikenda, održao je partijske mitinge u Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

Bilo kako bilo, sada su sve oči upte u ptretstavnike EU u ovim razgovorima. Vladimir Bilčik, izvestilac je u pozdravnom govoru izrazio svoje pozitivno uverenje u uspeh razgovora sa željom da ovi razgovori budu uspešni kao oni uoči prethodnih izbora. Replicirao mu je Knut Flekenštajn, Nemac, takođe pretstavnik EU – Nikada se neću složiti da su prethodni razgovori bili uspešni, jer da jesu m ne bismo sada opet bili tu. Ko shvati, razumeće – Evropi je jedino stalo da se opozicija vrati u parlament, kako bi za slučaj donošenja odluke o priznanju Kosova moglo da se kaže da je parlament bio legitiman, što se za današnji, izrazito jednostranački, ne bi moglo reći. Da toga nije, oni se nama ne bi ni bavili.

 

          *U mom selu ima jedan opančar.                            

            Što on pravi dobre opanke. !

            Obuješ ih, popenješ se na soliter

            i skočiš sa desetog sprata –

           ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić, 18.7.2021.

Komentari

Komentari