Foto: 
autor nepoznat

Opančar agencija* javlja – Zavetovanje na seljački način

Definicije pojmova:

Ljubav na seoski način – kultna tv serija iz sedamdesetih godina prošlog veka, scenariste Dušana Savkovića i reditelja Dragoslava Lazića.

Seoski – izvorno, čisto.

Zavet – „Amanet, zaveštanje iz dubine duše ... mnogo više od prostog rukovanja ... mnogo više od prostog dogovora ... korak više od čojstva, stepenica niže ako ga izneveriš ... zvuči tako bezazleno ... ma nije, jer izdaja zavetodavca nije ona dečija, nevina, proizvedena nestašlukom, već odrasla, teška i grešna ...“  (Vujaklija)

Zavetovanje na seljački način – programi naših političkih stranaka u vanizbornom i izbornom periodu.

Seljački – u najgorem, kolokvijalnom značenju, bez  obzira da li su u pitanju žitelji sela ili grada.

Zavetnici – srpska politička stranka.

 

* * *

Program srpske političke stranke Zavetnici – „Srpska stranka Zavetnici zagovara stranačku konkurenciju, nadmetanje programa i ideja u duhu demokratije i političke kulture, ali se beskompromisno bori protiv sistema u kome se interes partije stavlja iznad interesa Srbije.

Protivimo se politikanstvu i političarenju. Mi ćemo graditi politički prostor u kome se vode javne i argumentovane diskusije. Vratićemo moral, poštenje, pristojnost i hrabrost na političku scenu. Učinićemo sve da obnovimo poverenje građana u institucije, a pre svega u Narodnu Skupštinu, koju prepoznajemo kao ključnu sponu između države i naroda. Borićemo se protiv neodgovornosti, ekstremizma, autošovinizma i svih destruktivnih i antiustavnih ideologija i ideja. Odlučno ćemo se suprotstaviti predaji i prodaji prirodnih i privrednih resursa...“ – ZAVETUJEMO

SE!

I, građani im poverovali. A zašto i ne bi, ako to i javno pokazuju. Tako na primer, članica Predsedništva, Milica Đurđević – političko ime Milica Zavetnica, zaštitni znak Zavetnika, u   intervjuu za portal Srbin Info, kaže: Vučić je kapitulirao bez borbe i otpora, a u tekstu: „Biti opozicija ne znači boriti se da umesto jednih – drugi zasednu u iste fotelje. To je samo obično kadrovsko nadmetanje. Biti opozicija znači ponuditi drugačiju politiku, drugačije tumačenje geopolitičke situacije, predložiti niz poteza koje država treba da napravi, konačno – ponuditi jednu temeljnu nacionalnu strategiju ... „

I sve tako. Sve do ovih dana, sve do izborne kampanje.

 

* * *

Najnovija vest – Zavetnici će na izborima podržati Aleksandra Vučića! Drugog tumačenja i razumevanja nema – sve gore u Programu rečeno, prepoznali su u politici Aleksandra Vučića.

Zvuči poznato. Najpre se dokažeš kao ozbiljna opozicija politici Aleksandra Vučića – sve dok on to ne prepozna. Tada nastaju pregovori o transferu, kao u fudbalu – ko da više! I, na kraju dana, ko j... Program! Pisaćemo novi. A ne moraju ni da ga pišu – učlaniće se u tzv. konstruktivnu opoziciju. Tamo gde su već Čanak, Čeda Jovanović, Gordana Čomić ...

Detalji transfera će se videti tek kad prođu izbori. Članovi Predsedništva stranke će biti namireni, tako i ostali zaslužnici.

A članstvo? Oni koji su ih godinama pratili i verovali – oni su izj..... na seljački način. Oni će i dalje služiti istog gazdu.

 

* * *

Jedan vic, čista asocijacija – Ljubav na španski način: Otišao naš čovek na službeni put u Španiju. Prvi put ide u tu zemlju, a čuo je svašta o Španjolkama. Šteta bi bilo to ne probati, ko zna da li će mu se opet takva prilika pružiti ...

Recite mi da li hoćete na klasičan ili španski način? Razmišlja ... hajde da vidi kako izgleda taj španski način. Španski, reče.

Na kraju, kad je završila posao, Španjolka se žurno oblači ... Doviđenja, kreće ka vratima. Čekajte, reče naš čovek – U čemu beše taj španski način? Ah, da. Izvinite – okrete se Španjolka i uskliknu: Ole! 

 

*U mom selu ima jedan opančar.      

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari